Ενδεχόμενο χιονιά και στην Αττική. Τι αναφέρουν οι μετεωρολόγοι για την εξέλιξη της κακοκαιρίας στη χώρα. Δείτε χάρτες με την εξέλιξη του φαινομένου

Χιονόπτωση στα βόρεια προάστια των Αθηνών προβλέπει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, γνωστοποιώντας τις πρώτες ασφαλείς εκτιμήσεις για τον καιρό που θα επικρατήσει στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες.

Ο διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, αναφέρθηκε σε μια ψυχρή εισβολή από τη νύχτα της Πέμπτης προς

τα ξημερώματα της Παρασκευής, κυρίως στα βόρεια τμήματα της χώρας, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα «γρήγορο» φαινόμενο, κατά τη διάρκεια του οποίου προβλέπεται να καταγραφούν ισχυρές καταιγίδες και χιόνια.

Η βόρεια Ελλάδα αναμένεται να επηρεαστεί περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή της χώρας, ενώ οι Θεσσαλονικείς προβλέπεται να δουν χιόνια μέχρι και στο κέντρο της πόλης.

Όσον αφορά την Αθήνα και την κακοκαιρία που πλησιάζει, επισημαίνει:

«Την Πέμπτη προς την Παρασκευή αναμένουμε χιονοπτώσεις  και στα ορεινά και ημιορεινά του λεκανοπεδίου της Αττικής, ίσως και στα πιο βόρεια προάστια. Το πέρασμα, όμως θα είναι σχετικά σύντομο. Το Σαββατοκύριακο τα φαινόμενα θα συνεχιστούν, με βροχές και χιόνια – την Κυριακή ίσως και σε πιο πεδινές περιοχές, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε λίγο ακόμα για να είμαστε βέβαιοι για τις προβλέψεις μας».

Χάρτης της κακοκαιρίας που χτυπά τη χώρα από σήμερα Τρίτη 12 Ιανουαρίου

Σκιαγραφώντας το «κύμα» κακοκαιρίας ο κ. Λαγουβάρδος έκανε λόγο για ένα καιρικό φαινόμενο που θα έχει διάρκεια όσον αφορά στις χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά αναφορικά με τον χιονιά σημείωσε πως δεν «θα το στρώσει» σε πολύ χαμηλά υψόμετρα των βορείων προαστείων, όπως στο Χαλάνδρι και στην Κηφισιά.

Εν συντομία, αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες είναι ότι το κρύο θα παραμείνει για αρκετές ημέρες στη χώρα, μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη, με την επιστημονική ομάδα να παρακολουθεί συνεχώς τα τελευταία προγνωστικά μοντέλα.  Υπενθυμίζεται ότι το Σαββατοκύριακο αναμένονται ακραία καιρικά φαινόμενα και σε χαμηλά υψόμετρα. Οι θερμοκρασίες θα βρίσκονται λίγο πιο κάτω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Χάρτης του meteo.gr με τις αναμενόμενες βροχοπτώσεις (Πηγή: meteo.gr)

Υπενθυμίζεται ότι η κακοκαιρία συνεχίζεται στην χώρα σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr. Σοβαρά προβλήματα έχουν προκληθεί από το «κύμα» κακοκαιρίας στα ορεινά της Ηπείρου. Οι σφοδροί άνεμοι ξήλωσαν στέγες σπιτιών και στάβλων, ενώ στο Νομό Άρτας τα χωριά Μελισσουργοί και Θεοδωριανά έχουν σημειωθεί σοβαρές ζημιές. Επίσης, λόγω των συνεχιζόμενων βροχοπτώσεων, σημειώθηκαν κατολισθήσεις και καθιζήσεις στο ορεινό οδικό δίκτυο.

Επιδείνωση του καιρού από σήμερα Δευτέρα 11/01 με:
ισχυρές βροχές & καταιγίδες
θυελλώδεις ανέμους & χαλαζοπτώσεις

Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας @EMY_HNMS @pyrosvestiki @hellenicpolice

https://t.co/hZaHYMkxs0
Ενημερωθείτε https://t.co/SqV3sy4RTi pic.twitter.com/MoH7v46tGW

Civil Protection GR (@GSCP_GR) January 11, 2021

Βροχές και σποραδικές καταιγίδες αναμένονται κυρίως στα βόρεια, ανατολικά και νότια ηπειρωτικά και από το απόγευμα στη Θράκη, στο Αιγαίο και στην Εύβοια. Τα φαινόμενα στη Θράκη και στο Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι αυξημένες με αποτέλεσμα την εκδήλωση λασποβροχών κατά τόπους.

Πηγή: meteo.gr

Διαβάστε ακόμα στη «ΜτΧ»: Η μάχη στο Λεβίδι που άνοιξε τον δρόμο για την Τριπολιτσά. Ποιος ήταν ο ανιψιός του Κολοκοτρώνη που αρνήθηκε να υποχωρήσει και ταμπουρώθηκε για να πολεμήσει

The post Ενδεχόμενο χιονιά και στην Αττική. Τι αναφέρουν οι μετεωρολόγοι για την εξέλιξη της κακοκαιρίας στη χώρα. Δείτε χάρτες με την εξέλιξη του φαινομένου appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα