Η κηδεία της Νταϊάνα έγινε το μεγαλύτερο τηλεοπτικό σόου. Το ρεκόρ τηλεθέασης και ακρότητες με πολίτες που ξενύχτησαν δυο μέρες για να πιάσουν καλή θέση στη διαδρομή της πομπής

6 Σεπτεμβρίου 1997. Επτά ημέρες από το θάνατο της Νταιάνα σε τροχαίο δυστύχημα, εκατοντάδες τηλεοπτικά δίκτυα από όλον τον κόσμο βρίσκονται στο Λονδίνο για να καλύψουν την κηδεία της.

Κάμερες ακολουθούν λεπτό προς λεπτό την πομπή από το παλάτι του Κένσινγκτον ως το κτήμα της οικογένειας Σπένσερ στο Άλθορπ.

Τηλεοπτικοί σταθμοί σε όλον τον πλανήτη αλλάζουν τη ροή του προγράμματός τους, προβάλλουν έκτακτα δελτία ειδήσεων και αφιερώνουν ώρες σχολιάζοντας την τελετή. Σε κάθε τους πλάνο προβάλλουν τα συγκινημένα πρόσωπα της

οικογένειας, των προσκεκλημένων αλλά και των απλών πολιτών.
Μια κηδεία γίνεται παγκόσμιο τηλεοπτικό θέαμα και καθηλώνει εκατομμύρια θεατές, που παρακολουθούν την τελευταία πράξη ενός έργου με πρωταγωνίστρια μια πριγκίπισσα που η ζωή της, είχε γίνει αμέτρητες φορές πρωτοσέλιδο.
Η τελετή μεταδόθηκε μέσω BBC ζωντανά στις περισσότερες χώρες του κόσμου ενω κάποιες μετέδωσαν εκτεταμένα αποσπάσματα. Για την μετάδοση της κηδείας χρησιμοποιήθηκαν 100 κάμερες και 22 κινητά συνεργεία. Οι κάμερες εστίαζαν στο πλήθος των Βρετανών που περίμεναν να περάσει από μπροστά τους το φέρετρο. Γονείς σήκωναν στους ώμους τα παιδιά τους για να έχουν καλύτερη εικόνα!
Όσοι διέθεταν κινητά με κάμερες έγραφαν τα δικά τους πλάνα.

Βρετανοί αποχαιρετούν την Νταϊάνα

Επτά αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν ζωντανά την κηδεία παρότι κατά τη διάρκεια της τελετής δεν είχε ξημερώσει στην Αμερική. Οι ραδιοτηλεοπτικποί οργανισμοί ABC, NBC και CBS αλλά και τα καλωδιακά CNN, MSNBC, Fox News Channel, συναγωνίζονταν για το ποιο θα έχει την αρτιότερη μετάδοση. Ξαφνικά οι τηλεοράσεις γέμισαν ειδικούς για τη βασιλεία και την προσωπική ζωή της Νταϊάνας.

Ο πρωθυπουργός της Μ.Βρετανίας ενώ κλαίει

Το CBS μάλιστα που «έχασε»  την είδηση του θανάτου και ήταν το τελευταίο που τη μετέδωσε, είχε ειδικές ώρες όλη την εβδομάδα που αφιέρωνε στην Νταϊάνα ενώ για κάθε νέα πληροφορία που κυκλοφορούσε για το ποινικό σκέλος, έκανε έκτακτο δελτίο. Το CNN εστίαζε στο πρόσωπο του Τόνι Μπλερ.

Έσπασε κάθε ρεκόρ τηλεθέασης

Την κηδεία παρακολούθησαν 2,5 δισεκατομμύρια τηλεθεατές, ενώ 3 εκατομμύρια άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους του Λονδίνου με λουλούδια και φώναζαν «Νταϊάνα σε λατρεύουμε». Γύρω στους 8 χιλιάδες είχαν διανυκτερεύσει σε διάφορα σημεία της διαδρομής, απ΄όπου θα περνούσε η πομπή. Τουλάχιστον 60 άτομα μεταξύ των οποίων και 8 ξένοι είχαν καταλάβει τις θέσεις τους δύο ημέρες πριν την κηδεία για να έχουν την ιδανική θέση.

Οι πρίγκιπες Χάρυ και Γουιλίαμ με σκυμμένο το κεφάλι πίσω από το φέρετρο

Στη Βρετανία καταγράφηκαν 31 εκατομμύρια θεατές  που παρακολούθησαν όλη την τηλεοπτική μετάδοση χωρίς να σηκωθούν από την τηλεόραση.
Σύμφωνα με το BBC αυτό το νούμερο ήταν η μεγαλύτερη θεαματικότητα που καταγράφηκε για ένα γεγονός.
Την κηδεία του Ουίνστον Τσόρτσιλ είχαν παρακολουθήσει από την τηλεόραση 19 εκατομμύρια Βρετανοί, ενώ του λόρδου Μάουντμπάντεν, που δολοφονήθηκε από τον ΙΡΑ το 1979, 15 εκατομμύρια.

Την ώρα της τηλεοπτικής μετάδοσης μειώθηκε αισθητά η κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος στη Βρετανία, καθώς οι Βρετανοί που παρακολουθούσαν την τελετή διέκοψαν κάθε άλλη δραστηριότητα για να στηθούν μπροστά στους δέκτες τους. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση ρεύματος μειώθηκε κατά 20% όταν ο αδερφός της πριγκίπισσας, κόμης Σπένσερ εκφωνούσε επικήδειο ή όταν ο ‘Έλτον Τζον τραγούδησε για την φίλη του.

Το τραγούδι που αφιέρωσε ο Έλτον Τζον

Ο Έλτον Τζον, φίλος της Νταϊάνα, την αποχαιρέτησε, ερμηνεύοντας το τραγούδι Candle in the Wind. Αρχικά είχε συνθέσει το κομμάτι για την Μέρλιν Μονρόε που είχε πεθάνει σε ηλικία 36 ετών, όπως ακριβώς και η Νταϊάνα. Ωστόσο άλλαξε ορισμένους από τους στίχους του τραγουδιού, αποφεύγοντας εκείνους που αναφέρονταν στην καταδίωξη της από τους παπαράτσι. Ο Έλτον Τζον φοβόταν όμως ότι θα πει τα λόγια του παλιού τραγουδιού και έτσι στο αβάειο χρησιμοποίησε υποβολέα.
«Πρέπει να παραδεχτώ έκανα απάτη», είχε δηλώσει στο BBC. Ενώ τραγουδούσε τους στίχους, «Το κερί σου έσβησε πολύ νωρίς πριν σβήσει ο θρύλος σου», οι δύο γιοι της πριγκίπισσας ξέσπασαν σε λυγμούς αδιαφορώντας για το πρωτόκολλο.

Ο ‘Έλτον Τζον αφιέρωσε το τραγούδι «Candle in the wind»

Αμέσως μετά την κηδεία πήγε στο στούντιο να το ηχογραφήσει με τον παραγωγό των Beatles Τζορτζ Μάρτιν. Ο δίσκος κυκλοφόρησε την επόμενη εβδομάδα της κηδείας. Ελπίδα του ερμηνευτή ήταν να συγκεντρωθούν 10 εκατομμύρια λίρες που θα ενίσχυαν το ταμείο που ιδρύθηκε μετά το θάνατο της Νταϊάνα. Τα κέρδη από όλα τα σίνγκλ του Έλτον Τζον πήγαιναν τότε στο Ίδρυμα για το AIDS, που έφερε το όνομα του. Μάλιστα η λαίδη Ντι με τον ερμηνευτή  είχαν συμμετάσχει ενεργά στον αγώνα κατά του AIDS.

Ο κόμης Ερλ ΣπένσερΟ επικήδειος του αδερφού της

Στην ομιλία του ο κόμης Σπένσερ είπε :
«Η Νταϊάνα ήταν η πεμπτουσία της ευσπλαχνίας του καθήκοντος, της λεπτότητας, της ομορφιάς. Ήταν το σύμβολο της ανιδιοτελούς ανθρωπιάς». Ο κόμης όμως δεν σταμάτησε εκεί. Αφού ευχαρίστησε την αδελφή του γιατί φώτισε τις ζωές τους, αναφέρθηκε στους δύο γιους της, επισημαίνοντας ότι πρέπει να προστατευθούν από δύο εχθρούς. Ο πρώτος ήταν ο Τύπος και ο δεύτερος το παλάτι.

Οι δυο της γιοι, Γουίλιαμ και Χάρι είχαν ακολουθήσει την νεκρική πομπή στο παλάτι του Σεντ Τζέιμς στο πλευρό του πατέρα τους Καρόλου, του παππού τους Φιλίππου και του θείου τους Ερλ Σπένσερ. Ο τελευταίος είχε σχολιάσει στο ΒΒC Radio 4 ότι η ιδέα να μείνουν τα παιδιά πίσω από το φέρετρο ήταν απόφαση του παλατιού και για εκείνον ήταν «σκληρή και παράξενη».

Τα δύο αδέρφια ακολουθούσαν το φέρετρο

Η πομπή πέρασε και έξω από το παλάτι του Μπάκιγχαμ όπου στέκονταν τα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Ανάμεσά τους και η βασίλισσα Ελισάβετ η οποία είχε μια θυελλώδη σχέση με την πριγκίπισσα Νταϊάνα. Καθώς το φέρετρο περνούσε από μπροστά της η βασίλισσα έκανε μια πραγματικά σπάνια κίνηση:
Έσκυψε το κεφάλι της για να την τιμήσει. Μετά τη νεκρώσιμη ακολουθία και τη στιγμή που το φέρετρο τοποθετήθηκε σε νεκροφόρα για να μεταφερθεί στον τάφο τηρήθηκε σε όλη τη Βρετανία ενός λεπτού σιγή.

Κανείς από τους δυο γιους δεν έχει αποκαλύψει ποιος τους πρότεινε να περπατήσουν πίσω από το φέρετρό της. Δεν έχουν κρύψει όμως ότι εκείνες οι στιγμές, τους στοιχειώνουν ακόμη και σήμερα. «Δεν ήταν μια εύκολη απόφαση και ήταν οικογενειακή απόφαση. Ήταν ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που έχω κάνει στη ζωή μου. Αυτή η διαδρομή. Ήταν πολύ μεγάλη, πολύ μοναχική » έχει περιγράψει  ο Γουίλιαμ, που βάδιζε με σκυμμένο το κεφάλι και σφιγμένες τις γροθιές.
Η Νταιάνα όσο ζούσε ήταν το αγαπημένο θέμα των περιοδικών και των λαϊκών εφημερίδων. Ο θάνατός της όμως ξεπέρασε κάθε προηγούμενο στην τηλεόραση, όπου ο ανταγωνισμός οδήγησε σε υπερβολές.
Ίσως γιατί το σοκ ήταν πραγματικό σε όλο τον κόσμο εξαιτίας του τρόπου που πέθανε. Μια γαλαζοαίματη αποδείχθηκε το ίδιο θνητή με τον καθένα.Πιθανόν γι΄αυτό υπήρξε παγκόσμια συγκίνηση για το θάνατό της αλλά ελάχιστοι ασχολήθηκαν με τον Ντότι Αλ Φαγιτ που σκοτώθηκε μαζί της στη Γαλλία.

Διαβάστε ακόμη στη «ΜτΧ»: Η λαίδη Νταϊάνα περπατούσε σετρό ενεργό ναρκοπέδιο στην Αγκόλα και φοβόταν ότι θα ανατιναχθεί, δυο μήνες πριν από το θανατηφόρο τροχαίο 

The post Η κηδεία της Νταϊάνα έγινε το μεγαλύτερο τηλεοπτικό σόου. Το ρεκόρ τηλεθέασης και ακρότητες με πολίτες που ξενύχτησαν δυο μέρες για να πιάσουν καλή θέση στη διαδρομή της πομπής appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα