Χριστούγεννα με χαμηλές θερμοκρασίες, χιόνια και ισχυρούς ανέμους. Προβλήματα στο οδικό δίκτυο από την κακοκαιρία και ενισχυμένα μέτρα οδικής ασφάλειας κατά την εορταστική περίοδο

Η κακοκαιρία αναμένεται να συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες. Θυελλώδεις άνεμοι και χιονοπτώσεις. Τι καιρό θα έχει τα Χριστούγεννα και ποια τα μέτρα οδικής ασφάλειας κατά την εορταστική περίοδο.

Την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου αν και αναμένεται μικρή άνοδος της θερμοκρασίας, ο υδράργυρος θα παραμείνει σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα.
Βροχές θα σημειωθούν κυρίως στην κεντρική και νότια χώρα.
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της νότιας και στα ορεινά και ημιορεινά της κεντρικής χώρας.
Στην Πελοπόννησο, στην Ανατολική Στερεά και το Αιγαίο θα εκδηλωθούν καταιγίδες που κατά τόπους θα είναι ισχυρές.
Στην Ήπειρο, στην Μακεδονία και στη Θράκη, όπου η άνοδος της θερμοκρασίας θα είναι μικρότερη, αναμένονται μόνο νεφώσεις.
Η ενίσχυση των ανέμων στα πελάγη θα συνεχιστεί και την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου.
Πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι, που αναμένεται να πνέουν από σήμερα το απόγευμα στη Θάλασσα των Κυθήρων, θα επεκταθούν σταδιακά σε όλο το Αιγαίο, και από την νύχτα της Παρασκευής 22 Δεκεμβρίου προς Σαββάτο 23 Δεκεμβρίου θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις και θα φτάνουν στο Αιγαίο τα 9 μποφόρ και κατά τόπους 10 μποφόρ.

Οι αθροιστικές βροχοπτώσεις -χιονοπτώσεις κατά το πρώτο 12ωρο της Παρασκευής/meteo/Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Ενισχυμένα μέτρα οδικής ασφάλειας κατά την εορταστική περίοδο

Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσεων για την εφαρμογή αυξημένων μέτρων οδικής ασφάλειας, σε όλη την χώρα κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων, έχει εκπονήσει η ΕΛΑΣ.
Τα μέτρα αποσκοπούν στην διαμόρφωση συνθηκών ομαλής και ασφαλούς οδικής κυκλοφορίας και μετακίνησης των πολιτών, καθώς επίσης και στην πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων.
Σταδιακά θα διατεθεί το σύνολο του διαθέσιμου προσωπικού της Τροχαίας, με ενίσχυση και από άλλες υπηρεσίες, ενώ θα διατεθεί μεγάλος αριθμός περιπολικών και μοτοσικλετών, καθώς και συμβατικών οχημάτων με τον ανάλογο εξοπλισμό.
Όπως επισημαίνει η ΕΛΑΣ «τα μέτρα οδικής ασφάλειας στοχεύουν στην προληπτική και αποτρεπτική παρουσία, αλλά και στη διενέργεια τροχονομικών ελέγχων και ελέγχου μέθης (αλκοτέστ) για την αντιμετώπιση των “επικινδύνων” παραβάσεων, που αποτελούν τις βασικότερες αιτίες, κυρίως των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων (όπως υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα, χρήση κινητών τηλεφώνων, παραβίαση διαχωριστικών λωρίδων κλπ)».

Ο καιρός τα Χριστούγεννα

Το Σάββατο 23 Δεκεμβρίου θα εκδηλωθούν στα ανατολικά και νότια νεφώσεις με βροχές.
Στο ανατολικό αιγαίο και πρόσκαιρα στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα αναμένονται καταιγίδες πιθανόν ισχυρές.
Χιονιά θα πέσουν στα ορεινά-ημιορεινά της ανατολικής και βόρειας Πελοποννήσου, της Στερεάς και πιθανόν το πρωί στην Εύβοια.
Τα φαινόμενα γρήγορα θα περιοριστούν στην Κρήτη και θα εξασθενήσουν.
Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις που προς το βράδυ στα βόρεια θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις στην Χαλκιδική, τα νησιά του βόρειου αιγαίου, τις Σποράδες, τη Θεσσαλία (κυρίως στο Πήλιο), την Εύβοια και πιθανόν πρόσκαιρα στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού αιγαίου.
Τη νύχτα προς την Κυριακή, χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και σε πιο πεδινές περιοχές της ανατολικής στερεάς (ενδεικτικό υψόμετρο 200 μέτρα), της βορειοανατολικής Πελοποννήσου (ενδεικτικό υψόμετρο 300 μέτρα) και στα ορεινά των Κυκλάδων και της Κρήτης.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στο κεντρικό και νότιο αιγαίο και στα Κύθηρα 8 με 9 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα βρίσκεται σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα ενώ παγετός θα σημειωθεί κυρίως στα βόρεια της χώρας.

Την Κυριακή 24 Δεκεμβρίου στην ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική στερεά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την βόρεια Κρήτη αναμένονται αυξημένες νεφώσεις με ασθενείς βροχές η χιονόνερο στις παραθαλάσσιες περιοχές και ασθενείς χιονοπτώσεις στα υπόλοιπα.
Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες στην ανατολική Μακεδονία την Θράκη και το βόρειο αιγαίο.
Από το μεσημέρι τα φαινόμενα θα περιοριστούν στις Κυκλάδες και την Κρήτη και το βράδυ θα σταματήσουν.
Ο άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 4 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά 6 με 7 και στο νότιο αιγαίο 8 τοπικά 9 μποφόρ.
Από το μεσημέρι οι άνεμοι θα στραφούν σε βορειοδυτικούς και θα εξασθενήσουν εκτός από το νοτιοανατολικό αιγαίο.

Η θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα σε όλη τη χωρά. ενώ παγετός θα εκδηλωθεί τη νύχτα στα ηπειρωτικά.

Την ημέρα των Χριστουγέννων ο καιρός προβλέπεται γενικά αίθριος.
Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα νοτιοανατολικά το πρωί 6 με 7
μποφορ με βαθμιαια εξασθενιση.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο από τα δυτικά την ημέρα με παγετό τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

πληροφορίες αντλήθηκαν από: meteo.gr, ΕΜΥ.

Το άρθρο Χριστούγεννα με χαμηλές θερμοκρασίες, χιόνια και ισχυρούς ανέμους. Προβλήματα στο οδικό δίκτυο από την κακοκαιρία και ενισχυμένα μέτρα οδικής ασφάλειας κατά την εορταστική περίοδο δημοσιεύθηκε αρχικά στον δικτυακό τόπο ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα