«Δεύτερο κύμα» κορονοϊού. Lockdown σε Πορτογαλία και Αγγλία. Ρεκόρ κρουσμάτων στη Ρωσία- Αισιόδοξα μηνύματα από την Αυστραλία

Το δεύτερο κύμα του κορονοϊού φαίνεται πως έχει επηρεάσει το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη.

Ρεκόρ κρουσμάτων στη Ρωσία σε ένα 24ωρο. Ξεπέρασε το 1 εκατομμύριο κρούσματα και η Αργεντινή. Τα μέτρα που πήρε η Πορτογαλία και η Αγγλία για την αντιμετώπιση της διασποράς.

«Λουκέτο» σε Αγγλία και Πορτογαλία

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας ανακοίνωσε σήμερα ένα νέο lockdown από τις 4 Νοεμβρίου

για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, καλώντας τους πολίτες να μείνουν στο σπίτι εκτός αν πρέπει να μετακινηθούν για να πάνε στην εργασία τους, στο σχολείο ή στην αγορά και καλώντας τις εταιρίες να επιλέξουν την τηλεργασία.
Η μερική καραντίνα στην Πορτογαλία θα αφορά σχεδόν το 70% του πληθυσμού της.
Ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα δήλωσε ότι τα μέτρα θα καλύπτουν 121 δήμους, ανάμεσά τους οι περιφέρειες της Λισαβόνας και του Πόρτο. Στις πληγείσες περιοχές από την επιδημία κατοικεί σχεδόν το 70% του πληθυσμού της Πορτογαλίας που είναι περίπου 10 εκατομμύρια.
«Ήρθε η ώρα που είναι απαραίτητο να λάβουμε περαιτέρω περιοριστικά μέτρα για να θέσουμε υπό έλεγχο αυτή την πανδημία», δήλωσε ο επικεφαλής της σοσιαλιστικής κυβέρνησης στο τέλος του έκτακτου υπουργείου συμβουλίου που εξέτασε την υγειονομική κρίση.

Σε εξαιρετικά δεινή κατάσταση το εθνικό σύστημα υγείας της Αγγλίας, αν δεν αποφασιζόταν το lockdown

Η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε σήμερα να επιβάλει εκ νέου lockdown στην Αγγλία για ένα μήνα, από την Πέμπτη και έως τις 2 Δεκεμβρίου, αφήνοντας ωστόσο τα σχολεία ανοιχτά για το διάστημα αυτό, σε μια προσπάθεια να περιορίσει το δεύτερο κύμα της επιδημίας του νέου κορονοϊού που απειλεί με κορεσμό τα νοσοκομεία.

«Ο ιός εξαπλώνεται ακόμα πιο γρήγορα από ό,τι στο χειρότερο σενάριο που είχαν εξετάσει οι επιστημονικοί μας σύμβουλοι. Είναι η ώρα να λάβουμε μέτρα καθώς δεν υπάρχει επιλογή», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Ντάουνινγκ Στριτ έχοντας δίπλα του τους επιστημονικούς και ιατρικούς συμβούλους του.
Το μέτρο αυτό δεν αφορά τη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία, καθώς το μέτρο της καραντίνας εμπίπτει στην αρμοδιότητα των αρχών της κάθε βρετανικής επαρχίας.

Το εθνικό σύστημα υγείας της Αγγλίας (NHS) θα μπορούσε να βρεθεί σε εξαιρετικά δεινή κατάσταση τον Δεκέμβριο, με μεγάλο αριθμό θανάτων από την COVID-19, αν δεν ανακοινωνόταν σήμερα το νέο εθνικό lockdown, δήλωσε ο αρχίατρος της Αγγλίας και σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης, καθηγητής Κρις Γουίτι.

«Πιστεύω ότι αν δεν λαμβάναμε μέτρα τώρα, η πιθανότητα το Εθνικό Σύστημα Υγείας να βρεθεί σε δεινή κατάσταση τον Δεκέμβριο θα ήταν πάρα πολύ μεγάλη», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

Έτσι, κατά μία έννοια, με αυτό προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ότι ο Δεκέμβριος δεν είναι ένας ακατάλληλος χώρος για το NHS με τεράστιους αριθμούς λοιμώξεων και θανάτων».
Ο αρχίατρος είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα, πριν από την αναμενόμενη ανακοίνωση των νέων μέτρων του lockdown, ότι η Αγγλία καταγράφει σημαντικό ποσοστό αύξησης των κρουσμάτων της COVID-19 σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα. «Σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα τώρα υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό αύξησης», τόνισε.
Παράλληλα, ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος του Ηνωμένου Βασιλείου Πάτρικ Βάλανς είχε δηλώσει ότι οι θάνατοι στην Αγγλία από την COVID-19 κατά τη διάρκεια του χειμώνα μπορεί να διπλασιαστούν ή να αυξηθούν ακόμη περισσότερο σε σύγκριση με το πρώτο κύμα που ήταν την άνοιξη.

Η προοπτική ενός εμβολίου την άνοιξη του 2021 δίνει λόγο για αισιοδοξία, δηλώνει ο Μπόρις Τζόνσον

Η προοπτική ενός εμβολίου το πρώτο τρίμηνο του 2021 δίνει λόγο για αισιοδοξία ότι η άνοιξη θα είναι καλύτερη, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, αφότου ανακοίνωσε ένα νέο εθνικό lockdown για την Αγγλία μέχρι τον Δεκέμβριο.
«Είμαι αισιόδοξος ότι αυτό θα το αισθανθούμε πολύ διαφορετικά και καλύτερα την άνοιξη. Δεν είναι μόνο ότι θα έχουμε καλύτερα φάρμακα και θεραπείες αλλά και η ρεαλιστική ελπίδα ενός εμβολίου το πρώτο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς», τόνισε.
«Έχουμε τώρα την άμεση προοπτική της χρήσης πολλών εκατομμυρίων φθηνών, αξιόπιστων και πάνω από όλα, γρήγορων τεστ … τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να σας δείτε εάν έχετε μολυνθεί ή όχι και να πάρετε το αποτέλεσμα μέσα σε 10 με 15 λεπτά», δήλωσε ο Τζόνσον.
Για τέσσερις εβδομάδες από την Πέμπτη έως τις 2 Δεκεμβρίου, οι καφετέριες, οι παμπ και τα εστιατόρια στην Αγγλία θα παραμείνουν κλειστά, εκτός εάν έχουν υπηρεσία πώλησης σε «πακέτο» ή παράδοσης αγαθών.
Οι κάτοικοι της Αγγλίας καλούνται να εργαστούν από το σπίτι και θα πρέπει να φύγουν από εκεί μόνο για συγκεκριμένους λόγους, όπως η σωματική άσκηση, ένα ιατρικό ραντεβού ή οι βασικές αγορές τροφίμων. Μπορούν να συναντήσουν μόνο ένα πρόσωπο έξω από το σπίτι τους και σε εξωτερικό χώρο.
Οι ηλικιωμένοι και οι ευάλωτοι καλούνται να είναι πολύ προσεκτικοί. Θα είναι δυνατό να ταξιδέψουν στο εξωτερικό μόνο για επαγγελματικούς λόγους.
Παρότι αυτά τα μέτρα είναι παρόμοια με αυτά της πρώτης καραντίνας που επιβλήθηκε τον Μάρτιο, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια θα παραμείνουν ανοιχτά.
Οι βουλευτές θα αποφανθούν επί των νέων αυτών περιορισμών στις αρχές της εβδομάδας, πριν αυτοί τεθούν σε ισχύ την Πέμπτη.
Όσον αφορά τους αγγλικούς ποδοσφαιρικούς αγώνες της Premier League, ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι θα συνεχιστούν κατά τη διάρκεια του μήνα του lockdown.

Αργεντινή:Πάνω από 9.700 κρούσματα, 211 θάνατοι σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Αργεντινής ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 9.745 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, ενώ το ίδιο διάστημα υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19 άλλοι 211 ασθενείς.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη λατινοαμερικάνικη χώρα – που μέχρι πρότινος χαρακτηριζόταν υπόδειγμα ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας, όμως καταγράφει πλέον έναν από τους βαρύτερους μέσους όρους θανάτων σε ημερήσια βάση στην υφήλιο – έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 31.002 νεκρούς επί συνόλου 1.166.924 μολύνσεων.

Ρεκόρ κρουσμάτων στη Ρωσία

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι το 24ωρο που πέρασε κατέγραψε αριθμό ρεκόρ 18.665 νέων κρουσμάτων κορονοϊού, εκ των οποίων 5.261 στη Μόσχα.
Με τα νέα κρούσματα ο συνολικός αριθμός των προσβληθέντων από SARS-CoV-2 στη Ρωσία ανήλθε σε 1.636.781.
Οι αρχές ανακοίνωσαν επίσης ότι 245 άνθρωποι πέθαναν εξαιτίας της COVID-19 το 24ωρο που πέρασε, με τους οποίους ο συνολικός αριθμός των θανάτων που οφείλονται στη νόσο αυτή ανήλθε σε 28.235 σε όλη τη χώρα.

Αυστραλία: Κανένα κρούσμα εγχώριας μετάδοσης στη χώρα, για πρώτη φορά εδώ και πέντε μήνες

Για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν πέντε μήνες, η Αυστραλία δεν κατέγραψε σήμερα κανένα νέο κρούσμα μετάδοσης στην κοινότητα του νέου κορονοϊού, σύμφωνα με υγειονομικούς αξιωματούχους, γεγονός το οποίο ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης για την αναχαίτιση της διασποράς της COVID-19.
Η πολιτεία της Βικτόρια, όπου έχει καταγραφεί το 90% των συνολικά 907 θανάτων στην Αυστραλία από την COVID-19, δεν ανακοίνωσε κανένα νέο κρούσμα το 24ωρο που πέρασε και κανέναν θάνατο για δεύτερη συνεχή ημέρα.
Καθώς και στην υπόλοιπη χώρα δεν καταγράφηκαν κρούσματα του SARS-CoV-2, η Αυστραλία ζει την πρώτη της ημέρα χωρίς καμία εγχώρια μετάδοση του νέου κορονοϊού από τις 9 Ιουνίου, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Γκρεγκ Χαντ.
«Εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας σε όλους εσάς τους εκπληκτικούς εργαζομένους στον τομέα της υγείας και πάνω από όλα στον λαό της Αυστραλίας», αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter ο Χαντ.
Τα αυστηρά μέτρα που ελήφθησαν γρήγορα σε συνδυασμό με την συμμόρφωση της κοινότητας πιστώνονται την αναχαίτιση της πανδημίας της COVID-19 προτού αυτή προκαλέσει πιέσεις στο σύστημα υγείας της Αυστραλίας.

Η πολιτεία της Βικτόρια ήρε την περασμένη εβδομάδα τα περισσότερα από τα περιοριστικά μέτρα που ίσχυαν σε αυτήν κατά την διάρκειας 111 ημερών καραντίνα που είχε επιβάλλει –μια από τις αυστηρότερες και πιο παρατεταμένες στον κόσμο– για την αναχαίτιση της πανδημίας της COVID-19, ενώ πρόσφατη δημοσκόπηση του Ipsos που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας The Age και του Nine News έδειξε ότι οι πολίτες της Βικτόρια υποστηρίζουν τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν την πανδημία οι αρχές της πολιτείας τους.

O αρχίατρος της πολιτείας Μπρετ Σάτον άφησε σήμερα να εννοηθεί ότι μπορεί να υπάρξει περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων στην Βικτόρια τις ερχόμενες μέρες, αλλά ζήτησε να συνεχιστεί η συμμόρφωση με αυτά.

«Όταν βλέπουμε 50.000 κρούσματα την ημέρα στη Γαλλία, το Βέλγιο να στέλνει τους ασθενείς εκτός της χώρας επειδή έχει κορεστεί το σύστημα υγείας –αυτό μπορεί να αντιμετωπίζαμε αν δεν καταφέρναμε να το προλάβουμε», δήλωσε ο ίδιος σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε.

Η Αυστραλία έχει καταγράψει μόλις πάνω από 27.500 κρούσματα του νέου κορονοϊού από τότε που ξέσπασε η πανδημία της COVID-19 χάρη στο έγκαιρο κλείσιμο των διεθνών της συνόρων και στην επιβολή μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, όπως και στην ευρεία εκστρατεία υποβολής σε τεστ για τον SARS-CoV-2 και ιχνηλάτησης των επαφών των προσβληθέντων.

Την Παρασκευή η Αυστραλία προειδοποίησε τους πολίτες της να μην ταξιδέψουν στις ΗΠΑ λόγω του κινδύνου που εγκυμονούν η βία σε διαδηλώσεις και ο νέος κορονοϊός.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε στη «ΜτΧ»: Η ισπανική γρίπη του 1918 που μόλυνε το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού και εξόντωσε πάνω από 20 εκατομμύρια ανθρώπους 

The post «Δεύτερο κύμα» κορονοϊού. Lockdown σε Πορτογαλία και Αγγλία. Ρεκόρ κρουσμάτων στη Ρωσία- Αισιόδοξα μηνύματα από την Αυστραλία appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
lockdown, ρωσία, αυστραλια, μηνυματα, πορτογαλια, ρεκορ, μηχανη του χρονου, premier league, ρωσία, σχολεια, τεστ, ισχύ, league, νέα, ιουνίου, twitter, δημοσκοπηση, news, γαλλια, ηπα, διαδηλωσεις, κορονοϊός, απε, μτχ, μυστικες δημοσκοπησεις, μετρο, κλειστα επαγγελματα, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, κλειστα σχολεια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, κρουσματα σημερα, εσπα 2021, βουλευτες, αργεντινη, βελγιο, εργασια, ημερησια, ηπα, ιος, ιρλανδια, μηχανη του χρονου, τα νεα, τεστ, ωρα, news, αγορα, αγωνες, αισιοδοξια, ανοιξη, απε, εβδομαδες, βορεια, γεγονος, γριπη, δευτερο, διαστημα, δεινη, δειτε, υπαρχει, εκστρατεια, ελπιδα, εβδομαδα, εννοια, εστιατορια, ιδιο, υπηρεσια, κυβερνηση, κυμα, λογο, μηνες, μοσχα, μπορειτε, νοσοκομεια, ουαλια, πεμπτη, πολιτεια, ραντεβου, σαββατο, σεναριο, σκωτια, σπιτι, σχολειο, υπουργειο υγειας, ισχύ, φαρμακα, φορα, ωρες, αγορες, εθνικο, χωρα, ιατρικο, υπουργειο, ιουνίου, league, premier league, υγειας
Τυχαία Θέματα