Πέθανε η Τιτίκα Νικηφοράκη. Η γηραιότερη ελληνίδα ηθοποιός έφυγε πλάι σε μαθητές της που της κρατούσαν το χέρι. Έπαιξε με τον Μινωτή και ήταν δασκάλα του θεάτρου

«Έφυγε» από τη ζωή η Τιτίκα Νικηφοράκη, η γηραιότερη Ελληνίδα ηθοποιός σε ηλικία 105 ετών. Θεωρείται μια από τις σημαντικές δασκάλες του θεάτρου και συνεργάστηκε με τους κορυφαίους πρωταγωνιστές. Μαζί με τον σύζυγό της, Νίκο Χατζίσκο ίδρυσε το θέατρο «Κάβα».

Ο ηθοποιός και μαθητής της Δημήτρης Καραβιώτης ήταν μαζί της τις τελευταίες της ώρες και έκανε μια συγκινητική ανάρτηση: «της κρατούσαμε το χέρι ως το τέλος. Να μην φοβάται και να μην αισθάνεται μόνη»:

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο

Κρήτης και έκανε την πρώτη της εμφάνιση στον χορό της Ηλέκτρας, ενώ είχε ρόλο ως ηθοποιός το 1935, στον «Πέερ Γκυντ» του Ερρίκου Ίψεν, στο «Εθνικό Θέατρο».

Στο ξεκίνημά της γράφτηκε στη Σχολή Καλών Τεχνών, αλλά στη συνέχεια πήγε κρυφά από τον πατέρα της στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Από εκεί αποφοίτησε με άριστα. Είχε σπουδαίους δασκάλους, όπως ο Ροντήρης, ο Βεάκης και ο Μινωτής και οι συνάδελφοί της τη θεωρούσαν κι εκείνη, δασκάλα του θεάτρου. Υπήρξε σύζυγος του Νίκου Χατζίσκου, με τον οποίο ίδρυσαν το 1967 το θέατρο «Κάβα» στην οδό Σταδίου 50, παρουσιάζοντας για 25 χρόνια έργα του ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου.

Υπήρξε φίλη της Κάτινας Παξινού, του Αλέξη Μινωτή, της Γεωργίας Βασιλειάδου και της Ελένης Ζαφειρίου. Συνεργάστηκε επίσης στα πρώτα της βήματα και με την Μαρία Κάλλας. φωτογραφία από την μοναδική της τηλεοπτική συνέντευξη στον Ηλία Μαλανδρή και την εκπομπή Εστιν Ουν, στο Seven X.

Η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη δήλωσε για τον θάνατό της:

«Η Τιτίκα Νικηφοράκη, ακόμη και μετά τα 100 της χρόνια, εξακολούθησε να είναι ένα πνεύμα ζωηρό, ανήσυχο, δημιουργικό, η αγαπημένη δασκάλα εκατοντάδων μαθητών του Εθνικού Θεάτρου, που ξεχώριζαν την προοδευτική διδασκαλία της και την περιέβαλλαν με αγάπη μέχρι το τέλος. Υπήρξε μια μεγάλη κυρία του ελληνικού θεάτρου, μια σπουδαία ηθοποιός και μεταφράστρια. Μαζί με τον σύζυγό της, Νίκο Χατζίσκο, πρόσφεραν πολλά στη θεατρική έρευνα, ιδρύοντας το θέατρο «Κάβα», καθώς και άλλες σκηνές, πρωτοποριακές για την εποχή τους. Δίδαξε τα κλασικά έργα, αλλά και δραματοποιημένα τα κείμενα του Παπαδιαμάντη, του Ροΐδη, του Μακρυγιάννη, εισάγοντας νέες μεθόδους διδασκαλίας. Η συμβολή της είναι ανεκτίμητη στο ελληνικό θέατρο. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους και στους φίλους της».

Σε μια σπάνια τηλεοπτική της συνέντευξη, η Τιτίκα Νικηφοράκη μιλάει Ηλία Μαλανδρή και την εκπομπή «ΕΣΤΙΝ ΟΥΝ» στο Seven X,  για την πορεία της και τον Νίκο Χατζίσκο, ενώ προβάλλονται αποσπάσματα από παλαιότερες θεατρικές εμφανίσεις της.

The post Πέθανε η Τιτίκα Νικηφοράκη. Η γηραιότερη ελληνίδα ηθοποιός έφυγε πλάι σε μαθητές της που της κρατούσαν το χέρι. Έπαιξε με τον Μινωτή και ήταν δασκάλα του θεάτρου appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα