Αποκάλυψη επιστημόνων για το ραδιενεργό νέφος που σκέπασε την Ευρώπη και καταγράφηκε στην Ελλάδα το 2017. Προήλθε από πυρηνικό ατύχημα στην Νότια Ρωσία και κρατήθηκε μυστικό

Τον Σεπτέμβριο του 2017 ένα ραδιενεργό νέφος σκέπασε περιοχές της Ευρώπης, προκαλώντας ανησυχία στους επιστήμονες. Ήταν η μεγαλύτερη διαρροή ραδιενεργού υλικού από το 2011 και το ατύχημα στη Φουκουσίμα.

Σχεδόν δύο χρόνια αργότερα, η έρευνα δίνει απαντήσεις σχετικά με την προέλευση του ραδιενεργού υλικού που καταγράφηκε και στην Ελλάδα.  Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Proceeding of the National Academy of Science αναφέρει πως το νέφος προήλθε από πυρηνικό ατύχημα που σημειώθηκε

στη νότια Ρωσία και συγκεκριμένα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Μαγιάκ, που βρίσκονται στα Ουράλια Όρη. Το ατύχημα, σύμφωνα με τους ειδικούς, πρέπει να σημειώθηκε μεταξύ του απογεύματος της 26ης Σεπτεμβρίου και του απογεύματος της επόμενης ημέρας.

Η Ρωσία αρνείται το πυρηνικό ατύχημα

Η Ρωσία είχε επιβεβαιώσει πως είχε εντοπιστεί ποσότητα ραδιενέργειας πάνω από τα Ουράλια εκείνη την περίοδο, όμως ουδέποτε παραδέχθηκε πως οφειλόταν σε ατύχημα. Η Μόσχα επέμενε ότι τα συστήματα παρακολούθησης της ατμόσφαιρας βρήκαν αμελητέες ποσότητες ρουθηνίου-106 στη χώρα αλλά ανίχνευσαν υψηλά επίπεδα στη Ρουμανία, την Ιταλία και την Ουκρανία.

Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν 1.300 μετρήσεις του ραδιενεργού ισοτόπου ρουθηνίου-106 από τοποθεσίες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το ραδιενεργό νέφος είχε εντοπιστεί στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, την Ασία την Αραβική Χερσόνησο μέχρι και την Καραϊβική.

Σύμφωνα με την έρευνα, το ραδιενεργό νέφος του 2017 δεν έθεσε σε κίνδυνο την δημόσια υγεία.

Η περιοχή στα Ουράλια φιλοξενεί μία από τις μεγαλύτερες πυρηνικές εγκαταστάσεις στη Ρωσία, το Μαγιάκ, το οποίο ειδικεύεται στην επανεπεξεργασία πυρηνικών υλικών από πυρηνικούς αντιδραστήρες και πλουτωνίου από όπλα. Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση από τη διοίκηση του Μαγιάκ ή τις ρωσικές αρχές για τα νέα ευρήματα, η φύση του συμβάντος έγινε πολύ πιο σαφής με αυτή τη μελέτη, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Τι αποκαλύπτουν οι ερευνητές για το νέφος

«Ήμαστε σε θέση να δείξουμε ότι το ατύχημα συνέβη κατά την επανεπεξεργασία στοιχείων αναλωμένου υλικού, σε πολύ προχωρημένο στάδιο, λίγο πριν το τέλος της διαδικασίας επεξεργασίας» δήλωσε ο καθηγητής Georg Steinhauser, ειδικός ακτινοβολίας από το πανεπιστήμιο του Ανόβερου.

Η συγκέντρωση ρουθηνίου-106 στην Ευρώπη τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο 2017

Το συγκεκριμένο εργοστάσιο έχει συνδεθεί με διάφορα περιστατικά στο παρελθόν, με πιο σημαντικό το ατύχημα του Κιστίμ, τον Σεπτέμβριο του 1957. Τότε το σύστημα ψύξης σε μια από τις δεξαμενές αποθήκευσης αποβλήτων χάλασε, με αποτέλεσμα την καύση 70-80 τόνων ραδιενεργών αποβλήτων. Την εποχή εκείνη τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και εκατοντάδες εκτιμάται ότι πέθαναν.

Σύμφωνα με την έρευνα, το ραδιενεργό νέφος του 2017 δεν έθεσε σε κίνδυνο την δημόσια υγεία.

Διαβάστε επίσης στη «ΜτΧ»: Το Τσέρνομπιλ στην Ελλάδα. Ο άγνωστος χάρτης με τις περιοχές που επηρέασε. Πρώτα έκαναν καθησυχαστικές δηλώσεις και μετά ξεκίνησαν μετρήσεις (βίντεο) 

The post Αποκάλυψη επιστημόνων για το ραδιενεργό νέφος που σκέπασε την Ευρώπη και καταγράφηκε στην Ελλάδα το 2017. Προήλθε από πυρηνικό ατύχημα στην Νότια Ρωσία και κρατήθηκε μυστικό appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Αναζητήσεις
Τυχαία Θέματα