Έντονη δυσφορία για τις περικοπές 50% των εμβολίων της Pfizer σε ευρωπαϊκές χώρες. Τι συμβαίνει σε Ρουμανία και Πολωνία

Προβληματισμό προκαλεί η απόφαση της Pfizer να μειώσει έως και κατά 50% τον αριθμό των εμβολίων κατά του κορωνοϊού αυτήν την εβδομάδα σε ορισμένες χώρες της ΕΕ. Η απόφαση για τις περικοπές έχει προκαλέσει αντιδράσεις, αναφέρουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Η Ρουμανία θα παραλάβει το 50% του προγραμματισμένου όγκου αυτήν την εβδομάδα, το άλλο 50% θα διανεμηθεί σταδιακά έως τα τέλη Μαρτίου με τις παραδόσεις να επιστρέφουν σε κανονικά επίπεδα από την ερχόμενη εβδομάδα, είπε στο Ρόιτερς ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Αντρέι Μπάτσου.

Κάντε κλικ στο podstories.gr της Μηχανής του Χρόνου και ακούστε

τις ιστορίες μας. Ακούστε δωρεάν επιλεγμένα άρθρα και περιηγηθείτε στο podcast μας…

Ανάλογη κατάσταση και στην Πολωνία, η οποία παρέλαβε τη Δευτέρα 176.000 δόσεις, μια μείωση περίπου 50% από την ποσότητα που ανέμενε. Για εβδομάδες αναστάτωσης ετοιμάζεται η Τσεχία, με την κυβέρνηση της χώρας να εξετάζει το χρονοδιάγραμμα της εκστρατείας εμβολιασμών.Η κυβέρνηση της Τσεχίας προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο η αναστάτωση αυτή να διαρκέσει εβδομάδες, επιβραδύνοντας την εκστρατεία εμβολιασμών.

«Πρέπει να αναμένουμε ότι θα υπάρξει μια μείωση στον αριθμό των ανοικτών ραντεβού για εμβολιασμούς τις επόμενες τρεις εβδομάδες», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Γιαν Μπλάτνι σε δημοσιογράφους σήμερα, με τις παραδόσεις της Pfizer να μειώνονται κατά περίπου 15% αυτήν την εβδομάδα και έως 30% για τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Ορισμένες χώρες εκτιμούν πως μπορούν να διαχειριστούν την κατάσταση. Η Νορβηγία έχει διαθέσιμο απόθεμα έκτακτης ανάγκης και θα συνεχίσει να χορηγεί τις δόσεις σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, έγινε γνωστό από το σώμα δημόσιας υγείας της κυβέρνησης.

Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία είπε στη Βουλγαρία και την Πολωνία ότι θα αντικαταστήσει τις παραλειπόμενες δόσεις, αναφέρουν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι.

Όμως, το ινστιτούτο Serum της Δανίας επισήμανε πως η απώλεια κατά 50% των δόσεων αυτήν την εβδομάδα θα οδηγήσει σε έλλειμμα ύψους 10% για το πρώτο τρίμηνο.

Χθες, η Ιταλία απείλησε με νομική δράση σε βάρος της Pfizer. Μέτρα από την ΕΕ ζητά η Ουγγαρία. Κάλεσε τις Βρυξέλλες να προσπαθήσουν να διασφαλίσουν ότι θα τηρηθεί το πρόγραμμα στις παραδόσεις από την Pfizer και άλλους κατασκευαστές.

Συνεχίστε στο podstories από τη Μηχανή του Χρόνου…

Πηγή αρχικής φωτογραφίας: ΑΠΕ ΜΠΕ

The post Έντονη δυσφορία για τις περικοπές 50% των εμβολίων της Pfizer σε ευρωπαϊκές χώρες. Τι συμβαίνει σε Ρουμανία και Πολωνία appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα