Facebook. Αποζημίωση έως και 12.000 ευρώ για κάθε χρήστη ζητά ιρλανδική οργάνωση για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Οργάνωση από την Ιρλανδία ετοιμάζεται να προσφύγει νομικά κατά του Facebook για μία από τις μεγαλύτερες και πιο σοβαρές κυβερνοπειρατείες στα social media. Επισημαίνεται ότι μεταξύ των θυμάτων και 625.000 Έλληνες. Αρκετοί εγχώριοι celebrities και άνθρωποι από τον χώρο του αθλητισμού

Ο διευθυντής της οργάνωσης Digital Rights Ireland (DRI) προειδοποίησε άλλους τεχνολογικούς γίγαντες ότι μια τέτοια κίνηση

θα μπορούσε να είναι η αρχή ενός ντόμινο. Όπως είπε, θα είναι η πρώτη μαζική δράση τέτοιου είδους, αλλά «είμαστε σίγουροι ότι δεν θα είναι η τελευταία».

Κάντε κλικ στο podstories.gr της Μηχανής του Χρόνου και ακούστε τις ιστορίες μας. Ακούστε δωρεάν επιλεγμένα άρθρα και περιηγηθείτε στο podcast μας…

«Οι νόμοι υπάρχουν για να προστατεύουν τους καταναλωτές και τα προσωπικά τους δεδομένα. Είναι οι στιγμή οι τεχνολογικοί γίγαντες να ξυπνήσουν στην πραγματικότητα και να πάρουν στα σοβαρά την προστασία των προσωπικών δεδομένων».

Η υπόθεση χρονολογείται από το 2019, οπότε και θεωρείται ότι έγινε η ψηφιακή πειρατεία. Ωστόσο μόλις πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας, καθώς οι χάκερς δημοσιοποίησαν το αρχείο σε ιστότοπό τους, με αποτέλεσμα να θεωρείται ως μία από τις πιο σοβαρές και μεγάλες ψηφιακές πειρατείες στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Πάντως το Facebook υποστηρίζει ότι «η συγκεκριμένη διαρροή οφειλόταν σε ένα κενό, το οποίο έχουμε κλείσει, ήδη από τον Αύγουστο του 2019. Τα δεδομένα που κυκλοφόρησαν είναι παλιά».

Η ιρλανδική οργάνωση υποστηρίζει ότι οι χρήστες που θα κινηθούν νομικά ενδέχεται να πάρουν αποζημίωση έως και 12.000 ευρώ, εφόσον δικαιωθούν, ενώ παράλληλα θα δημιουργηθεί νομικό προηγούμενο. Σε κάθε περίπτωση, πολλοί ζητούν την απολογία του Facebook για το πώς έγινε η πειρατεία, παρά τα μέτρα προστασίας που διατείνεται ότι λαμβάνει.

Χθες η Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων της Ιρλανδίας ανακοίνωσε ότι ξεκινά έρευνα για τη διαρροή. Κατά τη διάρκεια της έρευνας θα αξιολογηθεί αν παραβιάστηκαν διατάξεις του νόμου GDPR ή του νόμου περί προστασίας δεδομένων του 2018 από το Facebook.

Ακούστε και απολαύστε δωρεάν podcast της Μηχανής του Χρόνου…

The post Facebook. Αποζημίωση έως και 12.000 ευρώ για κάθε χρήστη ζητά ιρλανδική οργάνωση για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα