«Χτύπα έναν να φοβηθούν εκατό» λένε οι δράστες της ΑΣΟΕΕ, σε διαδικτυακό μανιφέστο. «Αστυνομία Πανεπιστημίων» και σειρά μέτρων κατά της βίας, εξήγγειλε η Κυβέρνηση

Σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση για την πρόθεση της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τη βία στα πανεπιστήμια έστειλε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εξαγγέλλοντας τρία βασικά μέτρα: ίδρυση αστυνομίας πανεπιστημίων, τοποθέτηση καμερών και κάρτας εισόδου στα ΑΕΙ και αυστηροποίηση των ποινών για τα σχετικά αδικήματα.

«Μετά την τιμωρία της Χρυσής Αυγής έχει έρθει και η ώρα να αντιμετωπίσουμε την άλλη όψη του παρακράτους, αυτού που τώρα

φοράει αριστερό προσωπείο. Και ο φασισμός μπορεί να αλλάζει χρώματα αλλά έχει την ίδια ουσία», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στους πρυτάνεις των ΑΕΙ με τους οποίους είχε τηλεδιάσκεψη.

Οπως είχε παρουσιάσει η «Κ» στο φύλλο της Κυριακής 1/11, η ίδρυση «αστυνομίας πανεπιστημίων» είναι το ένα από τα τρία μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τους πρυτάνεις, στον απόηχο όσων συνέβησαν την περασμένη εβδομάδα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ). Στη συνομιλία του με τους πρυτάνεις ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε την «αστυνομία πανεπιστημίων» ως «ένα σώμα το οποίο θα έχει ειδική εκπαίδευση, θα εδρεύει στις σχολές και θα φροντίζει για την αποτροπή εγκληματικών συμπεριφορών μέσα στον χώρο των ΑΕΙ και όταν απαιτείται θα ζητεί τη συνδρομή της αστυνομίας». Κατά πληροφορίες, τα στελέχη του Σώματος θα έχουν προανακριτικά καθήκοντα, θα μπορούν δηλαδή να συντάσσουν δικογραφίες εάν διαπράττονται αδικήματα. Δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν θα υπάγονται οργανικά στην ΕΛ.ΑΣ. ή στις διοικήσεις των ΑΕΙ, όπως επίσης εάν θα είναι ένοπλο σώμα ή όχι, όπως στον Καναδά, στην Αγγλία και τα μεγάλα πανεπιστήμια της Γαλλίας.Διαβάστε επίσης: Η ιστορία του αεροπλάνου που μετέφερε Γερμανούς αλεξιπτωτιστές για την κατάληψη της Λέρου. Aνελκύσθηκε από τον βυθό μετά από 60 χρόνια. Το μακάβριο εύρημα (φωτο)

Ο κ. Μητσοτάκης κατέστησε σαφή την πρόθεση της κυβέρνησης να εγκαταστήσει σύστημα ελεγχόμενης πρόσβασης στα πανεπιστήμια, όπως και κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης των κοινόχρηστων χώρων, ώστε να καταγράφονται παραβατικές συμπεριφορές. Με παρέμβασή του ο υπ. Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης υπογράμμισε ότι θα καταθέσει –σε συνεννόηση με το υπ. Παιδείας– ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας των ΑΕΙ. Πάντως, προ ενός έτους, με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου για το άσυλο, το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. είχε εκδώσει εγκύκλιο με την οποία καλούσε τις αστυνομικές υπηρεσίες που είχαν υπό την ευθύνη τους πανεπιστημιακά ιδρύματα να καταστρώσουν επιχειρησιακά σχέδια ούτως ώστε να είναι έτοιμες να δράσουν εάν και όταν αυτό τους ζητηθεί, όπως επίσης και να αποκτήσουν «συνδέσμους» εντός των Ιδρυμάτων. Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε επίσης την αυστηροποίηση της ποινικής νομοθεσίας για αδικήματα που τελούνται στις περιοχές της πανεπιστημιακής κοινότητας. Εως ότου ολοκληρωθούν, όμως, οι αλλαγές προέτρεψε τους πρυτάνεις να ξεπεράσουν τον φόβο και τον δισταγμό τους και να ενεργοποιούν τις διατάξεις που ήδη ισχύουν. «Ο δικός σας ρόλος, ο ρόλος των πρυτάνεων, είναι καθοριστικός», είπε. Η Εισαγγελία Πρωτοδικών διέταξε προκαταρκτική εξέταση για την επίθεση στον πρύτανη του ΟΠΑ μετά την ανάληψη ευθύνης και τη δημοσιοποίηση της φωτογραφίας του Δημήτρη Μπουραντώνη και όχι μετά το συμβάν, καθώς οι διωκτικές και δικαστικές αρχές δεν είχαν πλήρη εικόνα των γεγονότων.

Αμετανόητοι οι δράστες της διαπόμπευσης

Αμετανόητα για την πράξη διαπόμπευσης του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ εμφανίζονται με κείμενό τους στο athens.indymedia τα μέλη της ομάδας «Πρωτοβουλία Μαχητικής Αλληλεγγύης».

Στο κείμενό τους παραδέχονται ότι στόχος τους ήταν ο «εκφοβισμός, όχι μόνο του ιδίου αλλά και των ομοίων του».

«Υπάγεται στη λογική “χτύπα έναν να φοβηθούν εκατό’’» συμπληρώνουν οι συντάκτες του κειμένου.

Υποστηρίζουν, επίσης, ότι «η πρακτική αυτή δεν είναι ξένη στα επαναστικά κινήματα ούτε χωρίς ιστορία. Ακριβώς επειδή έχει υψηλό πολιτικό συμβολισμό αλλά και αντίκτυπο, είναι μια πρακτική που έχέι γίνει κομμάτι της εμπειρίας του διεθνούς επαναστατικού κινήματος, είτε εντασόταν στην ένοπλη πάλη, είτε όχι».

Διαβάστε επίσης: Πώς η αυτοκτονία του Βρετανού υπουργού εξωτερικών Κάστελριγ, ευνόησε την ελληνική επανάσταση. Ήταν υποστηρικτής της Ιεράς Συμμαχίας και μονομάχησε με τον φιλέλληνα Κάνινγκ

Χωρίς καμία διάθεση συγγνώμης ή έστω αυτοκριτικής συμπληρώνουν, δε, ότι «κρίνουμε την επιλογή μας αυτή ορθή και δίκαια και την υπερασπιζόμαστε μέχρι κεραίας».

Αποτυπώνοντας, μάλιστα, το σκεπτικό τους πίσω από την εικόνα του Δημήτρη Μπουραντώνη που σόκαρε γράφουν ότι «δε θεωρούμε ότι είναι βασανιστήριο και διαπόμπευση τα ελάχιστα δευτερόλεπτα εκφοβισμού και γελοιποίησης ενός αστού γραφειοκράτη με θέση ευθύνης».

Αντιλαμβανόμενοι, όμως, ότι η εικόνα ξένισε αρκετούς γράφουν «κατανοούμε ωστόσο ότι πολλοί άνθρωποι, μη εξικοιωμένοι μάλιστα με τους αγώνες, δυσκολεύτηκαν να αφομειώσουν την εικόνα που αντίκρυσαν. Κατανοούμε ότι μπορεί να τους ξένισε, να τους φάνηκε υπερβολική, περιττή, να ερέθισε τα αντανακλαστικά ενσυναίσθησης τους. Δεν τους αδικούμε».

«Εμείς κατανοούμε λοιπόν ότι η φωτογραφία είναι ίσως σοκαριστική γιατί απεικονίζει έναν άνθρωπο που αγωνιά. Όμως θα πρέπει να κατανοήσουν κι αυτοί ότι δεν είναι ένας οποιοσδήποτε άνθρωπος» προστίθεται στη συνέχεια του κειμένου ενώ λίγες γραμμές παρακάτω γράφουν «ε, λοιπόν δεν πειράζει που ταράχτηκε και λίγο».

The post «Χτύπα έναν να φοβηθούν εκατό» λένε οι δράστες της ΑΣΟΕΕ, σε διαδικτυακό μανιφέστο. «Αστυνομία Πανεπιστημίων» και σειρά μέτρων κατά της βίας, εξήγγειλε η Κυβέρνηση appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα