Δ.Ν.Τ. Ποια είναι η Βουλγάρα Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα που επικράτησε στη «μονομαχία» με τον Ολλανδό Ντάισελμπλουμ

Η Βουλγάρα διευθύνουσα σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, κέρδισε το χρίσμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τη θέση της γενικής διευθύντριας του ΔΝT.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έπειτα από αυτή την εξέλιξη, γυναίκες θα είναι στο «τιμόνι» του ΔΝΤ, της ΕΚΤ, η Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά και της Κομισιόν, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο άλλος υποψήφιος στην κούρσα της

διαδοχής για το ΔΝΤ, ήταν ο πρώτος που συνεχάρη την Γκεοργκίεβα, αποδεχόμενος την ήττα του.

Tο tweet του Ντάισελμπλουμ μετά την ήττα για το ΔΝΤ

«Συγχαίρω την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα για το αποτέλεσμα της σημερινής ευρωπαϊκής ψηφοφορίας. Της εύχομαι καλή επιτυχία» έγραψε στο Twitter ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup.

I congratulate Kristalina Georgieva with the outcome of todays European votes. I wish her the utmost succes.

— Jeroen Dijsselbloem (@J_Dijsselbloem) 2 Αυγούστου 2019

Η Γκεοργκίεβα είναι οικονομική αναλύτρια που από το 2017 είναι διευθύνουσα σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η 66χρονη Βουλγάρα έχει διατελέσει αντιπρόεδρος της Κομισιόν, υπό τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, από το 2014 έως το 2016.

Από το 1993 έως το 2010 διετέλεσε σε διάφορες θέσεις στην Παγκόσμια Τράπεζα, ανεβαίνοντας στην ιεραρχία. Το 2008 ήταν αντιπρόεδρος και το 2017 έγινε διευθύνουσα σύμβουλος. Τον Σεπτέμβριο του 2016 η κυβέρνηση της Βουλγαρίας είχε προτείνει την Γκεοργκίεβα για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ. Στην ψηφοφορία- που αναδείχθηκε γ.γ. του ΟΗΕ ο Αντόνιο Γκουτέρες- ήταν όγδοη ανάμεσα στους 10 υποψηφίους για τη θέση.

H Γκεοργκίεβα, που γίνεται 66 ετών τη 13η Αυγούστου, ξεπερνά το όριο των 65 ετών που έχει ορίσει το ΔΝΤ και θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή των κανόνων για να γίνει επικεφαλής του Ταμείου.

Έχει φήμη αξιωματούχου με ενέργεια και πείσμα, «που γνωρίζει πώς να δείχνει ατσάλινο χαρακτήρα όταν υπερασπίζεται μια υπόθεση που ενστερνίζεται ολόκαρδα», όπως περιέγραφε διπλωμάτης κατά την πρώτη της θητεία στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Ήταν μεταξύ αυτών που προτάθηκαν για τη διαδοχή του Πολωνού Ντόναλντ Τουσκ στο τιμόνι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θέση που όμως εντέλει εξασφάλισε ο Βέλγος Σαρλ Μισέλ.

Σε πολιτικό επίπεδο, ποτέ δεν υπήρξε αιρετή στη χώρα της. Oι συμπολίτες της την ανακάλυψαν με τον διορισμό της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ανήκει στη μετριοπαθή και φιλοευρωπαϊκή δεξιά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). Είναι παντρεμένη και μητέρα ενός παιδιού.

The post Δ.Ν.Τ. Ποια είναι η Βουλγάρα Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα που επικράτησε στη «μονομαχία» με τον Ολλανδό Ντάισελμπλουμ appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα