Έλληνας «κυνηγός» κλεμμένων αρχαιοτήτων εντόπισε αρχαιοελληνική κύλικα σε δημοπρασία στο Μόναχο. Ανήκε σε γνωστό αρχαιοκάπηλο και την πωλούσαν 40.000 ευρώ

Ο Χρήστος Τσιρογιάννης, αρχαιολόγος και «κυνηγός» κλεμμένων αρχαιοτήτων, εντόπισε ένα εκπληκτικό αρχαιοελληνικό αγγείο πόσεος-κύλικα.

Η αρχαιοελληνική κύλικα ήταν στο νούμερο 62 (lot 62) στην επερχόμενη δημοπρασία αντικερί του οίκου Gorny & Mosch στο Μόναχο και συμπεριλαμβανόταν στο αρχείο του Τζιάκομο Μέντιτσι, του Ιταλού εμπόρου τέχνης που καταδικάστηκε το 2004 για αρχαιοκαπηλία.

Φωτογραφίες από τον οίκο δημοπρασιών Gorny & Mosch.

ΟΈλληνας αρχαιολόγος, Χρήστος Τσιρογιάννης κατάφερε να κάνει την ταυτοποίηση βάσει δυο Polaroid από το κατασχεμένο αρχείο του περίφημου

αρχαιοκάπηλου.
Το αγγείο απεικονιζόταν με «φόντο» ένα γκρι τάπητα, το ίδιο που εμφανίζεται σε πολλά ακόμη κλεμμένα αντικείμενα του Μέντιτσι.

Ο Χρήστος Τσιρογιάννης ενημέρωσε την Ίντερπολ, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να ενημερωθούν οι γερμανικές και οι ιταλικές αρχές.
Κατά τα λεγόμενά του η Ιταλία θα πρέπει να εμφανιστεί ως η διεκδικήτρια χώρα αφού η κύλικα έχει εντοπιστεί σε αρχαίους Ετρουσκικούς τάφους στη σημερινή Τοσκάνη.

οι Polaroid με την υπέροχη αρχαιοελληνική κύλικα από το αρχείο του αρχαιοκάπηλου Τζιάκομο Μέντιτσι

Ο οίκος υποστήριζε ότι το αγγείο ανήκε στη συλλογή P.C. στη νότιας Γερμανίας κι είχε αποκτηθεί από δημοπρασία του οίκου Sotheby’s (13-14/12/1982, lot 248) τον Δεκέμβριο του 1982.
Επίσης στην περιγραφή του αντικειμένου αναφερόταν ότι χρονολογείται περίπου το 500 π.Χ. και φιλοτεχνήθηκε από τον Εγεσίβολο, ενώ η εκτιμώμενη τιμή πώλησης είναι 40.000 ευρώ.

Ο Τσιρογιάννης είναι ερευνητής/αρχαιολόγος έχει έδρα στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και στο πλαίσιο της διατριβής του ξεσκεπάζει κυκλώματα αρχαιοκαπηλίας σε όλο τον κόσμο.
Την τελευταία δεκαετία έχει καταφέρει να εντοπίσει περίπου 1.000 αρχαία αντικείμενα και ήταν μέλος της Ελληνικής Ομάδας που επαναπάτρισαν αρχαιότητες που είχαν κλαπεί και εντοπιστεί στο Μουσείο Getty, στη συλλογή Shelby White/Leon Levy, στην Γκαλερί Jean-David Cahn AG και σε άλλους οίκους δημοπρασιών και ιδιωτικές συλλογές ανά τον κόσμο.

Το άρθρο Έλληνας «κυνηγός» κλεμμένων αρχαιοτήτων εντόπισε αρχαιοελληνική κύλικα σε δημοπρασία στο Μόναχο. Ανήκε σε γνωστό αρχαιοκάπηλο και την πωλούσαν 40.000 ευρώ δημοσιεύθηκε αρχικά στον δικτυακό τόπο ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Έλληνας, Μόναχο, Ανήκε, 40 000,ellinas, monacho, anike, 40 000