«Η γύρη δεν μεταφέρει τον κορονοϊό, αλλά εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα». Τι απαντούν οι επιστήμονες για τον τρόπο μετάδοσης και ποιες μάσκες συνιστούν

Ο ανοιξιάτικος καιρός φαίνεται πως ευνοεί την μεταδοτικότητα του κορονοϊού, σύμφωνα με τον καθηγητή Αεροβιολογίας του Πολυτεχνείου του Μονάχου, Αθανάσιο Δαμιαλή.

Καταλυτικό ρόλο παίζει ο συνήθης ύποπτος των αλλεργιών της εποχής: η γύρη. Όπως εξηγεί ο καθηγητής μιλώντας στο Οpen:

«Δεν διασπείρεται ο κορονοϊός και οποιοσδήποτε ιός με τη γύρη. Βρήκαμε με την μελέτη σε 31 χώρες και 248 περιοχές ότι όταν υπάρχουν αυξημένα επίπεδα γύρης στην ατμόσφαιρα,

αυξάνονται και τα κρούσματα του κορονοϊού. Η γύρη εξασθενεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα και μας κάνει πιο ευάλωτους γενικά, σε όλους τους ιούς, όχι μόνο στον κορονοϊό.

Κάντε κλικ στο podstories.gr της Μηχανής του Χρόνου και ακούστε τις ιστορίες μας. Ακούστε δωρεάν επιλεγμένα άρθρα και περιηγηθείτε στο podcast μας…

Το ίδιο ισχύει και με άλλους παράγοντες, όπως π.χ. η ρύπανση. Είμαστε πιο επιρρεπείς στο να κολλήσουμε».

Ο καθηγητής υπέδειξε τις μάσκες FFP2/N95 ως «αρκετά αξιόπιστο μέσο προστασίας» απέναντι στη γύρη, καθώς συγκρατούν «οποιοδήποτε σωματίδιο πάνω από κάποια διάμετρο» ίδιας κλίμακας με την γύρη, αλλά και την ενημέρωση πότε θα έχουμε γύρη.

«Για παράδειγμα, θα έχει καλό καιρό τις επόμενες ημέρες, κάτι που σημαίνει ότι θα έχουμε γύρη. Κάποια δέντρα, όπως η ελιά, θα αρχίσουν να ανθοφορούν. Αυτό σημαίνει ότι αποφεύγουμε να κυκλοφορούμε κάποιες ώρες κι αν δεν μπορούμε να το αποφύγουμε φοράμε οπωσδήποτε μάσκα», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τις ώρες μεγαλύτερης συγκέντρωσης, ανέφερε πως δεν είναι εύκολο να προσδιοριστούν μέσα στο 24ωρο. «Λόγω του ότι μεταφέρεται σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, για πολλά είδη η γύρη είναι παρούσα ακόμα και τα χαράματα ή τα μεσάνυχτα. Πρακτικά δεν υπάρχει κάτι για να πούμε ότι είμαστε ασφαλείς 100% κάποιες ώρες. Συνήθως η μετάδοση είναι μεγαλύτερη οποιαδήποτε ώρα από το πρωί μέχρι νωρίς το απόγευμα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

αρχική φωτογραφία: Flickr

Ακούστε και απολαύστε δωρεάν podcast της Μηχανής του Χρόνου

The post «Η γύρη δεν μεταφέρει τον κορονοϊό, αλλά εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα». Τι απαντούν οι επιστήμονες για τον τρόπο μετάδοσης και ποιες μάσκες συνιστούν appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα