Κλειστά τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ για 30 ημέρες λόγω κορωνοϊού. Πολιτική Προστασία στο 112: Οι στιγμές είναι κρίσιμες – Μείνετε σπίτι. Ποια καταστήματα παραμένουν ανοιχτά

Το κλείσιμο των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για διάστημα 30 ημερών, προκειμένου να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού, αποφάσισαν οι ηγέτες των χωρών μελών που συνεδρίασαν σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης.

Επίσης, η ΕΕ θα «συντονίσει» την επιστροφή των Ευρωπαίων που έχουν εγκλωβιστεί στο εξωτερικό. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, συμφωνήθηκε να διεξαχθεί και νέα τηλεδιάσκεψη των ηγετών την επόμενη εβδομάδα.

Εξαίρεση αποτελεί το Ηνωμένο Βασίλειο που θα εξακολουθήσει να έχει ταξίδια από και

προς τρίτες χώρες εκτός Ευρώπης. Μαζί της συμπαρασύρει και την Ιρλανδία αφού έχουν «κοινό ταξιδιωτικό χώρο» όπως λέγεται. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι καμία πτήση προς και από τρίτη χώρα εκτός ΕΕ δε θα πραγματοποιείται.

Για να περιορίσουμε την εξάπλωση το κορονοϊού παγκοσμίως, αποφασίσαμε να ενισχύσουμε τα εξωτερικά μας σύνορα εφαρμόζοντας συντονισμένους προσωρινούς περιορισμούς για μη απαραίτητα ταξίδια στην ΕΕ για μια περίοδο 30 ημερών, βάσει της προσέγγισης που πρότεινε η Κομισιόν» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Η πρόταση της Προέδρου της Κομισιόν στοχεύει στην διάσωση της Ζώνης Σένγκεν. Θέλει να διαβεβαιώσει τα κράτη μέλη ότι δεν χρειάζονται συνοριακοί έλεγχοι εντός της Ευρώπης. Ωστόσο ήδη 12 ευρωπαϊκές χώρες έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν ιατρικούς καταρχάς ελέγχους στα σύνορα για να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού. Μια προσωρινή αναστολή της ζώνης Σένγκεν που η ηγεσία της ΕΕ θέλει να περιορίσει.

Η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Σε δύο σημεία έδωσε έμφαση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που μετείχε στην τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών υπό τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ: να υπάρξει σε ευρωπαϊκό επίπεδο μεγαλύτερος συντονισμός όπως κλείσιμο των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προμήθεια υγειονομικού υλικού (όπως αναπνευστήρες, γάντια μάσκες κλπ), το οποίο θα κατανεμηθεί στα κράτη μέλη. Ο πρωθυπουργός επεσήμανε επίσης, σε συνέχεια των αποφάσεων του χθεσινού Eurogroup πως πρέπει να αναλάβει η ΕΕ πιο τολμηρές πρωτοβουλίες για την τόνωση της οικονομίας και να υπάρξει ευελιξία στη μεταφορά πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία στην πραγματική οικονομία.

Τα σύνορα της Ελλάδας

«Δεν μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα πολίτες χωρών εκτός ΕΕ, παρά μόνο για απολύτως αναγκαία συνθήκη» ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς και σημείωσε ότι οι αφιθχέντες από το εξωτερικό θα τίθενται υποχρεωτικά σε καραντίνα 14 ημερών. Ανακοίνωσε επίσης περιορισμούς στην κυκλοφορία προσφύγων και μεταναστών στους καταυλισμούς. «Στο πλαίσιο της διάδοσης του κορωνοϊού για τα ΚΥΤ, περιορίζεται η κυκλοφορία στους διανέμοντες στα ΚΥΤ. Θα δίνεται η δυνατότητα μετάβασης ατόμων ανά μικρές ομάδες», είπε χαρακτηριστικά.

Ντερ Λάιεν: Αισιοδοξία ότι το εμβόλιο θα είναι έτοιμο μέχρι το φθινόπωρο

Ταυτόχρονα ωστόσο, η φον ντερ Λάιεν έστειλε ένα αισιόδοξο μήνυμα, καθώς ανέφερε ότι μια ευρωπαϊκή εταιρεία προβλέπει πως ενδεχομένως θα έχει έτοιμο ένα εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού «μέχρι το φθινόπωρο».

Μέρκελ: Το μέτρο μπαίνει αμέσως σε εφαρμογή

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, είπε από την πλευρά της, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο, ότι η χώρα της θα θέσει αμέσως σε εφαρμογή την απόφαση που ελήφθη. Θα υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις στην απαγόρευση εισόδου, οι οποίες θα αφορούν τους πολίτες τρίτων χωρών οι οποίοι όμως έχουν άδεια παραμονής σε χώρες της ΕΕ, ή εκείνους που πρέπει να περάσουν λόγω κάποιας επείγουσας ανάγκης – για παράδειγμα, για να εμφανιστούν σε δικαστήριο ή για να παραστούν σε κάποια κηδεία, εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας.

Η ΕΕ θα «συντονίσει» επίσης την επιστροφή των Ευρωπαίων που έχουν μπλοκαριστεί στο εξωτερικό λόγω των πολλών περιορισμών και απαγορεύσεων στις μετακινήσεις που έχουν τεθεί από διάφορες χώρες.

Το Κοινό ανακοινωθέν
Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων υπογραμμίζουν ότι «προτεραιότητα είναι η υγεία των ευρωπαίων πολιτών και η ανάγκη να εργασθούμε μαζί και να λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης και των συνεπειών της».Τα μέτρα προτεραιότητας είναι:

Ο περιορισμός επέκτασης του ιού.
Η παροχή ιατρικού εξοπλισμού
Η προώθηση της Έρευνας
Η αντιμετώπιση των κοινωνικοοικονομικών συνεπειών
Ο Επαναπατρισμός των εγκλωβισμένων στις τρίτες χώρες.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είπε ότι η επόμενη σύνοδος κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, που ήταν προγραμματισμένη για τις 26 και 27 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, θα αντικατασταθεί με μια τηλεδιάσκεψη, χωρίς όμως να διευκρινίσει το πότε θα γίνει αυτή.

«Περιορίστε τις μετακινήσεις» – «Προφυλάξτε τις ευπαθείς ομάδες» το μήνυμα από το 112

Ένα νέο μήνυμα για τον κορωνοϊό έστειλε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, χρησιμοποιώντας την Υπηρεσία Επικοινωνιών Εκτάκτου Ανάγκης 112. Στο μήνυμα αναφέρονται τα εξής:

Επείγουσα ειδοποίηση
Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας 17/03: Κορονοϊός: Οι στιγμές είναι κρίσιμες. Μείνετε σπίτι. Περιορίστε τις μετακινήσεις στις απόλυτα απαραίτητες. Αποφεύγετε μέρη με συγχρωτισμό. Προφυλάξτε τις ευπαθείς ομάδες. Όσο περισσότερο απομονωθούμε τόσο θα καθυστερήσουμε τη διασπορά».

Ακολούθως το ίδιο κείμενο επαναλαμβανόταν και στα αγγλικά.

Από Τετάρτη 18 Μαρτίου αναστέλλεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, ενώ μπαίνουν υποχρεωτικά σε κατ’ οίκον περιορισμό για 14 ημέρες όσοι εισέρχονται στην Ελλάδα από το εξωτερικό.

Ποια καταστήματα παραμένουν ανοιχτά

σούπερ μάρκετ, από την Τετάρτη θα είναι ανοιχτά από τις 07:00 μέχρι τις 22:00 και θα δουλεύουν και τις Κυριακές.κρεοπωλείαιχθυοπωλείαμίνι μάρκετοπωροπωλείαεστιατόρια που εξυπηρετούν με deliveryφαρμακείαπρατήρια καυσίμωνπερίπτεραpet shopsσυνεργείακαταστήματα οπτικών ειδώνυπηρεσίες ταχυμεταφορών

Μείωση του ημερήσιου ωραρίου λειτουργίας των πρατηρίων, τα οποία θα λειτουργούν μόνον για ανεφοδιασμό των καταναλωτών με καύσιμα και αναστολή λειτουργίας του πλυντηρίου των αυτοκινήτων ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, με επιστολή προς την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας.

Κανονικά λειτουργούν οι λαϊκές αγορές.

The post Κλειστά τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ για 30 ημέρες λόγω κορωνοϊού. Πολιτική Προστασία στο 112: Οι στιγμές είναι κρίσιμες – Μείνετε σπίτι. Ποια καταστήματα παραμένουν ανοιχτά appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα