Κορονοϊός: Αναστολή πτήσεων από Ευρώπη προς ΗΠΑ ανακοίνωσε ο Τραμπ. Ιταλία: Κλείνουν όλα τα καταστήματα εκτός από φαρμακεία και σούπερ μάρκετ

Ο Aμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε  ότι οι ΗΠΑ θα αναστείλουν όλα τα ταξίδια από τις χώρες της Ευρώπης προς την αμερικανική επικράτεια για τριάντα ημέρες, αρχής γενομένης αύριο Παρασκευή, προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση του κορονοϊού.

Ο Τραμπ ωστόσο διευκρίνισε ότι οι νέοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που αποφάσισε να επιβληθούν δεν αφορούν το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Για να εμποδιστούν νέα κρούσματα

να διεισδύσουν στη χώρα μας, πρόκειται να αναστείλω όλα τα ταξίδια από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ για τις επόμενες 30 ημέρες», είπε ο Ρεπουμπλικάνος κατά τη διάρκεια διαγγέλματός του από το Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου χθες βράδυ.

Τα νέα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ της Παρασκευή στις 00:00 τοπική ώρα (06:00 του Σαββάτου ώρα Ελλάδας), συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, εξαιρέσεις θα γίνονται μόνο για πολίτες των ΗΠΑ και μέλη των οικογενειών τους, που όμως θα πρέπει να υποβάλλονται προηγουμένως σε εξετάσεις. Ακόμη, τόνισε ο Τραμπ, η προσωρινή απαγόρευση θα ισχύσει επίσης για εμπορεύματα και άλλα φορτία.

Επιπλέον, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος προέτρεψε το Κογκρέσο να εγκρίνει το ταχύτερο μια μείωση των φόρων μισθωτών υπηρεσιών, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους εργοδότες, προκειμένου τα νοικοκυριά να διευκολυνθούν να αντιμετωπίσουν τον οικονομικό αντίκτυπο της επιδημίας, όπως και διάφορα μέτρα για την προσφορά αρωγής προς τις επιχειρήσεις, ειδικά τις μικρές επιχειρήσεις, που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Ο Τραμπ ταυτόχρονα ανήγγειλε την παράταση της προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων και καταβολής χρεών για ορισμένες κατηγορίες φορολογουμένων, όπως και ότι η κυβέρνησή του σκοπεύει να διαθέσει «200 δισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον ρευστότητας στην οικονομία».

Παράλληλα, η αμερικανική προεδρία ανακοίνωσε πως ακυρώθηκαν προγραμματισμένες αυτή την εβδομάδα προεκλογικές συγκεντρώσεις του Τραμπ σε Κολοράντο και Νεβάδα, προληπτικά.

Σε κατάσταση «εθνικής καταστροφής» σκέφτεται να κηρύξει ο Τραμπ τις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση εθνικής καταστροφής προκειμένου να απελευθερώσει κονδύλια που θα χρησιμοποιηθούν στη λήψη μέτρων εκ μέρους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της επιδημίας του νέου κορονοϊού, ανέφερε σήμερα μια πηγή ενήμερη για το θέμα.

Στην περίπτωση που κηρυχθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα μπορούσαν να εκταμιευθούν έως και 40 δισεκατομμύρια δολάρια για την παροχή άμεσης βοήθειας, σύμφωνα με το Politico.

Στο μεταξύ, ο κυβερνήτης της Ουάσινγκτον Τζέι Ίνσλι απαγόρευσε σήμερα τις συγκεντρώσεις άνω των 250 ανθρώπων και είπε ότι ενδέχεται να κλείσει σχολεία για να επιβραδύνει την εξάπλωση του Covid-19 στην πολιτεία, που καταγράφει τους περισσότερους θανάτους από τον νέο κορονοϊό στις ΗΠΑ.

Η απαγόρευση των συγκεντρώσεων εφαρμόζεται στις κομητείες Κινγκ, Σνοχόμις και Πιρς στην περιοχή του Σιάτλ και αφορά αθλητικές εκδηλώσεις, συναυλίες και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, εξήγησε ο Ίνσλι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η πολιτεία της Ουάσινγκτον καταγράφει πάνω από το 25% των 1.000 και πλέον κρουσμάτων στις ΗΠΑ και σχεδόν όλους τους θανάτους στη χώρα.

«Οι αποφάσεις που θα λάβουμε τις επόμενες ημέρες θα είναι βαθιά δυσάρεστες όσον αφορά τον τρόπο που ζούμε την καθημερινότητά μας», επισήμανε ο Ίνσλι.

Την ίδια ώρα, το αμερικανικό Καπιτώλιο ενδέχεται να κλείσει για τους επισκέπτες ώστε να αποτραπεί η διάδοση του κορονοϊού, δήλωσε σήμερα ο δεύτερος τη τάξει Δημοκρατικός στη Βουλή των Αντιπροσώπων Στένι Χόγιερ.

Από την πλευρά τους, οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ γνωστοποιούν ότι παρακολουθούν στενά την εξάπλωση του Covid-19 και λαμβάνουν τα «κατάλληλα μέτρα» για να εγγυηθούν την ασφάλεια και την υγεία του προσωπικού τους, είπε σήμερα στο Ρόιτερς ένας αξιωματούχος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Η κοινότητα των μυστικών υπηρεσιών «θα συνεχίσει να διασφαλίζει ότι η αποστολή της θα συνεχιστεί αδιάλειπτα» τόνισε ο αξιωματούχος.

Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών καταμετρούν σήμερα 987 κρούσματα του νέου κορονοϊού, καταγράφοντας αύξηση 291 κρουσμάτων σε σύγκριση με τον προηγούμενο απολογισμό του, ενώ ο αριθμός των θανάτων έχει αυξηθεί στους 29.

Σύμφωνα με την υπηρεσία, κρούσματα έχουν αναφερθεί σε 38 πολιτείες των ΗΠΑ.

Δραματικές ώρες στην Ιταλία: Κλείνουν όλα τα καταστήματα εκτός από φαρμακεία και σούπερ μάρκετ

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε απόψε ότι θα κλείσουν όλα τα καταστήματα στη χώρα, εκτός από τα φαρμακεία και τα καταστήματα τροφίμων.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Κόντε, θα κλείσουν μπαρ, κομμωτήρια σε όλη την Ιταλία.

Επίσης, λουκέτο θα μπει και σε εστιατόρια που δεν μπορούν να εγγυηθούν ότι θα τηρείται απόσταση ενός μέτρου μεταξύ των πελατών.

Σε τηλεοπτικό του μήνυμα ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε αργά το βράδυ της Τετάρτης ανακοίνωσε τα εξής:

«Προχωρούμε βαθμιαία και τώρα κάνουμε νέο βήμα. Η Ιταλία μένει μια ενιαία ζώνη, αλλά θα κλείσουν όλα τα καταστήματα, με μόνη εξαίρεση στα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία. Θα μπορούν, όμως, να γίνονται παραδόσεις κατ΄οίκον. Ζητάμε την αύξηση της τηλε-εργασίας, ενώ οι βιομηχανίες πρέπει να εφαρμόσουν τα πρωτόκολλα ασφαλείας. Θα συνεχίσουν να λειτουργούν οι δημόσιες μεταφορές και άλλες βασικές υπηρεσίες, όπως τα ταχυδρομεία.

Ο κανόνας παραμένει ο ίδιος: περιορίζουμε τις μετακινήσεις μας όσο μπορούμε. Βέβαια, έχουμε επίγνωση ότι μόλις αρχίσαμε να αλλάζουμε τις συνήθειές μας και ότι για να δούμε αποτέλεσμα, θα χρειαστούν περίπου δυο εβδομάδες. Ακόμη και αν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων, δεν σημαίνει ότι πρέπει να λάβουμε και άλλα μέτρα. Σύντομα, δε, θα ορίσω ειδικό επίτροπο για την διαχείριση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στον τομέα της υγείας. Αν όλοι μας σεβαστούμε τους κανόνες αυτούς, θα βγούμε πιο γρήγορα από την κατάσταση συναγερμού. Η συλλογικότητα είναι και η δύναμη της χώρας μας».

kathimerini

The post Κορονοϊός: Αναστολή πτήσεων από Ευρώπη προς ΗΠΑ ανακοίνωσε ο Τραμπ. Ιταλία: Κλείνουν όλα τα καταστήματα εκτός από φαρμακεία και σούπερ μάρκετ appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κορονοϊός, Αναστολή, Ευρώπη, ΗΠΑ, Τραμπ, Ιταλία, Κλείνουν,koronoios, anastoli, evropi, ipa, trab, italia, kleinoun