Έλληνας»κυνηγός» κλεμμένων αρχαιοτήτων φέρνει στο φως νέα υπόθεση αρχαιοκαπηλίας με άγαλμα που βγαίνει στο σφυρί σε δημοπρασία στο εξωτερικό. Σχετίζεται με την υπόθεση της Σχοινούσας και είχε δημοπρατηθεί ξανά το 1982

Ο Έλληνας αρχαιολόγος Χρήστος Τσιρογιάννης ξεσκεπάζει νέα υπόθεση αρχαιοκαπηλίας με άγαλμα που βγαίνει σε δημοπρασία σε δύο ημέρες από μεγάλο οίκο δημοπρασιών στο Παρίσι.

Συγκεκριμένα πρόκειται για έναν ανδρικό κορμό, οι φωτογραφίες του οποίου κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια επιχείρησης του ελληνικού τμήματος δίωξης αρχαιοκαπηλίας στη Σχοινούσα, όπου βρέθηκαν παράνομες αρχαιότητες που ανήκαν στους Ρόμπιν Σάιμς και Χρήστο Μιχαηλίδη.
Οι δύο άντρες ήταν διάσημοι αρχαιοπώλες που ξεκίνησαν τη δράση

τους τη δεκαετία του ’70 και διατηρούσαν διαμερίσματα και αποθήκες με αρχαία σε πολλές πόλεις του κόσμου και στη βίλα του Μιχαηλίδη στη Σχοινούσα.

Προς το παρόν δεν είναι γνωστή η χώρα προέλευσης του αγάλματος, ωστόσο πιθανολογείται ότι είναι προϊόν αρχαιοκαπηλίας που προμηθεύτηκε σε οίκο δημοπρασίας και τώρα βγαίνει στο σφυρί. Σύμφωνα με την ενημέρωση του αρχαιολόγου Χρήστου Τσιρογιάννη στην Ιντερπόλ το άγαλμα θα δημοπρατηθεί την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου από τον οίκο Millon στο Παρίσι.

Πρόκειται για μια ακόμη υπόθεση αρχαιοκαπηλίας από το περίφημο αρχείο των Σάιμς – Μιχαηλίδη που αποκαλύπτει ο Έλληνας αρχαιολόγος, παρόλο που οι Σάιμς- Μιχαηλίδης δεν αναφέρονται πουθενά, όπως παρατηρεί. Ο Τσιρογιάννης αποκάλυψε επίσης ότι το ίδιο άγαλμα είχε πωληθεί τον Ιούλιο του 1982 από τους Sotheby’s, σε δημοπρασία, όμως ούτε αυτό αναφέρεται στην ιστορία προέλευσης του αγάλματος.

Όπως αναφέρει ο Χρήστος Τσιρογιάννης: «Είναι ενδιαφέρον να εντοπισθεί ποιος είναι ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου αγάλματος στη δημοπρασία, αλλά πιο συγκεκριμένα ποιος ήταν ο ιδιοκτήτης του αγάλματος στη δημοπρασία του 1982 από τον οίκο Sotheby’s καθώς γνωρίζουμε ότι στον συγκεκριμένο οίκο είχαν παραδοθεί πολλές παράνομες αρχαιότητες από το αρχείο των Τζιάκομο Μέντιτσι, Τζιανφράνκο Μπεκίνα κι άλλων αρχαιοκάπηλων (σημειωτέον οι Μέντιτσι και Μπεκίνα ήταν από τους βασικούς προμηθευτές των Σάιμς – Μιχαηλίδη)». Και καταλήγει: «Είναι ωστόσο σημαντικό όλοι όσοι εμπλέκονται σ’ αυτό είναι μπλεγμένοι σε αμέτρητες υποθέσεις αρχιοκαπηλείας».

Ο Έλληνας ερευνητής ενημερώθηκε για την ύπαρξη του αγάλματος στην επικείμενη δημοπρασία από μια Ελληνίδα που ζει στο Παρίσι.
Σημειώνεται ότι ο Χρήστος Τσιρογιάννης ζει και εργάζεται στο Cambridge και επιτελεί σπουδαίο έργο στην έρευνα παράνομων αρχαιοτήτων. Μόνο φέτος ταυτοποίησε δύο αρχαιότητες που επεστράφησαν: ένα θραύσμα ρωμαϊκής σαρκοφάγου από την Ελλάδα και ένα αρχαίο ελληνικό αμφορέα που είχε βρεθεί στην Ιταλία – αναφέρει ότι ο οίκος Millon αναγράφει ως προέλευση τις Royal- Athena Galleries της Νέας Υόρκης.

Το άρθρο Έλληνας»κυνηγός» κλεμμένων αρχαιοτήτων φέρνει στο φως νέα υπόθεση αρχαιοκαπηλίας με άγαλμα που βγαίνει στο σφυρί σε δημοπρασία στο εξωτερικό. Σχετίζεται με την υπόθεση της Σχοινούσας και είχε δημοπρατηθεί ξανά το 1982 δημοσιεύθηκε αρχικά στον δικτυακό τόπο ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα