Με τα πόδια έφτασε στο Νταβός ο Αλέξης Τσίπρας – περπάτησε δύο χιλιόμετρα μέσα στο χιόνι εξαιτίας μποτιλιαρίσματος από την πυκνή χιονόπτωση. Σήμερα η κρίσιμη συνάντηση με τον Ζάεφ για το Σκοπιανό

news247:

«Θύμα» του μεγάλου μποτιλιαρίσματος που έχει δημιουργηθεί γύρω από το Νταβός και εντός τειχών της πόλης εξαιτίας της έντονης χιονόπτωσης και του μεγάλου αριθμού συμμετεχόντων αυτές τις μέρες που διεξάγεται το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, έπεσε ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβερνητική αποστολή.

Το χιόνι που τη Δευτέρα απέτρεψε ηγέτες να προσεγγίσουν το Νταβός ακόμα και με ελικόπτερα, δεν στάθηκε εμπόδιο για την ελληνική αποστολή

να συνεχίσει ακάθεκτη τον προορισμό της.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την προσέλευσή του στην ελβετική πόλη νωρίς το απόγευμα, η κυβερνητική αποστολή «έπεσε» πάνω σε μια ακίνητη «ουρά» μερικών χιλιομέτρων που σχημάτιζαν τα οχήματα που προσέρχονταν στο Νταβός, με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός, προκειμένου να αποφύγει καθυστέρηση στην έναρξη του προγράμματός του, να συνεχίσει με τα πόδια μαζί με την αποστολή, την πορεία περίπου 2 χιλιομέτρων που απέμενε μέχρι τον προορισμό τους.
Με μικρή καθυστέρηση πραγματοποιήθηκαν στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ οι διαδοχικές συναντήσεις του πρωθυπουργού με επενδυτές. Πρόκειται για τον Ελληνο-αυστραλό-αμερικανό επενδυτή ‘Αντριου Λιβέρης και τον διευθύνοντα σύμβουλο της βελγικής εταιρείας Delhaize, Dick Boer.
Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας αποχώρησε από τις εγκαταστάσεις του Φόρουμ, συνεχίζοντας το πρόγραμμά του και πάλι με τα πόδια.

Η «ώρα της αλήθειας» για Τσίπρα-Ζάεφ

Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ θα έχουν σήμερα την ευκαιρία να αξιοποιήσουν όλη την διαπραγματευτική «προετοιμασία» που έχει συντελεστεί μεταξύ των διαπραγματευτών των δύο χωρών, αλλά και των υπουργών Εξωτερικών, προκειμένου να μπουν σε επί της ουσίας συζήτηση και να διαπιστώσουν πόσο κοντά ή μακριά βρίσκονται οι θέσεις τους.

Σήμερα η κρίσιμη συζήτηση για το Σκαπιανό μεταξύ των δύο πρωθυπουργών

Ενόψει της σημερινής συνάντησης, υπάρχουν μόνο δύο βεβαιότητες: πρώτον, ότι και ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ έχουν την ειλικρινή πολιτική βούληση να προσπαθήσουν να βρουν μία λύση και να σηκώσουν το πολιτικό κόστος αυτής.
Δεύτερον, ότι η πορεία των διαβουλεύσεων αναμένεται σε κάθε περίπτωση να επιταχυνθεί. Άλλωστε, πέραν του ότι με τη σημερινή συνάντηση η διαπραγμάτευση ανεβαίνει ουσιαστικά στο ανώτατο επίπεδο, η πρωτοβουλία της ΠΓΔΜ να «προσπεράσει» τον έως τώρα διαπραγματευτή της στον ΟΗΕ, Βάσκο Ναουμόφσκι δείχνει πως πλέον θα μιλούν απευθείας οι πρωθυπουργοί μεταξύ τους, αλλά και οι υπουργοί Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ, που επίσης θα βρεθούν στο Νταβός για συνομιλίες.

Σε περίπτωση που οι Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ καταλήξουν σε κάτι σαν περίγραμμα συμφωνίας ή λύσης, αυτό θα φανεί από μεθαύριο, Παρασκευή, με την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα από την Ελβετία. Είτε προκύψει συνέχιση των συζητήσεων με ελπίδα εξεύρεσης κοινά αποδεκτής συμφωνίας είτε όχι, θεωρείται δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός θα θελήσει να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για όλες τις παραμέτρους της διαπραγμάτευσης
Αν οι συζητήσεις προδιαγράφουν ναυάγιο, τότε ο κύκλος των ενημερώσεων θα περιοριστεί στον Πρώτο Πολίτη. Ωστόσο, αν οι διαπραγματεύσεις αρχίσουν να οδηγούν σε κάποιου είδους λύση στο τέλος του δρόμου, τότε ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει και κατά μόνας συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις παραμέτρους της διαπραγμάτευσης, αλλά και για τις προβλέψεις της υπό συζήτηση συμφωνίας. Το σημερινό ραντεβού αναμένεται να κρίνει πολλά, κυρίως από το αν υπάρχει έδαφος συζήτησης για επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Διαβάστε επίσης:‘Βυθίστηκε’ στο χιόνι το Νταβός: Σε ‘λευκό κλοιό’ το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ

Το άρθρο Με τα πόδια έφτασε στο Νταβός ο Αλέξης Τσίπρας – περπάτησε δύο χιλιόμετρα μέσα στο χιόνι εξαιτίας μποτιλιαρίσματος από την πυκνή χιονόπτωση. Σήμερα η κρίσιμη συνάντηση με τον Ζάεφ για το Σκοπιανό δημοσιεύθηκε αρχικά στον δικτυακό τόπο ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα