Κακοκαιρία «Ιανός». Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Ηλεία, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά και Ιθάκη. Μέχρι το βράδυ η εικόνα για Αττική και Κόρινθο

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύσσονται Ηλεία, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά και Ιθάκη όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, ο Νίκος Χαρδαλιάς λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας «Ιανός».

Ο κ. Χαρδαλιάς συγκεκριμένα δήλωσε ότι «τέθηκαν ήδη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι Περιφερειακές ενότητες Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Μεσσηνίας, Ιθάκης, Κεφαλλονιάς και Ζακύνθου. Μέχρι το βράδυ θα έχουμε την εικόνα για Κόρινθο και Αττική, το δεύτερο κύμα της καταιγίδας».

Στο μεταξύ σε επιφυλακή έχουν τεθεί οι αρχές με αφορμή

την κακοκαιρία «Ιανός» η οποία πλησιάζει από τα δυτικά τη χώρα.

Ήδη ο υφυπουργός Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, έχει συγκαλέσει ευρεία σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας (κτίριο Φάρος), ώστε να υπάρχει συνεχής συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων Πολιτικής Προστασίας, ενόψει του ακραίου καιρικού φαινομένου.

Διαβάστε επίσης: Κλεισούρα. Πόσες περιοχές γνωρίζετε με το ίδιο όνομα; Το πεδίο μάχης, η μαρτυρική πόλη και το φαράγγι με τα σπάνια πουλιά. Δείτε από ψηλά το πέρασμα που ήταν λίμνη (drone) …

Την ίδια στιγμή, σε τοπικό επίπεδο σε περιοχές στα δυτικά της χώρας που είναι και οι πρώτες που θα πληγούν από το πέρασμα της κακοκαιρίας λαμβάνονται ειδικά μέτρα με διακοπές σε ακτοπλοϊκές γραμμές και αναστολής λειτουργίας των σχολείων.

Παράλληλα, έκλεισε η ακτοπλοϊκή γραμμή Ζακύνθου – Κυλλήνης λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων της κακοκαιρίας, «Ιανός» που θα «χτυπήσει» τη χώρα μας μέχρι και τις επόμενες ημέρες.

Συγκεκριμένα, οι άνεμοι ανοιχτά της Ζακύνθου φθάνουν έως και τα 8-9 μποφόρ, γεγονός που καθιστά άκρως επικίνδυνο τον απόπλου των πλοίων από τα λιμάνια της Ζακύνθου και της Κυλλήνης.

Συνολάκης για κακοκαιρία «Ιανός»: Να γίνουν εκκενώσεις τουλάχιστον στις παράκτιες περιοχές

Για την κακοκαιρία «Ιανός», η οποία αναμένεται να πλήξει τη χώρα μας τις επόμενες μέρες, μίλησε ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Κώστας Συνολάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Συνολάκη, που μίλησε στο Mega, οι κάτοικοι στο Ιόνιο και τη Δυτική Ελλάδα πρέπει να προσέξουν, γιατί ενδέχεται να διαρκέσουν πολύ οι βροχές και συνεπώς οι πλημμύρες.

Παράλληλα, για μέρη νησιωτικά όπως η Ζάκυνθος ή περιοχές με λιμνοθάλασσα όπως η Αμφιλοχία, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι αναμένεται σημαντική αύξηση της στάθμης της θάλασσας.

Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, σε τέτοια μέρη θα πρέπει να μετακινηθούν από τώρα όσοι μένουν σε υπόγειες περιοχές αλλά και γενικά στις παράκτιες περιοχές που θα δεχθούν την κακοκαιρία.

Διαβάστε επίσης: Η 23χρονη κοπέλα που έζησε δυο χρόνια πάνω σε ένα δέντρο για να σώσει το δάσος, από την αποψίλωση. Το δέντρο είχε ύψος 60 μέτρα και ήταν 1000 ετών. Η αντίδραση της εταιρείας …

«Να γίνουν εκκενώσεις, τουλάχιστον στις παράκτιες περιοχές, γιατί θα βγει η θάλασσα στον δρόμο» υπογράμμισε.

«Να είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο σενάριο» είπε, σημειώνοντας ότι μπορεί να υπάρξουν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση στις περιοχές που θα πληγούν από την κακοκαιρία.

The post Κακοκαιρία «Ιανός». Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Ηλεία, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά και Ιθάκη. Μέχρι το βράδυ η εικόνα για Αττική και Κόρινθο appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα