Ανησυχία για τα αυξανόμενα κρούσματα «βρετανικής» μετάλλαξης και τον ρυθμό ταχείας μετάδοσης. Πως επηρεάζει τον έλεγχο της πανδημίας

Χθες καταγράφηκαν άλλα 2.588 κρούσματα, έγιναν 511 εισαγωγές ασθενών σε νοσοκομεία, οι διασωληνωμένοι ασθενείς έφθασαν τους 706, 52 άνθρωποι προστέθηκαν στη λίστα των θυμάτων της πανδημίας που μέσα στον Μάρτιο αριθμεί 1.197 άτομα.

Παράλληλα, εντοπίστηκαν σε δειγματοληπτικό έλεγχο 475 δειγμάτων, άλλα 441 μεταλλαγμένα στελέχη ανεβάζοντας τον αριθμό των μεταλλάξεων στις 3.031, με κυρίαρχη τη λεγόμενη «βρετανική» μετάλλαξη, εντείνοντας την αγωνία των ειδικών για τον ταχύ ρυθμό της μετάδοσης και συνεπώς για τον έλεγχο της πανδημίας. Αξίζει να σημειωθεί πως εντοπίστηκαν και 18 δείγματα με το στέλεχος

Β.1.1.318 στο οποίο εντοπίζονται στοιχεία της «νοτιοαφρικανικής» και της «βραζιλιάνικης» μετάλλαξης που θεωρούνται ότι υπονομεύουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Με αυτήν την την τελευταία μετάλλαξη έχουν ταυτοποιηθεί συνολικά 29 δείγματα, με το “βρετανικό” στέλεχος 2.898 και με το “νοτιοαφρικανικό” έχουν βρεθεί θετικά 56 δείγματα.

Κάντε κλικ στο podstories.gr της Μηχανής του Χρόνου και ακούστε τις ιστορίες μας. Ακούστε δωρεάν επιλεγμένα άρθρα και περιηγηθείτε στο podcast μας …

«Βλέπουν» απρόβλεπτη συμπεριφορά του επιδημικού κύματος οι ειδικοί

Υπό το βάρος αυτών των επιδημιολογικών δεδομένων θεωρείται δεδομένη η εισήγηση για παράταση των υφιστάμενων περιοριστικών μέτρων από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. Κατά τη σημερινή της τακτική συνεδρίαση η Επιτροπή θα αξιολογήσει όπως κάθε Παρασκευή τα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά όπως όλα δείχνουν δεν θα εισηγηθεί το άνοιγμα κάποιας οικονομικής δραστηριότητας. Οι ειδικοί παρακολουθούν πολύ προσεκτικά την πορεία της επιδημιολογικής καμπύλης προκειμένου να εντοπίσουν τα σημάδια της οριζόντιοποίησης της, αυτό που αναφερουν όμως προς το παρόν είναι πως το επιδημικό κύμα έχει «απρόβλεπτη συμπεριφορά».

Τα χθεσινά κρούσματα, 2.588, ήταν λιγότερα συγκριτικά με την αντίστοιχη ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας: την περασμένη Πέμπτη τα κρούσματα είχαν υπερβεί τα 3.000. Ωστόσο, δεν αρκεί μία επιδημιολογική έκθεση για να εξαχθούν συμπεράσματα, είναι δεδομένο πως οι επιστήμονες θα χρειαστούν δεδομένα περισσοτέρων ημερών για να διαπιστώσουν αν η επιδημία φθάνει στην κορύφωσή της.

Σε κάθε περίπτωση, υπενθυμίζουν πως ακόμη κι αν σταματήσει η άνοδος της καμπύλης, σημάδι ότι το κύμα της επιδημίας έφθασε στο peak, δηλαδή στην κορύφωσή του, θα χρειαστούν κάποιες ημέρες για να σταθεροποιηθεί, να «επιπεδωθεί» πριν αρχίσει να πέφτει η επιδημιολογική καμπύλη και συνεπώς να μειώνονται τα κρούσματα.

Ακούστε και απολαύστε δωρεάν podcast της Μηχανής του Χρόνου

The post Ανησυχία για τα αυξανόμενα κρούσματα «βρετανικής» μετάλλαξης και τον ρυθμό ταχείας μετάδοσης. Πως επηρεάζει τον έλεγχο της πανδημίας appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα