Μεγαλώνει η Αττική Οδός. Ποιες είναι οι τρεις νέες επεκτάσεις και ο προϋπολογισμός του έργου

Σύμφωνα με τον κ. Καραμανλή, δόθηκε το «πράσινο φως» για τη δημοπράτηση τριών έργων, που θα αφορούν σε ισάριθμες επεκτάσεις της Αττικής Οδού. Το έργο θα έχει προϋπολογισμό περί το 1 δισ. ευρώ, ενώ οι επεκτάσεις έχουν ήδη «κλειδώσει».

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να «τρέξει» τη Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο δημόσιο έργο της προσεχούς δεκαετίας.

Ποιες θα είναι οι τρεις νέες επεκτάσεις της Αττικής Οδού

Ο

Κώστας Αχ. Καραμανλής ανέφερε ότι η διαδικασία θα προχωρήσει με τη συμμετοχή των δύο σχημάτων που διεκδικούν το έργο

Το πρώτο έργο θα δημοπρατηθεί τους πρώτους μήνες του 2021 και θα αφορά στη σύνδεση της λεωφόρου Κύμης με την Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας. Πρόκειται για έργο το οποίο έχει συζητηθεί επανειλημμένως στο παρελθόν δεδομένου ότι θα προσφέρει μία επιπλέον επιλογή στους οδηγούς που κινούνται επί της Αττικής Οδού και επιθυμούν να βγουν στην Εθνική Οδό.

Ένα έτος αργότερα, στις αρχές του 2022, αναμένεται να ξεκινήσει διαγωνισμός για την επέκταση της Αττικής Οδού έως τη Ραφήνα. Το τρίτο έργο που θα δημοπρατηθεί είναι η σύνδεση της περιφερειακής Υμηττού με υπόγεια σήραγγα με την λεωφόρο Βουλιαγμένης και η αναμόρφωση της τελευταίας σε ελεύθερη λεωφόρο με ανισόπεδους κόμβους δίχως φανάρια.

Σύμφωνα με το Γενικό Γραμματέα Υποδομών, Γιώργο Καραγιάννη, η επέκταση της λεωφόρου Κύμης βρίσκεται σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο ωριμότητας και ως εκ τούτου μπορεί να ξεκινήσει σύντομα ο σχετικός διαγωνισμός.

Και οι τρεις επεκτάσεις της Αττικής Οδού θα προχωρήσουν ως δημόσια έργα, ενώ δεν αποκλείεται στις επεκτάσεις της Ραφήνας και στη σύνδεση της περιφερειακής Υμηττού να αξιοποιηθεί και η μέθοδος των πρότυπων προτάσεων.

Το υπουργείο Υποδομών προτίθεται σύντομα να νομοθετήσει τη μέθοδο αυτή, με την οποία δίνεται η δυνατότητα σε ιδιώτες να προτείνουν έργα – αναλαμβάνοντας και την εκπόνηση των σχετικών μελετών – τα οποία δεν εντάσσονται στο σχεδιασμό της κεντρικής κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά το διαγωνισμό για τη νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού, ο Κώστας Καραμανλής ξεκαθάρισε ότι θα προκηρυχθεί από το ΤΑΙΠΕΔ στο οποίο έχει παραχωρηθεί το σχετικό δικαίωμα από το 2011 με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων.

Ο υπουργός Υποδομών ανέφερε επίσης ότι θα ληφθούν αποφάσεις για το εάν θα ενταχθούν οι τρεις σχεδιαζόμενες επεκτάσεις στην παραχώρηση της Αττικής Οδού μετά από τη δημοπράτησή τους.

Το σύνολο των εσόδων του Δημοσίου από τη σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού δεσμεύεται για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους.

Με πληροφορίες από economistas, του Αχιλλέα Τόπα

The post Μεγαλώνει η Αττική Οδός. Ποιες είναι οι τρεις νέες επεκτάσεις και ο προϋπολογισμός του έργου appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα