Κολασμένο δίμηνο σε Αιγαίο και Κύπρο έως τις τουρκικές κάλπες. Πλειοδοσία προκλήσεων περιμένει η Αθήνα, υπερεξουσίες επιδιώκει ο Ερντογάν

Με προσεκτικό τρόπο προσεγγίζει η Αθήνα τις εξελίξεις στην Άγκυρα, μετά την απόφαση Έρντογαν να καταφύγει σε πρόωρες εκλογές στις 24 Ιουνίου – αντί στις 3 Νοεμβρίου του 2019.

Πέραν της συνεργασίας του Κόμματος Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης (ΑΚΡ) του Τούρκου προέδρου με τους εθνικιστές του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, πίσω από την απόφαση κρύβεται η πρόθεση του Έρντογαν να αποκτήσει

παντοδυναμία, καθώς κατά τις διπλές – βουλευτικές και προεδρικές – εκλογές στην Τουρκία θα τεθούν σε ισχύ οι συνταγματικές ρυθμίσεις που εγκρίθηκαν στο δημοψήφισμα του Απριλίου του 2017 και προβλέπουν ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου.

Η εξέλιξη αυτή, ωστόσο, αφενός δίνει πολλές εξηγήσεις ως προς την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο το τελευταίο διάστημα και γενικότερα την επιθετική στάση της Άγκυρας σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και την Κύπρο. Αφετέρου προετοιμάζει την ελληνική κυβέρνηση για ένα ιδιαιτέρως θερμό και κρίσιμο δίμηνο, στο οποίο τίποτα δεν θα πρέπει να αποκλειστεί, καθώς πολλοί είναι εκείνοι σε Αθήνα, Άγκυρα και γενικότερα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ που βλέπουν όχι μόνο οι ούτως ή άλλως ευαίσθητες και διαταραγμένες σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας να μπαίνουν σε διακεκαυμένη ζώνη, αλλά επιπλέον εκτιμούν πως ο Έρντογαν, σκοπεύοντας στην αύξηση της δημοτικότητάς του εν όψει των εκλογών, μπορεί να προχωρήσει ακόμη και σε ακραίες κινήσεις. Είτε στο Αιγαίο είτε στην Κύπρο…

Με άλλα λόγια, το προεκλογικό κλίμα που θα επικρατήσει στην Τουρκία δεν θα είναι απλώς τεταμένο, αλλά θα ισοδυναμεί με μία πλειοδοσία εθνικιστικών διακηρύξεων και φανατισμού. Ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι ακόμη και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου βασίζει την προεκλογική ρητορική του στα «νησιά που έκλεψε η Ελλάδα από την Τουρκία στο Αιγαίο», εγκαλώντας την τουρκική κυβέρνηση και ζητώντας ακόμη και στρατιωτική δράση εναντίον της Ελλάδας.

Η Αθήνα πάντως θα επιμείνει στους χαμηλούς τόνους, ενώ εντάσσει τη χθεσινή ενέργεια του τουρκικού ΥΠΕΞ να αμφισβητήσει την ελληνικότητα των Ιμίων στο γενικότερο πολιτικό παιχνίδι που παίζει ο Έρντογαν. Σταθερή απάντηση της ελληνικής πλευράς είναι πως το status quo στο Αιγαίο έχει διαμορφωθεί από τις διεθνείς συνθήκες και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου κι έτσι δεν πρόκειται να μπει σε οποιαδήποτε συζήτηση για «γκρίζες ζώνες». Αντιθέτως, όπως διεφάνη στις πρόσφατες τηλεφωνικές επικοινωνίες Τσίπρα-Γιλντιρίμ, επιδιώκει να υπάρξει ένας ανοιχτός δίαυλος μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ με εξαιρετικό ενδιαφέρον για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων αναμένεται και η οριστική κατάληξη της υπόθεσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, οι οποίοι παραμένουν κρατούμενοι στην Αδριανούπολη.

reader

The post Κολασμένο δίμηνο σε Αιγαίο και Κύπρο έως τις τουρκικές κάλπες. Πλειοδοσία προκλήσεων περιμένει η Αθήνα, υπερεξουσίες επιδιώκει ο Ερντογάν appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα