Η εκπληκτική ταχύτητα με την οποία λιώνουν οι πάγοι στη Γροιλανδία. Η φωτογραφία που δείχνει σκυλιά να περπατούν στην επιφάνεια του νερού

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει μια φωτογραφία που τράβηξε ο Στέφεν Όλσεν του Κέντρου Ωκεανού και Παγετώνων στο Δανικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο στις 13 Ιουνίου, η οποία απεικονίζει τη έκταση της τήξης του πάγου στη Γροιλανδία.

Στη φωτογραφία φαίνονται σκυλιά να περπατούν και να σέρνουν ένα έλκηθρο πάνω στην επιφάνεια του νερού. Στην πραγματικότητα όμως, τα σκυλιά περπατούν πάνω σε έναν πάγο πάχους 1,2 μέτρα που έχει αρχίσει να λιώνει. Η στιγμή απαθανατίστηκε στο φιορδ

Ίνγκλεφιλντ Μπρέντνινγκ.

Ένας συνεργάτης του στο Ινστιτούτο, ο Ράμους Τόνμποε εξήγησε ότι «το ταχύ λιώσιμο και η χαμηλή διαπερατότητα του πάγου, σε συνδυασμό με τις λίγες ρωγμές, έχουν ως αποτέλεσμα το νερό να παραμένει πάνω».

Το τελευταίο διάστημα οι ερευνητές παρατήρησαν αύξηση της θερμοκρασίας, με αποτέλεσμα να λιώσουν γρήγορα μεγάλοι όγκοι πάγου.

«Την περασμένη εβδομάδα είδαμε την έναρξη υψηλών θερμοκρασιών στη Γροιλανδία, και μάλιστα σε μεγάλο μέρος της Αρκτικής, λόγω θερμότερου αέρα που κινείται από τον νότο», ανέφερε η κλιματική επιστήμονας στο ινστιτούτο Ρουθ Μότραμ.

Σε διαφορετικές περιοχές που καλύπτουν το 40% της έκτασης της Γροιλανδίας παρατηρήθηκε την Πέμπτη απώλεια πάγων η οποία ανέρχεται συνολικά σε 2 γιγατόνους

Όπως επισήμανε τέτοιου είδους καιρικές συνθήκες σημειώνονται συνήθως στα τέλη του Ιουνίου ή τον Ιούλιο.

Ο μετεωρολογικός σταθμός DMI  σημείωσε 17,3 ° C την περασμένη Τετάρτη και 15° C την περασμένη Πέμπτη, θερμοκρασία υψηλή για τη βόρεια Γροιλανδία, ακόμη και το καλοκαίρι. Η Μότραμ προειδοποίησε ότι οι αριθμοί ήταν προσωρινές και θα υπόκεινται σε έλεγχο.

Η κλιματική επιστήμονας είπε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούνε με σιγουριά ότι το φαινόμενο οφείλεται στην υπερθέρμανση του πλανήτη, διότι παρόλο που οι θερμοκρασίες αυτές είναι ασυνήθιστες, δεν είναι άνευ προηγουμένου και «εξακολουθούν να είναι ακραία γεγονότα που προκαλούνται από τον καιρό, επομένως είναι δύσκολο να τα αποδώσουμε μόνο στην κλιματική αλλαγή».

Ωστόσο, τόνισε ότι «μια γενική μείωση του πάγου της Γροιλανδίας θα συμβεί αλλά το πόσο γρήγορα και σε πόση έκταση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο αυξάνεται η θερμοκρασία του πλανήτη«

Όπως σημείωσε το κέντρο US National Snow and Ice Data Centre, ο θαλάσσιος πάγος στην Αρκτική τον Μάιο ήταν 12 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, 1,13 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα κάτω από τον μέσο όρο του 1981-2010. Οι θερμοκρασίες στο τέλος του Μαΐου στις ακτές της δυτικής Γροιλανδίας ήταν μέχρι και 7 βαθμούς Κελσίου πάνω από το 1981-2010.
Επίσης, κατέγραψε τις θερμοκρασίες των ωκεανών της Αρκτικής 2-4C πάνω από το μέσο όρο.
«Το λιώσιμο είναι μεγάλο και πολύ» είπε ο Τζέισον Μποξ, κλιματολόγος πάγου στη Γεωλογική Υπηρεσία Δανίας και Γροιλανδίας.

Η Γροιλανδία έχει μεγάλα αποθέματα πάγου, τα οποία αν έλιωναν εντελώς θα ανέβαζαν την παγκόσμια στάθμη της θάλασσας κατά περισσότερο από έξι μέτρα.

Το λιώσιμο των πάγων θα επηρεάσει σημαντικά τη στάθμη της θάλασσας, γεγονός που μελλοντικά μπορεί να αναγκάσει εκατομμύρια ανθρώπους που κατοικούν σε παράκτιες περιοχές να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ο ερευνητής του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια Thomas Mote ανέφερε ότι  το λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία τα τελευταία 20 χρόνια έχει προκαλέσει την άνοδο της στάθμης των υδάτων. Συγκεκριμένα, από το 1972, έχει αυξηθεί κατά 13,7 χιλιοστόμετρα.

Με πληροφορίες από τον Guardian

The post Η εκπληκτική ταχύτητα με την οποία λιώνουν οι πάγοι στη Γροιλανδία. Η φωτογραφία που δείχνει σκυλιά να περπατούν στην επιφάνεια του νερού appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα