Κορονοϊός. Πόσο αποδυναμώνεται από ήλιο, ζέστη και υγρασία. Απαντήσεις Τσιόδρα για τις 200 μεταλλάξεις του ιού

Οι καθηγητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρης Παρασκευής (Ιατρική Σχολή), Νίκος Θωμαΐδης (Τμήμα Χημείας) και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ) συνόψισαν τα δεδομένα που αφορούν στην επίδραση του κλίματος (θερμοκρασία, σχετική ή απόλυτη υγρασία) στη μολυσματικότητα του SARS-CoV-2.

Προηγούμενες μελέτες αναφορικά με τρεις κορωνοϊούς που προκαλούν λοιμώξεις του αναπνευστικού έχουν δείξει ότι αυτοί οι ιοί παρουσιάζουν έντονη χειμερινή εποχικότητα. Παρουσιάζουν, δηλαδή, έξαρση μεταξύ Δεκεμβρίου και Απριλίου,

παρόμοια με τον ιό της γρίπης. Αναφορικά με τη μολυσματικότητα του SARS-CoV-2 υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τις εποχές. Το πρότυπο της εξάπλωσης του ιού ανά την υφήλιο υποδηλώνει ότι πιθανόν οι μεταδόσεις συμβαίνουν πιο αποτελεσματικά σε χαμηλότερες θερμοκρασίες με χαμηλή υγρασία, αν και ο ιός έχει εμφανιστεί σε χώρες με ευρύ φάσμα συνθηκών, συμπεριλαμβανομένων και αυτών με θερμό και υγρό κλίμα.

Σε πρόσφατη μελέτη έγινε σύγκριση σε 500 διαφορετικές τοποθεσίες με κρούσματα COVID-19 ανά την υφήλιο και εκτιμήθηκε ότι η ιδανική θερμοκρασία για τη μετάδοση του SARS-CoV-2 είναι η θερμοκρασία των 8 °C και ότι οι περισσότερες πόλεις με μεγάλο αριθμό μεταδόσεων είχαν σχετική υγρασία μεταξύ 60%-90%. Ανάλυση των κλιματολογικών δεδομένων σε πολλές χώρες, σε σχέση με τον αριθμό των κρουσμάτων COVID-19, ανέδειξε θετική συσχέτιση του ύψους της βροχόπτωσης και της αύξησης των κρουσμάτων. Ωστόσο, πρόσφατη εργασία απέδειξε ότι η μεταδοτικότητα, ειδικά των αερολυμάτων του ιού, μειώνεται μεταξύ 70-80% RH (τιμές σχετικής υγρασίας).

Οι κλιματολογικές συνθήκες βρέθηκε να επηρεάζουν την εμφάνιση κρουσμάτων σε διάστημα περίπου 14 ημερών, δηλαδή οι συνθήκες που επικρατούν επηρεάζουν την εμφάνιση των κρουσμάτων COVID-19 μετά από 2 εβδομάδες. Πρόσφατη δημοσιευμένη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε σε διαφορετικές περιοχές του Ιράν, καταδεικνύει ότι η σχετική υγρασία, η ταχύτητα του ανέμου και η ηλιακή ακτινοβολία έχουν αντιστρόφως ανάλογη συσχέτιση με την εξάπλωση του ιού. Ο SARS-CoV-2 αποδυναμώνεται όταν εκτίθεται στον ήλιο, τη ζέστη και την υγρασία Υψηλότερες θερμοκρασίες σχετίζονται με χαμηλότερο ρυθμό μεταδόσεων του COVID-19, όπως έδειξε άλλη μελέτη.

Συγκεκριμένα, βρέθηκε ότι υπάρχει αρνητική συσχέτιση του αριθμού κρουσμάτων COVID-19 και της θερμοκρασίας (δηλαδή όσο αυξάνεται η θερμοκρασία μειώνεται ο αριθμός των κρουσμάτων). Σε μία μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Κίνα, με στοιχεία από περισσότερες από 30 πόλεις, βρέθηκε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας ακόμη και κατά 1°C μπορεί να προκαλέσει σημαντική μείωση στα ημερήσια επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19.

Σε πλήρη συμφωνία με τα παραπάνω συμπεράσματα, μία πολύ πρόσφατη έρευνα της αμερικανικής κυβέρνησης, που παρουσιάστηκε στα τέλη Απριλίου στον Λευκό Οίκο, υποστηρίζει ότι ο SARS-CoV-2 αποδυναμώνεται πολύ πιο γρήγορα όταν εκτίθεται στον ήλιο, τη ζέστη και την υγρασία. Η σχέση της μεταδοτικότητας του ιού από σταγόνες με την υγρασία και τη θερμοκρασία είναι πολύπλοκη. Πρόσφατη μελέτη αποδεικνύει ότι σε εσωτερικούς χώρους, με σταθερή σχετική υγρασία 75%, η αύξηση θερμοκρασίας από 19°C σε 25°C οδήγησε σε υποδιπλασιασμό της μεταδοτικότητας του SARS-CoV-2.

Σε μία πρόσφατη ανάλυση της εξάπλωσης του ιού στην Ασία από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, βρέθηκε ότι η εξάπλωση του ιού ήταν ταχεία στο ψυχρό και ξηρό κλίμα στις επαρχίες της Κίνας, σε αντίθεση με τον πιο βραδύ ρυθμό μετάδοσης σε περιοχές με τροπικό κλίμα. Τα παραπάνω ευρήματα υποδηλώνουν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας και της υγρασίας την άνοιξη και το καλοκαίρι οδηγεί σε μείωση των μεταδόσεων του SARS-CoV-2.

Είναι πολύ πιθανό, αυτό να οφείλεται στις φυσικοχημικές αλλαγές του ιικού υλικού στα σταγονίδια διασποράς και στην αλλαγή στην ικανότητα πρόσδεσης στα κύτταρα, όπως σημειώνουν οι τρεις καθηγητές. Οι κλιματολογικές συνθήκες θα είναι αρκετές να εμποδίσουν την εποχικότητα και την επανεμφάνιση του SARS-CoV-2;

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες και τα υψηλότερα ποσοστά υγρασίας (65-75% RH) κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού θα οδηγήσουν πιθανόν σε μερική μείωση της μολυσματικότητας του SARS-CoV-2. Είναι αμφίβολο ότι αυτή η μείωση θα είναι αρκετή από μόνη της για τον καθολικό έλεγχο των μεταδόσεων του ιού, τονίζουν οι καθηγητές.

Προσθέτουν, δε, ότι η πιθανή εποχικότητα του νέου κορονοϊού εξαρτάται εκτός από τις κλιματολογικές συνθήκες και από άλλους παράγοντες, όπως η ανοσία στον πληθυσμό, η διασταυρούμενη ανοσία μεταξύ SARS-CoV-2 και άλλων κορονοϊών και το εύρος των προληπτικών παρεμβάσεων. Βάση εκτιμήσεων, η επανεμφάνιση του SARS-CoV-2 κατά τους χειμερινούς μήνες αποτελεί το πιο πιθανό σενάριο.

Περαιτέρω ανακοινώσεις σχετικά με μεταλλάξεις του κορονοϊού δηλαδή αλλαγές που μπορεί να καθορίζουν την συμπεριφορά του επεσήμανε ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας.

Όπως τόνισε ο ιός συνεχίζει να μεταλλάσσεται και να προσαρμόζεται στον άνθρωπο, αλλά δεν ξέρουμε πως θα επηρεαστεί η πορεία του από αυτές τις μικροαλλαγές. Επίσης ανέφερε ότι μελέτη ανίχνευσε περίπου 200 υποτροπιάζουσες μεταλλάξεις

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, σε μια αναφορά από τις ΗΠΑ ένα στέλεχος έδειξε για πρώτη φορά μια μεγάλη για τον ιό απώλεια υλικού σε μια σημαντική περιοχή του γονιδιώματος που κωδικοποιεί μια πρωτεΐνη που βοηθά τον ιό να αποφύγει το ανοσιακό μας σύστημα μια πρωτεΐνη απαραίτητη για την εγκατάσταση της λοίμωξης από τον ιό. Μια τέτοια μετάλλαξη θα μπορούσε να εξασθενίσει τον ιό παρά το γεγονός ότι θα μπορούσε να διευκολύνει την μετάδοσή του από ανθρώπους που νοσούν λιγότερο σοβαρά.

Η μελέτη αυτή αξιολογήθηκε ως πολλή σημαντική από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας γιατί παρά το γεγονός πως αφορά μεμονωμένο περιστατικό αντίστοιχες μεταλλάξεις οδήγησαν στην εξασθένιση και τελικά εξαφάνιση του ιού SARS πριν πολλά χρόνια το 2003.

Σε μια δεύτερη αναφορά από τις ΗΠΑ και από την Παγκόσμια πρωτοβουλία για την κοινή χρήση όλων των δεδομένων γρίπης (GISAID) έγινε εκτεταμένη μελέτη των μεταλλάξεων που αφορούν το μέρος εκείνου του ιού που του δίνει το χαρακτηριστικό του σχήμα και χρησιμοποιείται για να επιτεθεί στα κύτταρα του ανθρώπου.

Παρόμοια ανάλυση του γενετικού υλικού του ιού από περισσότερα από 7,500 άτομα μολυσμένα με Covid-19 από όλον τον κόσμο, έγινε από μια ομάδα εργασίας από μεγάλο πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Ανιχνεύθηκαν περίπου 200 υποτροπιάζουσες μεταλλάξεις οι οποίες έδωσαν τα παρακάτω κύρια μηνύματα:

Α) Μεγάλο ποσοστό της παγκόσμιας γενετικής διαφοροποίησης του νέου κορονοϊού βρέθηκε στις χώρες που χτυπήθηκαν περισσότερο από τον ιό – αυτό σημαίνει σημαντική παγκόσμια μετάδοση πρώιμα στην επιδημία και την απουσία μοναδικών ασθενών – μηδέν –ασθενών από τους οποίους ξεκίνησε η επιδημία στις περισσότερες χώρες. Δηλαδή η επιδημία ξεκίνησε από πολλαπλά διαφορετικά σημεία εισόδου-πολλούς ασθενείς μηδέν- σε κάθε χώρα. Για παράδειγμα σε πολλές χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η ποικιλομορφία των ιών που ανιχνεύθηκαν εκεί ήταν σχεδόν τόσο μεγάλη όσο αυτή που παρατηρήθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο, πράγμα που σημαίνει ότι ο ιός εισήλθε στο Ηνωμένο Βασίλειο πολλές φορές ανεξάρτητα, παρά μέσω κάποιου συγκεκριμένου μοναδικού περιστατικού.

Β) Αναγνωρίστηκε πως ο ιός αναδύθηκε με βάση τα δεδομένα αυτά στο τέλος του 2019. Τα αποτελέσματα προσθέτουν περαιτέρω επιστημονικά δεδομένα ότι είναι πολύ απίθανο ο ιός που προκαλεί το Covid-19 να βρίσκεται στην ανθρώπινη κυκλοφορία για πολύ πριν εντοπιστεί για πρώτη φορά στα τέλη του 2019 και πως υπάρχει ένας κοινός πρόγονος τότε ακριβώς που πέρασε από τα ζώα στους ανθρώπους.

Γ) Με τα μέχρι τώρα δεδομένα επιβεβαιώνεται αυτό που έως τώρα πιστεύουμε πως ο ιός δεν μεταλλάσσεται πέραν του αναμενόμενου γρηγορότερα ή λιγότερο – πάντως είναι σίγουρα λιγότερο από την γρίπη.

Δ) Με τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν μπορεί κάποιος να ισχυρισθεί πως ο ιός γίνεται πιο επιθετικός ή πιο μεταδοτικός.

Ε) Επιβεβαιώνονται σταδιακά –και είναι πολύ σημαντικό- πως σε κάποιες περιοχές του ιού παρατηρείται πολύ μικρός αριθμός μεταλλάξεων-δηλαδή είναι σταθερές περιοχές- περιοχές που ο ιός παρουσιάζει τις λιγότερες αλλαγές.

Αυτές οι περιοχές πρέπει να μελετηθούν περισσότερο για την διαμόρφωση νέων θεραπειών ή εμβολίων.

The post Κορονοϊός. Πόσο αποδυναμώνεται από ήλιο, ζέστη και υγρασία. Απαντήσεις Τσιόδρα για τις 200 μεταλλάξεις του ιού appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
κορονοϊός, μηχανη του χρονου, αθηνα, εκπα, εμφάνιση, καλοκαιρι, οφείλεται, ηπα, σημαίνει, τελη κυκλοφοριας, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, αποτελεσματα, χωρες, εργασια, ζωα, ημερησια, ηνωμενο βασιλειο, ηπα, ιος, ιραν, κινα, μηχανη του χρονου, αυξηση, ανοιξη, απωλεια, ασια, εβδομαδες, βραδυ, βρισκεται, γεγονος, γινεται, γριπη, διαστημα, εγινε, υπαρχει, εμφάνιση, εποχες, ερευνα, ζεστη, υγρασια, ιοι, οικο, ιων, κυρια, κλιμα, μηνυματα, μηνες, μηδεν, μειωση, ομαδα, οφείλεται, σεναριο, σιγουρα, φορα, δημητρης, χωρα, υγρο, λευκο, μελετη, σημαίνει, θανος, θερμοκρασια, υγειας, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα