«Ανταρσία» στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. 12 ομάδες θέλουν να δημιουργήσουν δική τους European Super League. Η UEFA απαντά με Champions League 36 ομάδων

Ραγδαίες εξελίξεις στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρό με πολιτικές προεκτάσεις. Θεμέλια για να χτίσουν τη δική τους λίγκα, την European Super League βάζουν δώδεκα εκ των κορυφαίων ευρωπαϊκών συλλόγων.

Πρωτεργάτης σε αυτή τη νέα Λίγκα είναι ο πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης, Φλορεντίνο Πέρεθ, μαζί με τους Αμερικανούς ιδιοκτήτες των Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Αρσεναλ. Πέρα από τη «βασίλισσα», από την Ισπανία συμμετέχουν οι Μπαρτσελόνα,

Ατλέτικο, από την Αγγλία οι προαναφερθείσες μαζί με Μάντσεστερ Σίτι, Τσέλσι, Τότεναμ, ενώ από Ιταλία οι Γιουβέντους, Μίλαν, Ιντερ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των «12» τα ποσά που θα μοιραστούν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 10.000.000.000 ευρώ, κατά τη διάρκεια της αρχικής περιόδου δέσμευσης των συλλόγων.

Η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση του κόσμου προχωρά κανονικά παρά τις εξελίξεις με τη δημιουργία της European Super League. Η Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA άναψε το πράσινο φως, με ομόφωνη απόφαση, για τις αλλαγές που είναι προγραμματισμένες για τη σεζόν 2024-2025.

Κάντε κλικ στο podstories.gr της Μηχανής του Χρόνου και ακούστε τις ιστορίες μας. Ακούστε δωρεάν επιλεγμένα άρθρα και περιηγηθείτε στο podcast μας …

Οι προτάσεις πέρασαν χωρίς τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής που σχετίζονται με την ίδρυση της European Super League. Αντιθέτως, ο πρόεδρος της Παρί Νασέρ αλ Κελαϊφί, ο οποίος αποτελεί μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της UEFA, ψήφισε υπέρ παρά το στενό μαρκάρισμα που έχει δεχτεί ώστε η ομάδα του να βρίσκεται στον αρχικό πυρήνα των ομάδων της ESL.

Απορρίπτουν τη πιθανότητα συμμετοχής τους στη νεοσύστατη λίγκα (European Super League) η Μπάγερν Μονάχου και η Μπορούσια Ντόρτμουντ.

Ο CEO των «κίτρινων», Χανς-Γιόακιμ Βάτσκε, ενημέρωσε για τις καταιγιστικές εξελίξεις στο χώρο του ποδοσφαίρου και τη συνεδρίαση της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Συλλόγων (μέλη της οποίας είναι οι δύο γερμανικές ομάδες) όπου «απορρίφθηκαν τα σχέδια για τη δημιουργία ενός Super League».

Ανάλογη στάση κρατά και η Λειψία.

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα, επιβεβαίωσε το Reuters, ότι έχει εμπλακεί στη χρηματοδότηση της νέας λίγκας.  Στην επιστολή των «12» στην FIFA και την UEFA έγινε γνωστό ότι έχουν εξασφαλίσει ήδη χρηματοδότηση ύψους 4.000.000.000 ευρώ.

Στη σκιά των εξελίξεων συνεδριάζει σήμερα η UEFA για να οριστικοποιηθεί ο νέος τρόπος διεξαγωγής του Champions League. Η Εκτελεστική Επιτροπή της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου αναμένεται να επισφραγίσει το σχέδιο για τη διεύρυνση της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης η οποία από το 2024 θα περιλαμβάνει 36 ομάδες.

Το μείζον ζήτημα όμως που θα απασχολήσει τη συνεδρίαση είναι η δημιουργία της European Super League.

Με μια πρώτη ανάγνωση φαίνεται ότι υπάρχει κοινό μέτωπο κόντρα στην κίνηση των «12» ισχυρών. UEFA και FIFA μαζί τις διοργανώτριες αρχές των εθνικών πρωταθλημάτων αναμένεται να θέσουν ένα ξεκάθαρο δίλημμα:

Ή με την European Super League ή με τα πρωταθλήματα των χωρών και τις διασυλλογικές διοργανώσεις της UEFA.

Νομικές κινήσεις

Οι ιδρυτές της European Super League ενημέρωσαν τη FIFA και την UEFA ότι έχουν κινηθεί ήδη νομικά για να εξασφαλίσουν προστασία από τα δικαστήρια. Στην επιστολή τους γνωστοποιούν ότι έχουν εξασφαλίσει ήδη χρηματοδότηση ύψους 4.000.000.000 ευρώ από χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, χωρίς να το κατονομάζουν. Σύμφωνα με το Associated Press, οι ομάδες της European Super League, προειδοποιούν την Παγκόσμια Ομοσπονδία να μην σταθεί εμπόδια στα πλάνα τους.

Η επιστολή

Η επίσημη δήλωσή σας μας αναγκάζει να πάρουμε προστατευτικά μέτρα για να διασφαλίσουμε τους εαυτούς μας από μια τέτοια επιθετική αντίδραση, που όχι μόνο θα θέσει σε κίνδυνο την επιχορήγηση που έχουμε πάρει, αλλά θα είναι και παράνομη.

Γι’ αυτό τον λόγο, η Super League Company έχει κάνει ήδη κινήσεις στις αρμόδιες δικαστικές αρχές, προκειμένου να διασφαλίσει την απρόσκοπτη ίδρυση και λειτουργία της διοργάνωσης σύμφωνα με τους κανονισμούς.

Είναι καθήκον μας να διασφαλίσουμε ότι θα γίνουν όλες οι λογικές και διαθέσιμες ενέργειες για να προστατευθούν η διοργάνωση και οι μέτοχοί τους, δεδομένης της ανεπανόρθωτης ζημιάς που θα έρθει αν για οποιονδήποτε λόγο μας στερηθεί το δικαίωμα να φτιάξουμε τη European Super League και να μοιραστούμε τα λεφτά από τη χορηγία.

Η ανταρσία των «12» απασχολεί από χθες και τον πολιτικό κόσμο

Tο βράδυ της Κυριακής ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμ.Μακρόν και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον κατηγόρησαν το σχέδιο των 12 κορυφαίων ποδοσφαιρικών συλλόγων της Ευρώπης.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτριά μας στις Βρυξέλλες, ο Μακρόν είπε ότι η κυβέρνησή του θα υποστηρίξει «όλα τα βήματα» που έλαβαν τα διοικητικά όργανα του ποδοσφαίρου για να «σκοτώσουν» το νέο πρωτάθλημα, ενώ ο Τζόνσον είπε ότι τα σχέδια ήταν «πολύ επιζήμια» για το ποδόσφαιρο.

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς εξέφρασε στο Twitter την αντίθεσή του στα σχέδια αυτά. «Πρέπει να υπερασπιστούμε ένα ευρωπαϊκό μοντέλο αθλητισμού βασισμένο στην ποικιλομορφία και την ένταξη. Δεν υπάρχει περιθώριο να διατηρηθεί για τους λίγους πλούσιους και ισχυρούς συλλόγους που θέλουν σοβαρούς δεσμούς με ό,τι υποστηρίζουν οι ενώσεις: εθνικά πρωταθλήματα, προώθηση και υποβιβασμό και υποστήριξη ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου σε βάθος» υπογράμμισε ο Μ. Σχοινάς. «Η ποικιλομορφία, η ένταξη και η πολυμορφία είναι βασικά στοιχεία του ευρωπαϊκού αθλητισμού και του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας», επισήμανε.

Και το Ευρωκοινοβούλιο καταδίκασε λέγοντας «Η προστασία των συμφερόντων των λίγων» κορυφαίων συλλόγων αντιβαίνει στις αξίες του συνόλου

Ανακατατάξεις

H απόσχιση των 12 κορυφαίων ομάδων ποδοσφαίρου και η δημιουργία της νέας λίγκας οδηγεί σε διοικητικές ανακατατάξεις στα υψηλά κλιμάκια του ποδοσφαίρου.

Η Ένωση Ποδοσφαιρικών Συλλόγων (ECA) που αριθμεί 246 μέλη αναμένεται να μείνει ακέφαλη καθώς ο πρόεδρός της (και πρόεδρος της Γιουβέντους), Αντρέα Ανιέλι, αναμένεται να παραιτηθεί.

Μαζί με τη ιταλική ομάδα αναμένεται να αποχωρήσουν και όλες οι ομάδες που ανήκουν στη European Super League, δηλαδή οι Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο, Μίλαν, Ίντερ, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μάντσεστερ Σίτι, Τσέλσι, Άρσεναλ και Τότεναμ.

Σε αυστηρές προειδοποιήσεις προς τις ομάδες που εξετάζουν να δημιουργήσουν μια ευρωπαϊκή κλειστή διοργάνωση προέβη η UEFA.

Η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομοσπονδία, με τη στήριξη των εθνικών Λιγκών και της FIFA, εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία προειδοποιεί τις παραπάνω ομάδες πως θα τις αποβάλει τόσο από τις υπόλοιπες διεθνείς διοργανώσεις, όσο και από τα εθνικά τους πρωταθλήματα. Παράλληλα ενημερώνει τους ποδοσφαιριστές των ομάδων αυτών, πως δεν θα μπορούν να συμμετέχουν στις εθνικές τους ομάδες.

Σε αντίθεση με την ανακοίνωση της UEFA, η FIFA δεν απείλησε με τιμωρίες και αποβολές από κάθε διοργάνωσή της, αλλά κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές σε «εποικοδομητικό διάλογο» απορρίπτοντας παράλληλα το ενδεχόμενο «κλειστής ευρωπαϊκής αποσχιστικής λίγκας».

Η απάντηση της UEFA στην ευρωπαϊκή λίγκα: Προχωράει κανονικά το Champions League των 36 ομάδων

Η UEFA ψήφισε ομόφωνα την έγκριση του πλάνου για την αναδόμηση του Champions League, το οποίο από το 2024 θα έχει τη συμμετοχή 36 ομάδων. Μάλιστα, ανάμεσα στα μέλη που ψήφισαν ήταν ο Νασέρ Αλ-Κελαϊφί, ο πρόεδρος της Παρί Σεν Ζερμέν, η οποία αποφάσισε να διαχωρίσει τη θέση της από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κλαμπ που συμμετείχαν στο… πραξικόπημα.

Βάσει το σχεδιασμού που είχε γίνει γνωστός, οι σύλλογοι θα έχουν μίμιμουμ 10 αγώνες, απέναντι σε ισάριθμες διαφορετικές ομάδες, διαφορετικής δυναμικότητας, κάτι που καθορίζεται από το ετήσιο ranking κάθε συλλόγου.

Μετά το τέλος αυτών των 10 αγωνιστικών, θα δημιουργείται μία γενική βαθμολογία, από την οποία οι κορυφαίες ομάδες θα προκρίνονται στα νοκ-άουτ, ενώ οι υπόλοιπες θα παίζουν αγώνες πλέι οφ για να περάσουν στην επόμενη φάση.

Έτσι, με τις ομάδες να αυξάνονται από 32 σε 36, κάθε κλαμπ θα παίζει πέντε εντός και πέντε εκτός έδρας ματς και οι αντίπαλοι θα είναι διαφορετικής δυναμικότητας.

Ακούστε και απολαύστε δωρεάν podcast της Μηχανής του Χρόνου

The post «Ανταρσία» στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. 12 ομάδες θέλουν να δημιουργήσουν δική τους European Super League. Η UEFA απαντά με Champions League 36 ομάδων appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα