Ανοίγουν ξανά οι φάκελοι για τις πυρκαγιές σε Κύθηρα και Μάνη. Επανεξέταση των δικογραφιών ζητάει ο εισαγγελέας

Ανοίγουν ξανά οι φάκελοι για τις πυρκαγιές στα Κύθηρα και τη Μάνη μετά τις σοκαριστικές αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών και τις καταθέσεις του αξιωματικού της Πυροσβεστικής Δημήτρη Λιότσιου στον ανακριτή για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Οι αρμόδιες εισαγγελίες Πειραιά και Γυθείου έδωσαν ήδη σχετικές παραγγελίες προκειμένου να επανεξαταστούν  οι υποθέσεις για τις πυρκαγιές του 2017 και να επανελεγχθούν οι δικογραφίες υπό το φως

των πρόσφατων αποκαλύψεων του αξιωματικού της Πυροσβεστικής.

Αφορμή για την επανεξέταση των δύο υποθέσεων αποτέλεσε η ηχογραφημένη συνομιλία που κατέθεσε στη δικαιοσύνη  ο πραγματογνώμονας της Πυροσβεστικής Δημήτρης Λιότσιος, στην οποία ο πρώην αρχηγός του Σώματος Βασίλης Ματθαιόπουλος κάνει λόγο για «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» μεταξύ αξιωματικών, με μεθοδεύσεις που θέτουν σε κίνδυνο ζωές και περιουσίες. Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής:

«Έτσι γίνονται τα παιχνίδια. Έτσι έγιναν πέρυσι τα παιχνίδια με τον Καπέλιο (σ.σ. πρώην αρχηγό του Π.Σ.) και τον Βασιλειάδη (σ.σ. πρώην υπαρχηγό Επιχειρήσεων).

Για να καθαρίσει ο Καπέλιος τον Βασιλειάδη τον άφησε και στα Κύθηρα χωρίς εναέρια και στη Μάνη χωρίς εναέρια. Τόσοι είναι οι φάκελοι στους εισαγγελείς του Γυθείου και του Πειραιά… Έτσι παίζεται το παιχνίδι».

Διαβάστε ακόμα: Δείτε τον επιδέξιο χειρισμό πιλότου σε επιχείρηση κατάσβεσης πυρκαγιάς στην Εύβοια. Τα πυροσβεστικά ελικόπτερα ήταν μεταγωγικά του αμερικανικού στρατού

Σε πρόσφατες δηλώσεις του σε μέσα ενημέρωσης, ο Γιάννης Βασιλειάδης, επιβεβαίωσε πως στις δύο πυρκαγιές του 2017 του στέρησαν ή του αφαίρεσαν τα εναέρια μέσα και ανέφερε πως αυτά τα έχει καταθέσει στον εισαγγελέα Γυθείου που ερευνούσε την φωτιά στην Μάνη, στον οποίο μάλιστα παρέδωσε και το ημερολόγιο του Συντονιστικού. Ο πρώην υπαρχηγός του ΠΣ, δήλωσε μάλιστα, πως όσα αντιμετώπισε από τον ανώτερό του τότε, τα έθεσε και προφορικώς και γραπτώς στον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, ο οποίος ως απάντηση, σύμφωνα με τον κ. Βασιλειάδη, «με αποστράτευσε το 2018».

Να σημειωθεί ότι η φωτιά στην Μάνη είχε ξεσπάσει στις αρχές Ιουλίου, με δύο μέτωπα στην Ανατολική πλευρά της Λακωνίας κοντά στις περιοχές Κότρωνα και Σκουταρίου και είχε προκαλέσει ζημιές σε σπίτια. Η φωτιά στα Κύθηρα είχε ξεκινήσει αρχές Αυγούστου και μετά από περίπου τρεις ημέρες που δεν είχε ελεγχθεί, τελικά κατέκαψε περισσότερα από 20 χιλιάδες στρέμματα. Ο δήμαρχος του νησιού αλλά και η τότε αξιωματική αντιπολίτευση (ΝΔ), είχαν αναφερθεί σε κακή διαχείριση των πτητικών μέσων της Πυροσβεστικής.

αρχική εικόνα: Wikimedia Commons

Διαβάστε στη «ΜτΧ»: Ο μαρτυρικός θάνατος του Μητροπολίτη Σμύρνης, Χρυσοστόμου. Τον τύφλωσαν, τον έσυραν από τα γένια στον τουρκομαχαλά, τον πετσόκοβαν κι εκείνος… τους ευλογούσε!

The post Ανοίγουν ξανά οι φάκελοι για τις πυρκαγιές σε Κύθηρα και Μάνη. Επανεξέταση των δικογραφιών ζητάει ο εισαγγελέας appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα