Χιλιάδες εγκλωβισμένοι τουρίστες στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Πτώχευσε η Thomas Cook. H τελευταία της δημοσίευση διαφήμιζε την Κω

Το αρχαιότερο ταξιδιωτικό γραφείο, η Thomas Cook, κήρυξε χρεοκοπία τα ξημερώματα της Δευτέρας, αποτυγχάνοντας να βρει τα απαραίτητα κεφάλαια για την επιβίωσή του, πυροδοτώντας μια πρωτοφανή επιχείρηση επαναπατρισμού περισσότερων από 600.000 πελατών που βρίσκονται σε διακοπές σε όλο τον κόσμο.

Ειδικότερα, οι βρετανικές αρχές θα πρέπει να οργανώσουν την επιστροφή 150.000 υπηκόων της χώρας, αριθμός δύο φορές μεγαλύτερος

από όταν πτώχευσε η αεροπορική εταιρεία Monarch πριν από δύο χρόνια.

«Η κυβέρνηση και η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (CAA) δρομολογούν την μεγαλύτερη επιχείρηση επαναπατρισμού πολιτών στην Ιστορία σε περίοδο ειρήνης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η εταιρεία ανέφερε ότι «παρά τις σημαντικές προσπάθειες» που καταβλήθηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, «οι συζητήσεις μεταξύ των διαφόρων των ενδιαφερόμενων μερών για νέες πηγές πιθανής χρηματοδότησης δεν οδήγησαν σε συμφωνία» τονίζοντας ότι η εταιρεία δεν είχε άλλη επιλογή παρά να προβεί σε ενέργειες για άμεση έναρξη εκκαθάρισης.

Την ίδια στιγμή, η CAA ανακοίνωσε ότι η Thomas Cook, έπαυσε τις λειτουργίες της και όλες οι κρατήσεις, πτήσεις και πακέτα διακοπών της εταιρείας είναι πλέον άκυρες».

Η AlixPartners και η KPMG θα οριστούν ως διαχειριστές των διαφόρων θυγατρικών της εταιρείας.

Με έτος ίδρυσης το 1841, ο αρχαιότερος ανεξάρτητος ταξιδιωτικός πράκτορας στον κόσμο, έχει 22.000 εργαζομένους σε όλον τον κόσμο και από αυτούς οι 9.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι περισσότεροι εκ των οποίων θα είναι άνεργοι από σήμερα.

50.000 τουρίστες εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, βρίσκονται 50.000 τουρίστες – πελάτες του βρετανικού ταξιδιωτικού γραφείου, ο οποίος διακινεί συνολικά στην Ελλάδα πάνω από τρία εκατομμύρια τουρίστες , εκ των οποίων οι 20.000 στην Κρήτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 80% των ξενοδοχείων της Κρήτης συνεργάζονται με την εταιρεία.

Εκτός από την Κρήτη αναστάτωση επικρατεί και σε Κω, Ρόδο, Κέρκυρα και Ζάκυνθο όπου ο ταξιδιωτικός οργανισμός έχει πολύ ισχυρή παρουσία. Συνολικά ο ταξιδιωτικός οργανισμός δραστηριοποιείται σε 14 προορισμούς στην Ελλάδα.
Στη χώρα μας 48 ξενοδοχεία λειτουργούν υπό το σήμα της Thomas Cook, εκ των οποίων 4 ιδιόκτητα.

Οι έλληνες ξενοδόχοι που έχουν σχέση franchise με την εταιρεία (Casa Cook Ηotels κ.λπ.) αγωνιούν για τι θα γίνει με τα εμπορικά κανάλια πωλήσεων, αλλά και για τα υπόλοιπα πληρωμών φετινών συμβολαίων και τις προκαταβολές και κρατήσεις για συμβόλαια των επομένων ετών. Συνήθως αυτή την εποχή αναμένεται η εκκαθάριση της φετινής χρονιάς.

Ο αριθμός των εργαζομένων της Thomas Cook στην Ελλάδα φθάνει τα 1.200 άτομα εργαζόμενους όχι μόνο στα ξενοδοχεία, αλλά και στη διοίκηση το marketing κ.λπ., με γραφεία στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις.

Σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία για την επιστροφή αυτών των ανθρώπων στην πατρίδα τους, μέσω της βρετανικής υπηρεσίας πολιτικής προστασίας, η οποία ασφαλίζει της πτήσεις της εταιρείας και τις επόμενες μέρες αναμένεται να αναχωρήσουν περίπου 22.000 τουρίστες – πελάτες της Thomas Cook.

«Θα έρθουν αεροπλάνα σε Ζάκυνθο, Κω, Κέρκυρα, σ’ όλα τα αεροδρόμια που βρίσκονται τουρίστες της εταιρείας» σημείωσε, μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με τον Χ. Θεοχάρη, η ίδια υπηρεσία θα πληρώσει τη διαμονή των τουριστών από σήμερα που κήρυξε πτώχευση η Thomas Cook και για το υπόλοιπο των διακοπών τους.

Το βίντεο με το αφιέρωμα στη Κω από την Thomas Cook

Η τελευταία δημοσίευση της για ταξιδιωτικό προορισμό αφορούσε σε ελληνικό νησί. Στις 6 Σεπτεμβρίου εμφανίζεται η τελευταία της δημοσίευση με προορισμό την Κω.
Το -ιστορικό όπως αποδεικνύεται- τελευταίο βίντεο (παραπάνω έχουν δημοσιευτεί μόνο μια προσφορά για αγορές και η ανακοίνωση πτώχευσης), δείχνει τις ομορφιές του ελληνικού νησιού σε ένα δίλεπτο αφιέρωμα, με την εταιρία να γράφει χαρακτηριστικά:

«Αν έπρεπε να διαλέξουμε ένα ελληνικό νησί που συνδυάζει τέλεια φανταχτερά ξενοδοχεία, με ένδοξες αμμώδεις παραλίες και μια έντονη νυχτερινή ζωή, θα πρέπει να διαλέξουμε την Κω. Πείτε μας ποιο είναι το αγαπημένο σας ελληνικό νησί».

If you had to pick a Greek island that perfectly mixes fancy hotels with glorious sandy beaches and a lively nightlife scene, it'd have to be Kos.

Let us know what your favourite Greek island is! pic.twitter.com/rwGGadKwi3

Thomas Cook (@ThomasCookUK) September 6, 2019

The post Χιλιάδες εγκλωβισμένοι τουρίστες στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Πτώχευσε η Thomas Cook. H τελευταία της δημοσίευση διαφήμιζε την Κω appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα