Κροάτης κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου ήπιε δηλητήριο μόλις άκουσε την ποινή του μέσα στο δικαστήριο της Χάγης (βίντεο)

news247:

Πρόκειται για έναν από τους έξι πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες των Κροατοβόσνιων, οι οποίοι έχουν οδηγηθεί ενώπιον του διεθνούς ποινικού δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου κατά τον πόλεμο του 1992-1995 στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Ο Κροατοβόσνιος στρατιωτικός Σλόμπονταν Πράλγιακ, ο οποίος δικαζόταν σε δεύτερο βαθμό στη Χάγη για εγκλήματα πολέμου κατά τον πόλεμο του 1992-1995 στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ακούγοντας ότι η καταδίκη του σε 20 χρόνια κάθειρξη επικυρώθηκε από το δικαστήριο, ήπιε ένα υγρό το οποίο ισχυρίστηκε ότι ήταν

δηλητήριο.
«Μόλις ήπια δηλητήριο» είπε. «Δεν είμαι εγκληματίας πολέμου. Αντιτίθεμαι σε αυτή την καταδίκη».
Ο προεδρεύων δικαστής διέκοψε τη διαδικασία και κάλεσε γιατρό.
Λίγο αργότερα διαπιστώθηκε ο θάνατος του.

Πρόκειται για την τελευταία απόφαση του δικαστηρίου, που δημιουργήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 1993, πριν διακόψει τη λειτουργία του τον επόμενο μήνα.
Ο Πράλγιακ καταδικάστηκε το 2013 σε φυλάκιση 20 ετών για εγκλήματα στο ανατολικό Μόσταρ. Ακούγοντας ότι η ποινή του είχε διατηρηθεί, προέβη σε αυτή την πράξη.
Άλλοι πέντε κατηγορούμενοι βρέθηκαν ενώπιον του δικαστηρίου για τις τελικές κρίσεις πάνω στις εφέσεις τους.
Ο πρώην διοικητής του επιτελείου των δυνάμεων των Κροατοβόσνιων (HVO) είχε φυλακιστεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Όταν πληροφορήθηκε πως στρατιώτες συγκέντρωναν μουσουλμάνους στο Πρόζορ το καλοκαίρι του 1993, δεν προέβη σε σοβαρές προσπάθειες για να τους σταματήσει, σύμφωνα με την τελική απόφαση του δικαστηρίου.
Επίσης, δεν προέβη σε ενέργειες όταν πληροφορήθηκε ότι σχεδιάζονταν δολοφονίες, καθώς και επιθέσεις εναντίον μελών διεθνών οργανισμών και περιουσιών (όπως τζαμιά) στο ανατολικό Μόσταρ.

Δείτε το βίντεο:

Διαβάστε επίσης:Γενική απεργία και συγκέντρωση στη Λέσβο

Το άρθρο Κροάτης κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου ήπιε δηλητήριο μόλις άκουσε την ποινή του μέσα στο δικαστήριο της Χάγης (βίντεο) δημοσιεύθηκε αρχικά στον δικτυακό τόπο ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα