Σαρηγιάννης: Με click away και άνοιγμα σχολείων, 28 Φλεβάρη θα καταρρεύσουμε. «Ναι» από τους λοιμωξιολόγους στο άνοιγμα των σχολείων και στις «κόκκινες» περιοχές

Το πράσινο φως για να ανοίξουν τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία στις 11 Ιανουαρίου ακόμη και στις υγειονομικά επιβαρυμένες περιοχές έδωσε σύμφωνα με πληροφορίες η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, που συνεδρίασε εκτάκτως. Δεν ήταν ομόφωνη η απόφαση.

Νωρίτερα, την αντίθεσή του για το άνοιγμα σχολείων και καταστημάτων εξέφρασε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου ιατρικού συλλόγου,

Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με το τρίτο κύμα της πανδημίας, τονίζοντας ότι ενδέχεται να εμφανιστεί στη χώρα μας από τον Φεβρουάριο και μετά.

Κάντε κλικ στο podstories.gr της Μηχανής του Χρόνου και ακούστε τις ιστορίες μας. Ακούστε δωρεάν επιλεγμένα άρθρα και περιηγηθείτε στο podcast μας…

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, ανέφερε: «Έγινε συζήτηση, η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη, ανήκω σε όσους μειοψήφισαν. Δεν συζητήσαμε το άνοιγμα των καταστημάτων. Δεν είχε συζητηθεί και η ορθή απόφαση της κυβέρνησης για αυστηροποίηση των μέτρων. Όλα μαζί δεν γίνονται. Θα βρεθούμε μπροστά σε κάποια διλήμματα. Δεν είναι εφικτό να είναι ανοιχτά και τα σχολεία και τα καταστήματα και παραδείγματος χάρη οι ναοί, όταν βλέπουμε το τρένο να έρχεται πάνω μας». «Θα πρέπει να κάνουμε κάποιες επιλογές», επεσήμανε.

Αύριο, σε νέα τους συνεδρίαση αναμένεται να κάνουν εισήγηση και για το χρόνο ανοίγματος του εμπορίου. Την σχετική απόφαση αναμένεται να λάβει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και οι ανακοινώσεις θα γίνουν το απόγευμα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Εάν τη Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου, ανοίξει το λιανεμπόριο με click away και τα σχολεία το τρίτο κύμα της πανδημίας δεν θα αργήσει. Θα οδηγήσει στις 18 Φλεβάρη την πληρότητα των ΜΕΘ σε όλη την επικράτεια στο 80%, ενώ στις 28 Φλεβάρη το ΕΣΥ θα έχει καταρρεύσει, υποστηρίζει ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας HERACLES, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του GR Times. Πραγματοποιώντας προβλέψεις για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, με τη χρήση μαθηματικών μοντέλων, ο ίδιος, συμφωνεί με το άνοιγμα, ωστόσο όχι με τον σχεδιασμό.

«Να ανοίξουμε. Αλλά, να ανοίξουμε με μέτρα ενεργούς προστασίας. Αυτό σημαίνει λόγου χάριν αύξηση της τηλεργασίας όπου γίνεται. Ακόμη, συχνές απολυμάνσεις, εξοπλισμό των καταστημάτων με συσκευές απολύμανσης του αέρα, επιτάχυνση του εμβολιασμού και το πρώτο και κυριότερο είναι περισσότερα και στοχευμένα τεστ αντιγόνου», προτείνει ο καθηγητής.

Συνεχίστε στο podstories από τη Μηχανή του Χρόνου…

Βελτιωμένη είναι η εικόνα της Ελλάδας αναφορικά με τη διασπορά του κορωνοϊού, σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρείχε το ευρωπαϊκό CDC για τις 14 ημέρες που πρηγήθηκαν της 7ης Ιανουαρίου.

Συγκεκριένα, τη στιγμή που το μεγαλύτερο μέρος της Ένωσης βρίσκεται στο «κόκκινο», η Ελλάδα στην πλειοψηφία της είναι «κίτρινη» στην καταγραφή του αριθμού κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους κατά τις τελευταίες 14 ημέρες, η οποία σε σε συνδυασμό με το ποσοστό των θετικών τεστ, αποτυπώνει τόσο τον ρυθμό διάδοσης της νόσου, όσο και τη δυναμική διείσδυσής του στην κοινότητα.
Όπως διακρίνεται στον παρακάτω χάρτη, η κατάσταση είναι αρκετά καλύτερη («πράσινο») σε Ήπειρο, Κρήτη και σε νησιά του Αιγαίου, ενώ «προβληματικές» («κόκκινες») παραμένουν Θράκη και δυτική Μακεδονία.

Παράλληλα, την ώρα που οι περισσότερες χώρες της Ένωσης βρίσκονται στο «κόκκινο», η κατάσταση στη χώρα μας έχει βελτιωθεί και στον δείκτη θετικότητας (κρούσματα / αριθμός τεστ), που έχει πέσει κάτω από το 4%, σύμφωνα με τις μετρήσεις που κοινοποιήθηκαν σήμερα Πέμπτη από τον ευρωπαϊκό οργανισμό και αφορούν στην προηγούμενη εβδομάδα.

Πηγή αρχικής φωτογραφίας: ΑΠΕ ΜΠΕ

The post Σαρηγιάννης: Με click away και άνοιγμα σχολείων, 28 Φλεβάρη θα καταρρεύσουμε. «Ναι» από τους λοιμωξιολόγους στο άνοιγμα των σχολείων και στις «κόκκινες» περιοχές appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα