Και επισήμως φθινόπωρο από την Τρίτη. Πότε θα συμβεί η ισημερία στη χώρα – Αποχωρεί ο «Ιανός» με 135 χιλ. βροχής στα Χανιά και ριπές 109 χλμ στην Κάρυστο (χάρτες)

Το απόγευμα της Τρίτης 22 Σεπτεμβρίου, στις 16:31 ώρα Ελλάδας, αρχίζει και τυπικά το φθινόπωρο, καθώς θα συμβεί η φθινοπωρινή ισημερία στο βόρειο ημισφαίριο, όπου βρίσκεται και η Ελλάδα.Η αστρονομική έναρξη του φετινού φθινοπώρου

Η ισημερία σηματοδοτεί την αστρονομική έναρξη του φετινού φθινοπώρου, ενώ αντίστοιχα στο νότιο ημισφαίριο θα αρχίσει η άνοιξη. Στην ισημερία, η νύχτα και η μέρα έχουν σχεδόν την ίδια διάρκεια. Στη συνέχεια, στο βόρειο ημισφαίριο

η μέρα θα μικραίνει και η νύχτα θα μεγαλώνει, ώσπου η τελευταία θα φθάσει στο ζενίθ της στο χειμερινό ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου.

Στην πραγματικότητα, στην Αθήνα η «ισότητα» μέρας και νύχτας θα συμβεί λίγες μέρες αργότερα, καθώς την ίδια την ημέρα της φθινοπωρινής ισημερίας η ίση μέρα-νύχτα συμβαίνει μόνο στους τόπους που βρίσκονται ακριβώς πάνω στον γήινο ισημερινό. Στις άλλες περιοχές πάνω ή κάτω από τον ισημερινό, αυτό συμβαίνει μερικές ημέρες πριν ή μετά από την ισημερία. Έτσι, στην Αθήνα, η οποία βρίσκεται 38 περίπου μοίρες βόρεια του ισημερινού, η ισότητα στη διάρκεια μέρας και νύχτας συμβαίνει περίπου μετά από τέσσερις μέρες.

Διαβάστε επίσης: Κλεφτολίμανο. Η παραθαλάσσια κρυψώνα των πειρατών στην Χίο που έστηναν ενέδρα στα εμπορικά πλοία. Δείτε από ψηλά την δυσδιάκριτη είσοδο (βίντεο drone) …

Διαβάστε όλο το άρθρο:

Τόσο οι ισημερίες, όσο και τα ηλιοστάσια, συμβαίνουν δύο φορές τον χρόνο και σηματοδοτούν την έναρξη των εποχών του έτους. Από τα αρχαία χρόνια, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, τέτοια φαινόμενα γιορτάζονταν από τους λαούς, που τους απέδιδαν μυθικές σημασίες.

Αποχώρηση του ΙΑΝΟΥ – Βροχές στην Κρήτη και θυελλώδεις βοριάδες στα ανατολικά

Σημαντικά ποσά βροχής σημειώθηκαν στην Κρήτη, κατά την αποχώρηση της κακοκαιρίας ΙΑΝΟΣ, η οποία απασχόλησε τις τελευταίες ημέρες τη χώρα μας. Σύμφωνα με το Μετεωρολογικό και Κλιματικό Παρατηρητήριο Κρήτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, τα μεγαλύτερα ύψη βροχής παρουσιάζονται στον παρακάτω Πίνακα 1.

Πίνακας 1. Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής όπως καταγράφονται από το δίκτυο σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, από τα μεσάνυχτα έως τις πρωινές ώρες της Κυριακής 21/09/2020.

Παράλληλα, θυελλώδεις άνεμοι πνέουν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 21/09, στα ανατολικά ηπειρωτικά και στο Αιγαίο, με την έντασή τους να ξεπερνά τα 100 km/h. Οι οκτώ ισχυρότερες ριπές του ανέμου, παρουσιάζονται στον Πίνακα 2.

Διαβάστε επίσης: Πτήση πάνω από το φρούριο της Κασσιώπης στην Κέρκυρα. Ο θρύλος με τον δράκο που έκαψε όλους τους κατοίκους και οι καταστροφικές πολιορκίες (drone) …Πίνακας 2. Οι ισχυρότερες ριπές του ανέμου κατά τις πρωινές ώρες της Κυριακής 21/09, όπως κατεγράφησαν από το δίκτυο σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr.Δελτίο καιρού για Δευτέρα 21/9

Βροχές τοπικού χαρακτήρα στη Βόρεια Κρήτη. Βελτιωμένος καιρός στην υπόλοιπη χώρα με τοπικές νεφώσεις. Βόρειοι άνεμοι με εντάσεις έως 7 μποφόρ στο Αιγαίο. Πτώση των ελαχίστων θερμοκρασιών.

Πιο αναλυτικά, τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020 σε ολόκληρη τη χώρα αναμένονται τοπικές νεφώσεις οι οποίες θα δώσουν τοπικές βροχές στη Βόρεια Κρήτη.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 6 έως 25 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 8 έως 28, στην Ήπειρο από 12 έως 29 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 11 έως 28, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 15 έως 28 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 18 έως 28, και στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη από 17 έως 27 βαθμούς ενώ στη Ρόδο οι μέγιστες θα φτάσουν στους 30 με 31 βαθμούς Κελσίου.

Πηγή meteo

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 7 μποφόρ τοπικά. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις έως 4 και πρόσκαιρα τοπικά 5 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 5 μποφόρ και στα ανατολικά 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 27 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη θα επικρατήσουν λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι με εντάσεις έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 16 έως 24 βαθμούς.

The post Και επισήμως φθινόπωρο από την Τρίτη. Πότε θα συμβεί η ισημερία στη χώρα – Αποχωρεί ο «Ιανός» με 135 χιλ. βροχής στα Χανιά και ριπές 109 χλμ στην Κάρυστο (χάρτες) appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τρίτη, Πότε, – Αποχωρεί, Ιανός, 135, Χανιά, 109, Κάρυστο,triti, pote, – apochorei, ianos, 135, chania, 109, karysto