Ντοκουμέντο: η ανατίναξη δύο τανκ των Αρμενίων. Για παροχή στρατιωτικής υποστήριξης στο Αζερμπαϊτζάν, κατηγορούν την Τουρκία στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ

Στο καρέ από βίντεο που δημοσιοποιήθηκε σε επίσημο ιστότοπο ή στο Υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν δείχνει δύο άρματα μάχης των Αρμενίων που καταστρέφονται από τη φωτιά των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν στη γραμμή επαφής της αυτοανακηρυχθείσας Δημοκρατίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα , η Αρμενία επέβαλε στρατιωτικό νόμο και πλήρη στρατιωτική κινητοποίηση αφού ξέσπασαν συγκρούσεις στo εδαφικό πεδίο μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν στη Δημοκρατία του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, και με τις δύο πλευρές να αναφέρουν θανάτους αμάχων μετά από βομβαρδισμό, πυροβολικό

και αεροπορικές επιθέσεις στο μέτωπο. Παράλληλα το Αζερμπαϊτζάν έχει επιβάλει απαγόρευση της κυκλοφορίας σε ένα μέρος της χώρας, κυρίως στην πρωτεύουσα Μπακού.

Τα αρμένικα τανκς λίγο πριν ανατιναχθούν. ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τουλάχιστον 29 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την δεύτερη ημέρα των σφοδρών συγκρούσεων.Οι δύο πλευρές σφυροκοπούν η μία την άλλη, με πυραύλους και πυροβολικό, στη χειρότερη έκρηξη βίας αυτής της σύρραξης που κρατά σχεδόν 30 χρόνια.

Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ ανέφερε ότι 27 στρατιώτες του σκοτώθηκαν στις μάχες με τις αζέρικες δυνάμεις σήμερα και άλλοι 31 χθες Κυριακή, μετά την επίθεση που λέει ότι δέχτηκε από το Αζερμπαϊτζάν. Οι τραυματίες είναι περίπου 200. Οι τοπικές αρχές πάντως υποστηρίζουν ότι ανέκτησαν σήμερα κάποια από τα εδάφη που είχαν χάσει χθες.

Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα του Αζερμπαϊτζάν ανέφερε ότι δύο Αζέροι πολίτες σκοτώθηκαν σήμερα και άλλοι πέντε χθες, ενώ 30 τραυματίστηκαν. Δεν υπάρχουν επίσημες πληροφορίες για τυχόν θύματα μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν.

Όλες οι περιφερειακές και παγκόσμιες δυνάμεις – Ρωσία, Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία, Ιράν, ΕΕ, με εξαίρεση την Τουρκία, σύμμαχο του Αζερμπαϊτζάν, ζήτησαν τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών.

«Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο μετά την εκεχειρία που επιτεύχθηκε τη δεκαετία του 1990. Οι μάχες διεξάγονται σε όλα τα τμήματα του μετώπου», είπε η Αλέσια Βαρτανιάν, υψηλόβαθμη αναλύτρια του Crisis Group για την περιοχή του Νότιου Καυκάσου.

«Αν υπάρξουν μαζικές απώλειες (σ.σ. αμάχων) θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να περιοριστούν οι μάχες και σίγουρα θα βλέπαμε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο με την πιθανή παρέμβαση της Τουρκίας ή της Ρωσίας ή και των δύο», εξήγησε.

Ένας ανοικτός πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών προκαλεί ανησυχία για σοβαρή αποσταθεροποίηση της περιοχής, κυρίως αν η Τουρκία και η Ρωσία, που έχουν διαφορετικά συμφέροντα στον νότιο Καύκασο, παρέμβουν στη σύγκρουση.

Ναγκόρνο – Καραμπάχ: ΕΕ και Αρμενία «δείχνουν» την Τουρκία για ανάμιξη στην κρίση

«Καμιά ανάμιξη δεν είναι αποδεκτή» στη σύγκρουση αυτή και «η κλιμάκωση είναι πολύ ανησυχητική, διότι μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τη σταθερότητα της περιοχής», δήλωσε ο εκπρόσωπος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Πέτερ Στάνο στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Αρμενία από την πλευρά της, κατηγόρησε την Τουρκία ότι παρέχει άμεση στρατιωτική υποστήριξη στο Αζερμπαϊτζάν εν μέσω μιας αναζωπύρωσης της σύγκρουσης.

Ερντογάν: Να αποσυρθεί η Αρμενία από τα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Κωνσταντινούπολη, ότι η Αρμενία πρέπει να αποσυρθεί άμεσα από τα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν τα οποία έχει καταλάβει και πως είναι καιρός να λάβει τέλος η κρίση στην αποσχισθείσα περιοχή Ναγκόρνο – Καραμπάχ.

Τονίζεται ότι, σύμφωνα με τον πρέσβη της Αρμενίας στη Ρωσία, η Τουρκία έχει ήδη στείλει περίπου 4.000 μαχητές από τη βόρεια Συρία στο Αζερμπαϊτζάν, με το Μπακού, ωστόσο, να διαψεύδει τις συγκεκριμένες αιτιάσεις.

με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε στη «ΜτΧ»: Η κούρδισσα μαχήτρια που την αποκάλεσαν «Αντζελίνα Τζολί» του Κουρδικού αγώνα. Σκοτώθηκε σε ενέδρα στα σύνορα Συρίας και Τουρκίας προσπαθώντας να σώσει την ομάδα της (βίντεο)

The post Ντοκουμέντο: η ανατίναξη δύο τανκ των Αρμενίων. Για παροχή στρατιωτικής υποστήριξης στο Αζερμπαϊτζάν, κατηγορούν την Τουρκία στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Εκατοντάδες, Ναγκόρνο- Καραμπάχ, Δηλώσεις, Αρμενίας, Ερντογάν,ekatontades, nagkorno- karabach, diloseis, armenias, erntogan