Η απίστευτη «ουρά του θανάτου» στο Έβερεστ. Ορειβάτες προσπαθούν να φτάσουν στην κορυφή και προσπερνούν τη σορό νεκρού συναδέλφου τους

Ένας ακόμη νεκρός προστέθηκε στη λίστα με τους ορειβάτες που προσπάθησαν να κατακτήσουν την κορυφή του Έβερεστ, αλλά δεν τα κατάφεραν. Από την αρχή του 2019 εκτιμάται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους 11 άτομα.

Την ανακοίνωση για τον νέο νεκρό ορειβάτη έκανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου τουρισμού του Νεπάλ, Μίρα Ατσάρια.
Πρόκειται για τον 61χρονο Αμερικανό ορειβάτη, Τζον Κούλις, που έπαθε καρδιακή προσβολή κατά την ανάβασή του στο βουνό.

Τα τελευταία είκοσι χρόνια, κατά μέσο όρο πέθαιναν 6

ορειβάτες στο Έβερεστ. Όμως, φέτος ο αριθμός έχει ήδη φτάσει τους 11, γεγονός που αποδίδεται στον μεγάλο συνωστισμό των ορειβατών.

Στις αρχές του Μαΐου ο καιρός στα Ιμαλάια επιδεινώθηκε με αποτέλεσμα να ανασταλούν οι ορειβατικές δραστηριότητες για μερικές μέρες. Περίπου είκοσι σκηνές παρασύρθηκαν από τους ανέμους και πολλοί ορειβάτες επέστρεψαν πίσω στη βάση με αποτέλεσμα να συγκεντρώνεται μεγάλο πλήθος.
Στα μέσα του Μαΐου όταν ο καιρός παρουσίασε βελτίωση λίγες ομάδες ορειβατών ξεκίνησαν για την κορυφή. Οι υπόλοιποι, που ήταν και η πλειοψηφία περίμεναν πότε θα ξαναφτιάξει.
Ειδικοί λένε ότι έγινε κακή διαχείριση του πλήθους.
Μόνο στις 23 Μαΐου ανέβηκαν πάνω από 250 ορειβάτες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να περιμένουν για ώρες για να ανέβουν και να κατέβουν από την κορυφή. Πολλοί εξαντλούνταν και τελείωνε το οξυγόνο τους.

Οι εικόνες των νεκρών ορειβατών έχει σοκάρει την παγκόσμια κοινότητα που ζητά να λαμβάνονται περισσότερα μέτρα προστασίας και οι ορειβάτες να περνούν από έλεγχους.
Ζητούν επίσης, να περιοριστούν οι άδειες που δίνονται. Μόνο για την καλοκαιρινή περίοδο το Νεπάλ έχει δώσει 381 άδειες αντί 11.000 δολαρίων η καθεμία. Το 2019 μάλιστα αναμένεται να σπάσει το ρεκόρ των περισσότερων ορειβατών που θα πατήσουν στην κορυφή. Πέρυσι είχαν φτάσει στην κορυφή 807 αναρριχητές.

Οι θάνατοι είναι πλέον τόσο συχνοί που οι υπόλοιποι ορειβάτες δείχνουν να αδιαφορούν μπροστά στη θέα ενός νεκρού ανθρώπινου σώματος κι απλά προσπερνούν για να φτάσουν στον πολυπόθητο στόχο τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η φωτογραφία που τράβηξε κινηματογραφιστής από τον Καναδά κι ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μια φωτογραφία που τράβηξε ο ίδιος από την «ουρά του θανάτου», όπως πλέον αποκαλείται από τους ίδιους τους ορειβάτες στο Έβερεστ.

Ειδικότερα, στη φωτογραφία βλέπουμε δεκάδες ορειβάτες να περπατούν, ο ένας πίσω από τον άλλον προς την κορυφή, προσπερνώντας ένα νεκρό σώμα που κρέμεται από το σχοινί, στον γκρεμό δίπλα τους.

Συγκεκριμένα, ο ορειβάτης Elia Saikaly, από την Οττάβα, γράφει στην ανάρτησή του:

Ο ίδιος έγραψε μεταξύ άλλων κάτω από τη φωτογραφία:

«Περάσαμε πάνω από 60 άτομα κατά την διάρκεια της νύχτας και φθάσαμε στην νότια κορυφή λίγο μετά την ανατολή του ήλιου. Ξαφνικά, άνοιξαν οι ουρανοί, και η ομίχλη και τα σύννεφα εξαφανίστηκαν και όλη η λαμπρότητα και η δόξα του κόσμου κάτω από τα πόδια μας, έγιναν ορατά. Το Hillary Step ήταν σε καθαρή οπτική γωνία και η ομάδα των ορειβατών προσέγγισε τον τελικό σημείο. Οι θερμοκρασίες υπό το μηδέν που επικρατούσαν και το χαμηλό επίπεδο οξυγόνου στην ατμόσφαιρα είχαν επιπτώσεις σε όλους μας. Τα άκρα μας μούδιαζαν, το μυαλό μας ξεγελούσε, όλοι βρισκόμασταν μεταξύ ζωής και θανάτου. Το φως του πρωινού αποκάλυψε την πύλη για την κορυφή του Έβερεστ και παράλληλα ένα ανθρώπινο πτώμα που είχε χάσει την ζωή του. Εδώ είμαστε λοιπόν, κυνηγώντας ένα όνειρο και κάτω από τα ίδια μας τα πόδια, μια άψυχη ψυχή. Έτσι έχει καταντήσει το Έβερεστ; Αυτός ο απλός άνθρωπος είχε ανέβει 8.000 μέτρα και μας υπενθύμισε σε όλους μας την δική μας θνησιμότητα. Αυτό ήταν το ‘όνειρο του Έβερεστ’ που όλοι φανταζόμασταν;».

Διαβάστε στην «ΜτΧ»: Γιατί οι ορειβάτες στο Έβερεστ αφήνουν ανέγγιχτα τα πτώματα που βρίσκουν. Η πρώτη γυναίκα που πέθανε στο Έβερεστ. Η σορός της έμεινε παγωμένη και ανέγγιχτη για χρόνια στο ίδιο σημείο

The post Η απίστευτη «ουρά του θανάτου» στο Έβερεστ. Ορειβάτες προσπαθούν να φτάσουν στην κορυφή και προσπερνούν τη σορό νεκρού συναδέλφου τους appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα