Κλειστές θα παραμείνουν οι εκκλησίες έως τις 28 Απριλίου. Η Ελλάδα έχει την καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη στην εξομάλυνση της καμπύλης

Παράταση μέχρι τις 28 Απριλίου πήραν τα περιοριστικά μέτρα για τις εκκλησίες, προκειμένου να αποτραπεί ο συνωστισμός πολιτών στους χώρους λατρείας εν όψει Πάσχα.

Με ΚΥΑ των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας που αναμένεται να δημοσιευθεί σήμερα, αποφασίζεται η παράταση (χωρίς τροποποίηση) της ισχύος της ΚΥΑ με αριθμό Δ1α/ΓΠ.οικ.23093/6-4-2020 (ΦΕΚ Β’1178) αναφορικά με τα προσωρινά

περιοριστικά μέτρα στους χώρους λατρείας, έως και την 28-4-2020.

Νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο. Αφού πρώτα ευχήθηκε χρόνια πολλά και Καλή Ανάσταση στον Αρχιεπίσκοπο, τον ρώτησε πώς εξελίσσεται η κατάσταση της υγείας του. Ο κ. Ιερώνυμος τον ενημέρωσε ότι τα πράγματα εξελίσσονται πολύ καλά και ότι θα λειτουργήσει κανονικά από σήμερα στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών. Στη διάρκεια της επικοινωνίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον κ. Ιερώνυμο για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού και ευχαρίστησε την Εκκλησία για την σημαντική βοήθειά της στη συλλογική αυτή προσπάθεια.

Ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι η Εκκλησία εμπιστεύεται το έργο της κυβέρνησης και τον δύσκολο και αποτελεσματικό αγώνα που ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει αναλάβει για την προστασία της δημόσιας υγείας. Υπογράμμισε ότι η Εκκλησία βρίσκεται διαχρονικά στο πλευρό της Πολιτείας για όλα τα ζητήματα εθνικής σημασίας, όπως είναι αυτή η δοκιμασία, και ακολουθεί τις οδηγίες και τις υποδείξεις των αρμοδίων αρχών της, καθώς αυτό που προέχει είναι η υγεία όλων των συμπολιτών μας.

Η προηγούμενη υπουργική απόφαση προέβλεπε ότι η λειτουργία των εκκλησιών θα τελείται με την παρουσία μόνο τεσσάρων ατόμων, του ιερέα, του ψάλτη, του νεωκόρου και ίσως ενός άλλου ψάλτη ή ιερέα. Υπενθυμίζεται ότι η Ιερά Σύνοδος, σε τηλεδιάσκεψη, είχε αποφασίσει ότι οι Ιερές Ακολουθίες κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας καθώς και οι Θείες Λειτουργίες θα τελεστούν κεκλεισμένων των θυρών, στο πλαίσιο των μέτρων για τη μείωση της διασποράς του κορωνοϊού.

Νέα έρευνα εκθειάζει την Ελλάδα

Παράλληλα, μία ακόμη έρευνα που εκθειάζει την Ελλάδα για την αντιμετώπιση της πανδημίας δημοσιεύτηκε στο γαλλικό Bridge Tank και κάνει το γύρο των ευρωπαϊκών δημοσιογραφικών μέσων. Σύμφωνα με τη συγκριτική πανευρωπαϊκή αναλυτική έκθεση, η χώρα μας έχει την καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη όσον αφορά την «επιπέδωση» της επιδημικής καμπύλης.

Η έκθεση του Bridge Tank συγκρίνει το ξέσπασμα του κορωνοϊού στις δέκα μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες. Χάρη στα έγκαιρα και αυστηρά περιοριστικά μέτρα που έλαβε η Ελλάδα, κατάφερε να επιπεδώσει την επιδημική καμπύλη και να επιβραδύνει την εξάπλωση του ιού.
Μάλιστα, η αντίθεση μεταξύ της Ελλάδας και της Ισπανίας, «η οποία έλαβε παρόμοιες αποφάσεις σε πολύ μεταγενέστερο στάδιο της επιδημίας», χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα εντυπωσιακή. Ο πρόεδρος του Bridge Tank, Joel Ruet δήλωσε ότι τέσσερις εβδομάδες μετά τον εντοπισμό των πρώτων 100 κρουσμάτων COVID-19 σε κάθε χώρα, χρειάστηκαν 19 ημέρες για να διπλασιαστεί ο αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα, το οποίο είναι μια ξεκάθαρη ένδειξη ότι η Ελλάδα κατάφερε με επιτυχία την επιπέδωση της επιδημικής καμπύλης. Στο άλλο άκρο του φάσματος, βρίσκεται το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο εμφανίζει ακόμη ραγδαία αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Στη λίστα των χωρών με την καλύτερη επίδοση, την Ελλάδα ακολουθούν η Τσεχία και η Ρουμανία, ενώ η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία, η Ολλανδία και το Βέλγιο συγκαταλέγονται στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τη νόσο.
Τέλος, αναφέρεται ότι στη Γερμανία, αν και τα περιοριστικά μέτρα εφαρμόστηκαν σχετικά αργότερα και όχι πλήρως, ο αριθμός των θανάτων δεν έχει φτάσει στα επίπεδα των γειτονικών χωρών της, αλλά εξακολουθεί να αυξάνεται γρήγορα.

The post Κλειστές θα παραμείνουν οι εκκλησίες έως τις 28 Απριλίου. Η Ελλάδα έχει την καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη στην εξομάλυνση της καμπύλης appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κλειστές, 28 Απριλίου, Ελλάδα, Ευρώπη,kleistes, 28 apriliou, ellada, evropi