«Καμπανάκι» για εκρηκτική αύξηση κρουσμάτων. «Μέχρι 2000 μαζί με την γρίπη», λέει ο καθηγητής Σαρηγιάννης του ΑΠΘ – Στο «κόκκινο» οι ΜΕΘ της Αττικής

Προειδοποιητικό «καμπανάκι» για επικείμενη εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού σήμανε ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ο κ. Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, μίλησε στο MEGA για τη ραγδαία άνοδο των κρουσμάτων κορωνοϊού -κυρίως στην περιοχή της Αττικής- και σημείωσε ότι θα πρέπει να καταστεί υποχρεωτική η χρήση της μάσκας και σε εξωτερικούς

χώρους.

«Σύμφωνα με τους μέχρι σήμερα υπολογισμούς και με τα μέτρα που ισχύουν σήμερα, ο αριθμός (σ.σ. των κρουσμάτων κορωνοϊού) μέχρι τέλη του Οκτώβρη θα είμαστε σταθερά στα 300+ κρούσματα. Προς το τέλος του Οκτώβρη θα ανεβούμε περίπου στα 400 και στο τέλος του Νοέμβρη περίπου στα 600. Και μετά μπορεί να φανταστεί κανείς ότι ανεβαίνει πάνω από τα 600 και με τον ιό της γρίπης γίνεται πιο περίπλοκη η κατάσταση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Ερωτηθείς σε εκείνο το σημείο από την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη τί θα γίνει στους τέσσερις κρίσιμους μήνες με τη γρίπη (H1N1 κ.λπ) και τον κορωνοϊό, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης είπε ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει μέχρι τέλος του χρόνου σε 1.800 με 2.000 κρούσματα καθημερινά, εντός Δεκεμβρίου.

Διαβάστε επίσης: Η μυστηριώδης εξαφάνιση της 24χρονης Έιμυ από κρουαζιερόπλοιο στη μέση του Ατλαντικού. 7 χρόνια αργότερα οι δικοί της έλαβαν φωτογραφία ιερόδουλης που της έμοιαζε …

Μάσκα και τηλεργασία μπορεί να αλλάξουν την εικόνα

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που έχουν ληφθεί ο καθηγητής του ΑΠΘ είπε ότι «το θέμα είναι το τί μέτρα παίρνεις και το πόσο τηρούνται τα μέτρα. Εμείς το συνυπολογίζουμε αυτό και γι’ αυτό κάνουμε καλή πρόβλεψη. Ομως ναι, τίθεται θέμα εφαρμογής. Πρέπει να είμαστε πιο συνεπείς και αυστηροί με τον εαυτό μας» προσέθεσε.

Ο κ. Σαρηγιάννης επανέλαβε ότι «το πιο αποτελεσματικό και λιγότερο επώδυνο μέτρο είναι η χρήση της μάσκας παντού» ενώ αμέσως μετά μίλησε για την τηλεργασία, ένα μέτρο που παρατάθηκε για όλο τον Οκτώβριο:

«Αν εφαρμόσουμε τις μάσκες παντού και τις φορέσουμε τότε οι αριθμοί αλλάζουν. Η τηλεργασία βοηθά και η αύξηση της τηλεργασίας στο 75%, εμείς το υπολογίζουμε για το Δημόσιο, θα βοηθούσε και αυτή επικουρικά να μειωθούν στο 10% με 20% τα κρούσματα. Ο συνδυασμός μάσκας και τηλεργασίας είναι πάρα πολύ αποδοτικός»

Καταλήγοντας ο καθηγητής του ΑΠΘ επανέλαβε ότι πάγιο αίτημα της επιστημονικής κοινότητας στην Ελλάδα είναι η αύξηση του αριθμού των τεστ που γίνονται στον πληθυσμό.

Διαβάστε επίσης: Γιατί οι Pink Floyd, παράταξαν 700 νοσοκομειακά κρεβάτια σε μια παραλία. Οι κρυφοί συμβολισμοί πίσω από το θρυλικό εξώφυλλο του δίσκου «A Momentary Lapse of Reason» …

Εκτινάχθηκε στους 89 ο αριθμός των διασωληνωμένων – Οι περισσότεροι σε νοσοκομεία της Αττικής

την ανησυχία των ειδικών λοιμωξιολόγων και των αρχών προκαλεί και η αύξηση στον αριθμό των διασωληνωμένων καθώς από 78 την Τετάρτη, αυξήθηκαν σε 89 την Πέμπτη.

Από αυτούς, τα δύο τρίτα νοσηλεύονται στην Αττική. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Υγείας έχει αναπτύξει 269 κλίνες ΜΕΘ σε όλη τη χώρα από τις οποίες οι 107 είναι στην Αττική, ενώ ο αριθμός του αυξάνεται συνεχώς καθώς παραχωρούνται κλίνες από τις γενικές ΜΕΘ στις ΜΕΘ Covid-19.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), από τους 89 διασωληνωμένους, η διάμεση ηλικία τους είναι τα 70 έτη. 28 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 86.5%, των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Υπενθυμίζεται ότι ο μεγαλύτερος αριθμός διασωληνωμένων σε ΜΕΘ που έχει καταγραφεί στη χώρα ήταν στις 5 Απριλίου, με 93 ασθενείς. Πρόκειται για ένα ρεκόρ, το οποίο δεν έχει καταρριφθεί, ωστόσο δεν απέχει και πολύ από τις σημερινές περιπτώσεις ασθενών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ σήμερα.

Προβληματισμός για το νέο ρεκόρ κρουσμάτων στην Αττική -Aνησυχία για εστίες σε γηροκομεία, νοσοκομεία και υπηρεσίες

Πριν δύο εβδομάδες ανακοινώθηκαν πιο αυστηρά μέτρα λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην Αττική.

Τα μέτρα αυτά, μετά την αύξηση των κρουσμάτων τον Σεπτέμβρη, ήταν αναγκαία με σκοπό να περιοριστεί η εξάπλωση και οι ειδικοί τόνιζαν πως το διάστημα των δύο εβδομάδων των μέτρων θα κρίνει πολλά για την περιφέρεια. Χθες ωστόσο, σημειώθηκε νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων στο λεκανοπέδιο με 272 νέα περιστατικά μόλυνσης από τα τα 411 που ανακοινώθηκαν συνολικά. Το νέο αυτό ρεκόρ ήρθε μόλις δύο 24ωρα πριν τη λήξη των μέτρων για μάσκες και συναθροίσεις και σήμερα οι ειδικοί θα συνεδριάσουν για να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα για την κατάσταση στην Αττικιή, που δείχνει να ξεφεύγει.

Τα μέτρα που λήγουν στις 4 Οκτωβρίου είναι τα εξής:

Ανώτατο όριο σε 9 άτομα για τις συναθροίσεις σε κλειστούς και ανοικτούς χώρους (εξαιρούνται οι χώροι που ισχύουν ειδικά μέτρα αποστάσεων όπως τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος)
Αναστέλλονται οι συναυλίες σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους και αναστέλλονται οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους
Ανώτατο όριο 20 άτομα σε γάμους κηδείες και βαπτίσεις
Σύσταση να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους οι άνω των 65 στις απολύτως αναγκαίες και να αποφεύγουν την επαφή με άλλα άτομα πλην του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

The post «Καμπανάκι» για εκρηκτική αύξηση κρουσμάτων. «Μέχρι 2000 μαζί με την γρίπη», λέει ο καθηγητής Σαρηγιάννης του ΑΠΘ – Στο «κόκκινο» οι ΜΕΘ της Αττικής appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Καμπανάκι, Μέχρι 2000, Σαρηγιάννης, ΑΠΘ –, ΜΕΘ, Αττικής,kabanaki, mechri 2000, sarigiannis, apth –, meth, attikis