«Λητώ»: Χιονοπτώσεις, ισχυρές βροχές και θυελλώδεις άνεμοι. Προβλήματα από την κακοκαιρία- νέα επιδείνωση τις επόμενες ώρες (χάρτες)

news247:

Από τις βραδινές ώρες της Κυριακής 25/02 και τις πρωινές ώρες της Δευτέρας 26/02/2018, η «Λητώ», το νέο βαρομετρικό χαμηλό έχει προκαλέσει βροχές και καταιγίδες οι οποίες στη Δυτική Πελοπόννησο, Δυτική Στερεά, Ήπειρο και στα νησιά του Ιονίου είναι ισχυρές. Στα λευκά η Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα. Κυκλοφοριακά προβλήματα στην Αττική.

Μεγάλα ύψη βροχής αναμένονται στην Κεντρική Μακεδονία, στο Βόρειο Αιγαίο,

αλλά και στη Θεσσαλία τις πρωινές ώρες της Δευτέρα που ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα meteo.gr/Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Όπως αναφέρει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία το βαρομετρικό χαμηλό το οποίο ονομάζεται «Λητώ» θα προκαλέσει νέα επιδείνωση του καιρού αρχικά στο Ιόνιο ενώ στη συνέχεια και στην υπόλοιπη χώρα, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, πυκνές χιονοπτώσεις όχι μόνο στα ορεινά, αλλά και σε περιοχές της βόρειας χώρας με χαμηλό υψόμετρο, θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας.
Η «Λητώ» θα κινηθεί γρήγορα ανατολικά-βορειοανατολικά με αποτέλεσμα τη γρήγορη βελτίωση του καιρού μέσα στη Δευτέρα. Από χθες το βράδυ και τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, η «Λητώ» κινούμενη γρήγορα προκαλεί βροχές και καταιγίδες οι οποίες στη Δυτική Πελοπόννησο, Δυτική Στερεά, Ήπειρο και στα νησιά του Ιονίου είναι ισχυρές.
Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν θυελλώδεις 8 μποφόρ και τοπικά στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο πολύ θυελλώδεις 9 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα της Δευτέρας 26/02/2018.

Για τη Θεσσαλονίκη προβλέπονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες από τις βραδινές ώρες της Κυριακής 25/02, ενώ πυκνές χιονοπτώσεις προβλέπονται στα ορεινά, ημιορεινά και τη Δευτέρα 26/02 και μέσα στην πόλη.

Για την Αττική προβλέπονται βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως τις πρωινές ώρες της Δευτέρας 26/02/2018, με πιθανότητα για έντονα φαινόμενα στα δυτικά και βόρεια του νομού. Ο καιρός θα βελτιωθεί από το μεσημέρι.

Για την Αττική προβλέπονται βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως τις πρωινές ώρες της Δευτέρας 26/02/2018, με πιθανότητα για έντονα φαινόμενα στα δυτικά και βόρεια του νομού. Ο καιρός θα βελτιωθεί από το μεσημέρι. meteo.gr/ Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Προβλήματα από τη «Λητώ» στη Β. Ελλάδα

Προβλήματα λόγω της κακοκαιρίας καταγράφονται και στη Δράμα ενώ στην Καβάλα λόγω των ισχυρών ανέμων δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πορθμειακών γραμμών.
Απ’ τα ξημερώματα άρχισαν να πέφτουν και οι πρώτες νιφάδες στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Κλειστός είναι ο δρόμος Χορτιάτη – Αγίου Βασιλείου και λόγω της χιονόπτωσης δεν θα πραγματοποιηθούν μαθήματα στα σχολεία σε Χορτιάτη, Ασβεστοχώρι, Φίλυρο και Εξοχή. Κλειστά λόγω του χιονιού θα μείνουν τα σχολεία και στις περιοχές του Λαχανά, του Βερτίστου και του Σοχού στο δήμο Λαγκαδά καθώς και σε όλο το δήμο Χαλκηδόνας.

Κύμα χιονιά και στην Κεντρική Ελλάδα

Έντονα καιρικά φαινόμενα σημειώνονται και στην Κεντρική Ελλάδα. Στα πεδινά βρέχει ακατάπαυστα από τα μεσάνυχτα ενώ από υψόμετρο 200 μέτρων και πάνω χιονίζει με ιδιαίτερα μεγάλη ένταση, από τις 4 τα ξημερώματα.

Έντονες χιονοπτώσεις σημειώνονται στην περιοχή του Δομοκού με αποτέλεσμα η κυκλοφορία να διεξάγεται με δυσκολία και μόνο με αλυσίδες στον δρόμο Λαμίας Δομοκού προς Καρδίτσα και Τρίκαλα. Μηχανήματα της Περιφέρειας Στερεάς προσπαθούν να κρατήσουν ανοιχτό το οδικό δίκτυο, ενώ από τις 5.30 το πρωί η Τροχαία έχει στήσει μπλόκο λίγο μετά τη Λαμία και απαγορεύει τη διέλευση των φορτηγών αυτοκινήτων ενώ υποχρεώνει τα ΙΧ να βάλουν αλυσίδες για να προχωρήσουν το ταξίδι τους προς τον Δομοκό, την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα .

Στο δρόμο Λαμίας-Καρπενησίου στην περιοχή του Τυμφρηστού το χιόνι έχει φτάσει τα 30 εκατοστά και τα μηχανήματα της Περιφέρειας Στερεάς δίνουν μια πραγματική μάχη για να μπορέσουν να κρατήσουν το δρόμο ανοιχτό ενώ είναι απαραίτητες οι αλυσίδες.

Νεάπολη Βοΐου (tovoioncom/facebook)

Στα ορεινά χωριά της δυτικής Φθιώτιδας χιονίζει ακατάπαυστα, ενώ στα πεδινά της Λαμίας βρέχει με ιδιαίτερα μεγάλη ένταση γεγονός το οποίο προβληματίζει τους αρμόδιους, ιδιαίτερα για την κατάσταση που αναμένεται να διαμορφωθεί τις επόμενες ώρες στον Σπερχειό ποταμό. Σε αρκετά σημεία είναι σε οριακή κατάσταση για να ξεφύγει από τα αναχώματα και να πλημμυρίσει τον κάμπο.

Στα «λευκά» ξύπνησε και το Καρπενήσι σήμερα το πρωί, καθώς χιονοπτώσεις σημειώνονται σε όλον σχεδόν τον νομό Ευρυτανίας. Η έντονη βροχόπτωση, από τα μεσάνυχτα και μετά, μετατράπηκε σε χιονόπτωση και οι κάτοικοι της ευρυτανικής πρωτεύουσας ξύπνησαν με χιόνι και μέσα στην πόλη. Ο δήμος Καρπενησίου, με ανακοίνωσή του, πριν από λίγο έκανε γνωστό ότι τα σχολεία και των δύο βαθμίδων θα παραμείνουν κλειστά για σήμερα Δευτέρα λόγω κακοκαιρίας. Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολειά λόγω κακοκαιρίας και στην περιοχή του Δομοκού στη Φθιώτιδα, όπως ανακοινώθηκε πριν λίγο από τον δήμο Δομοκού.

Φούσκωσε ο Πηνειός

Στο μεταξύ, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων τις τελευταίες ημέρες, έχουν μετατραπεί σε παραποτάμιες περιοχές του Θεσσαλικού κάμπου στα Τρίκαλα, βυθίζοντας κάτω απ’ το νερό χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης.

Διαβάστε επίσης: Για κύμα πολικού ψύχους προετοιμάζεται η Ευρώπη

Το άρθρο «Λητώ»: Χιονοπτώσεις, ισχυρές βροχές και θυελλώδεις άνεμοι. Προβλήματα από την κακοκαιρία- νέα επιδείνωση τις επόμενες ώρες (χάρτες) δημοσιεύθηκε αρχικά στον δικτυακό τόπο ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα