Απόκοσμες εικόνες από την Κρήτη. Η αφρικανική σκόνη «σκέπασε» τον ουρανό του νησιού. Πότε θα υποχωρήσει το φαινόμενο

news247:
Η αφρικανική σκόνη έχει σκεπάσει για τα καλά το νησί και ο ουρανός έχει… κοκκινίσει. Το φαινόμενο είναι πιο έντονο στη βόρεια πλευρά του νησιού, ενώ για την κυκλοφορία των οχημάτων είναι απαραίτητα τα φώτα ομίχλης αφού η ορατότητα είναι ιδιαίτερα περιορισμένη και χρειάζεται μεγάλη προσοχή στους οδηγούς.

Οι εικόνες παραπέμπουν σε έρημο. Η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική, με τους περισσότερους ανθρώπους να παραμένουν στο σπίτι! Ο κίνδυνος είναι

μεγαλύτερος για εκείνους-ες που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα.
Οι Πνευμονολόγοι μάλιστα εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία παρουσιάζουν τους κινδύνους που εγκυμονεί η σκόνη για την Υγεία.

Εικόνα από το Ηράκλειο Κρήτης

Τι υποστηρίζει ο Μανώλης Λέκκας

Για ένα πολύ «σοβαρό περιστατικό μεταφοράς αφρικανικής σκόνης», έκανε λόγο ο μετεωρολόγος Μανώλης Λέκκας, μιλώντας στο Cretalive.
Όπως είπε, «προέρχεται από ένα πολύ υψηλό βαρομετρικό που ξεκίνησε από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής και μεταφέρθηκε από τα δυτικά πάνω από την Κρήτη, φέρνοντας σκόνη μαζί με θερμή αέρια μάζα. Αυτό το χαμηλό βαρομετρικό θα κινηθεί βόρεια από την Κρήτη και θα συγκρουστεί με κατεψυγμένες αέριες μάζες που θα φέρουν βροχές και χιόνια στην Βόρεια Ελλάδα, αφήνοντας στην Κρήτη τη σκόνη και τη θερμή μάζα».

Πότε θα υποχωρήσει το φαινόμενο

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, ήδη έχει σταματήσει η τροφοδότηση του φαινομένου, ενώ τις επόμενες ώρες θα αρχίσουν να υποχωρούν οι νοτιάδες δίνοντας στους ανέμους δυτικό ρεύμα. Από αύριο θα υπάρξει υποχώρηση της σκόνης, με την κατάσταση να βελτιώνεται σε σχέση με σήμερα.

Φωτογραφίες από την Ιεράπετρα Κρήτης:

Ο Σύλλογος Πνευμονολόγων Χανίων ενημερώνει το κοινό για την Αφρικανική σκόνη και τα προβλήματα που αυτή δημιουργεί

Η σκόνη που ταξιδεύει από την Αφρική μεταφέρει βαρέα μέταλλα και στοιχεία όπως μόλυβδο, αρσενικό, μαγγάνιο, χρώμιο, ψευδάργυρο κ.α. Τα σωματίδια της αφρικανικής σκόνης που φτάνουν στην Ελλάδα είναι τα μικρότερα και τα ελαφρύτερα, διότι τα βαρύτερα καθιζάνουν στη διαδρομή. Όσο πιο μικρό είναι το μέγεθος ενός σωματιδίου τόσο ευκολότερα συνδέεται με άλλα βλαβερά μόρια που προέρχονται από τους ρύπους των αυτοκινήτων σε μια πόλη με αποτέλεσμα να γίνονται πιο βλαβερά. Επίσης, όσο πιο μικρό είναι το μόριο ενός αιωρούμενου σωματιδίου (πχ

Keywords
Τυχαία Θέματα