«Η Τροία ιδρύθηκε 600 χρόνια νωρίτερα απ΄ότι πιστεύαμε» ισχυρίζονται αρχαιολόγοι στο Τσανάκαλε της Τουρκίας. Η «ομηρική πόλη» χτίστηκε και καταστράφηκε τουλάχιστον 10 φορές

Ανατροπή στα όσα γνωρίζαμε ως τώρα για την Τροία φέρνουν αρχαιολογικά ευρήματα στο Τσανάκαλε της Τουρκίας.Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο Ρουστέν Ασλάν, αρχαιολόγος από το Πανεπιστήμιο Mart University, ο οποίος ασχολείται με τις ανασκαφές στο Τσανάκαλε, η Τροία καταστράφηκε και επανιδρύθηκε πολλές φορές εξαιτίας πολέμων, σεισμών και πυρκαγιών. Συνολικά έχουν ανακαλυφθεί περίπου 10 «στρώματα» και κάθε μία από αυτές τις φάσεις της πόλης έχουν ονομαστεί
από Τροία I έως Τροία XI. Η σκαπάνη όμως έφερε στο φως και μια νέα φάση η οποία ονομάστηκε πλέον «Τροία Ο».

Ο Ασλάν αποκάλυψε στην εφημερίδα Daily Sabah ότι βρέθηκανκεραμικά, ίχνη από φωτιές και ξύλινες κατασκευές που ουσιαστικά υποδεικνύουν ότι η ιστορία της πόλης άρχισε περίπου το 3.500 πΧ

Έως τώρα όλα τα αρχαιολογικά ευρήματα ανήκαν στις περιόδους μεταξύ 3.000 πΧ και 1300 π.Χ από την αρχαία ελληνική περίοδο έως και τα χρόνια του Βυζαντίου.

Η κυβέρνηση Ερντογάν μάλιστα είχε ανακηρύξει το 2018 ως «έτος Τροίας» με αφορμή την 20η επέτειο από την αναγνώριση της πόλης ως μνημείου της UNESCO. Η Τροία θεωρείται ένα από τα πιο δημοφιλή και ελκυστικά για τους τουρίστες αρχαιολογικά μνημεία στον κόσμο. Οι πρώτες ανασκαφές στην περιοχή έγιναν από τον αρχαιολόγο Ερρίκο Σλήμαν το 1870.

Η Τροία και ο μυθικός τρωικός πόλεμος

Η Τροία ή Ίλιον είναι η πόλη όπου έλαβε χώρα ο μυθικός Τρωικός πόλεμος, τον οποίο γνωρίζουμε κατά βάση μέσα από την Ομήρου Ιλιάδα. Στα 1870 ο Γερμανός αρχαιολόγος Ερρίκος Σλήμαν ανέσκαψε την περιοχή στην επαρχία των Δαρδανελίων και ανακάλυψε την πόλη που σύμφωνα με τις περιγραφές βρισκόταν γεωγραφικά η ομηρική Τροία.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, η ομηρική Τροία, η πόλη δηλαδή που έλαβε χώρα ο μυθικός τρωικός πόλεμος (όπως κι αν πραγματοποιήθηκε αυτός) ταυτίζεται με την Τροία VII (7), το επίπεδο αυτό της ιστορίας δηλαδή.

Κατά τη βασιλεία του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αυγούστου, ιδρύθηκε στην τοποθεσία που πιστευόταν ότι ήταν η θέση του μυθικού Ιλίου, μία νέα πόλη που ονομάστηκε Ilium-Ίλιον. Άκμασε έως την ίδρυση της Κωνσταντινούπολης, και παρήκμασε σταδιακά κατά τα βυζαντινά χρόνια. Η ρωμαϊκή πόλη Κέλεια – Celeia (νυν Celje στη Σλοβενία) αναφέρεται από ορισμένους συγγραφείς ως Troia secunda («δεύτερη Τροία»).

Δείτε στιγμιότυπα από το σημείο των ανασκαφών

The post «Η Τροία ιδρύθηκε 600 χρόνια νωρίτερα απ΄ότι πιστεύαμε» ισχυρίζονται αρχαιολόγοι στο Τσανάκαλε της Τουρκίας. Η «ομηρική πόλη» χτίστηκε και καταστράφηκε τουλάχιστον 10 φορές appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα