Ζελένσκι: Θα γίνει ήρωας ή θα αποδειχτεί μοιραίος;

Άραγε θα μπορούσε να αποτραπεί η τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή στην Ουκρανία άρα και οι επιπτώσεις στους υπόλοιπους λαούς από τις καταιγιστικές οικονομικές κυρώσεις της Δύσης κατά του εισβολέα; Ειδικά τώρα την ώρα που η καταστροφική σύγκρουση και οι κυρώσεις οδηγούν σε δραματικό μετασχηματισμό των μέχρι σήμερα γεωστρατηγικών, γεωπολιτικών και γεωοικονομικών σχέσεων όχι μόνομεταξύ Δύσης-Ρωσίας αλλά παγκόσμια;

Γράφει ο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΕΝΕΤΗΣ

Νομικός

Αυτό που ζήτησε η Μόσχα με τις προτάσεις της, στις 14 Δεκεμβρίου 2021 ήταν η υλοποίηση των διαβεβαιώσεων που της είχαν

δοθεί από την Δύση το 1990. Έκανε όμως και μια σημαντική υποχώρηση. Δέχθηκε όπως τα κράτη που ήσαν στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας και τα Βαλτικά που είναι σήμερα μέλη του ΝΑΤΟ να παραμείνουν στο ΝΑΤΟ. Δεν δέχθηκε όμως την περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς. Οι ρωσικές προτάσεις απορρίφθηκαν. Ο Πούτιν μέχρι και την τελευταία στιγμή ήταν έτοιμος για τον διάλογο. Αλλά δυστυχώς η Ουκρανία δεν αποδέχτηκε να εφαρμόσει την συμφωνία του Μινσκ που υπεγράφη από εκπροσώπους της Ρωσίας, της Ουκρανίας, των αυτονομιστών ηγετών και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Στη συνέχεια μάλιστα εγκρίθηκε από ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η συμφωνία μεταξύ άλλων προέβλεπε συνταγματική μεταρρύθμιση που θα παρείχε κάποια αυτονομία στις περιοχές της ανατολικής περιοχής Ντονμπάς της Ουκρανίας που δεν βρίσκονταν πλέον υπό τον έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν θεωρούσε τη Συμφωνία του Μινσκ ως την πιο ελπιδοφόρα για την αποφυγή σύγκρουσης, λέγοντας ότι οι Συμφωνίες του Μινσκ είναι ο μόνος τρόπος που μας επιτρέπει να οικοδομήσουμε ειρήνη και να οικοδομήσουμε μια βιώσιμη πολιτική λύση. Εν κατακλείδι, η εισβολή έγινε γιατί ο Ζελένσκι επιδίωκε την είσοδο της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και αρνήθηκε να εφαρμόσει την Συμφωνία του Μινσκ, κάτω και από την πίεση των ακροδεξιών και ενδεχομένως από πιθανή εισήγηση της Ουάσιγκτον. Τώρα δηλώνει ότι το θέμα του ΝΑΤΟ δεν τίθεται,υπαναχωρεί δηλαδή σε ένα από τα δύο ζητούμενα για την αποφυγή του πολέμου. Παράλληλα και μη αποδεχόμενος την αυτονομία στις περιοχές της ανατολικής περιοχής Ντονμπάς, οδήγησε τη χώρα του σε έναν καταστροφικό πόλεμο με χιλιάδες νεκρούς, εκατομμύρια πρόσφυγες, στην καταστροφή των υποδομών της Ουκρανίας και στην πιθανή απώλεια εδαφών. Ο Σαίξπηρ έλεγε «πολύ κακό για το τίποτε». Ένας πολιτικός που διαπραγματεύεται διαβλέπει πραγματιστικά την συμφερότερη λύση ενός προβλήματος και προχωρά σε συμφωνία που θα αποσοβήσει δεινά για τη χώρα του. Επί πλέον το κρουστικό κύμα που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, αποσταθεροποιεί ολόκληρο τον πλανήτη, με σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία (υπό την απειλή κατάρρευσης οι αδύναμες εθνικές οικονομίες), στην ανατίμηση των ενεργειακών προϊόντων  που κατά κανόνα ευθύνονται για την φτωχοποίηση και εξαθλίωση των λαϊκών στρωμάτων.

Εν τω μεταξύ ο Ζελένσκι, στην προσπάθειά του να αποφύγει το μοιραίο, επιζητά επίμονα από το ΝΑΤΟ την απαγόρευση πτήσεων στον εναέριο  χώρο της Ουκρανίας , κάτι που θα οδηγούσε σε πυρηνικό όλεθρο. Δεν έχω ακούσει κάποια κριτική σ’ αυτήν την επαναλαμβανόμενη επίκληση, τα ΜΜΕ αναπαράγουν την είδηση χωρίς να καταδικάσουν το θράσος του ανδρός! Δηλαδή θα πρέπει η ανθρωπότητα να καταστραφεί, επειδή ο Ζελένσκι λόγω απειρίας ή ανικανότητας ή τελικά λόγω

επηρεασμού του από εξωγενείς παράγοντες, χειρίστηκε λανθασμένα αυτή την κρίση; Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε πει «ο κόσμος είναι ένα απέραντο φρενοκομείο».
Τελειώνοντας να σημειώσω, ότι η Δύση πληρώνει την αλαζονεία της. Θα καθίσει κάποια στιγμή να συζητήσει με την Μόσχα και θα αποδεχθεί τη μη περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ κάτι που θα μπορούσε να αποδεχθεί και πριν από την εισβολή. Έτσι βγαίνουν κερδισμένες οι ΗΠΑ, που ξαναδημιουργούντ επισήμως εχθρό ( απαιτούνται εχθροί για πωλήσεις οπλικών συστημάτων) σε αντικατάσταση της Σοβιετικής Ένωσης, μέχρι ενός σημείου η Ρωσία που με μεγάλο κόστος, σταματά την επέκταση του ΝΑΤΟ και αποκτά εδαφικά οφέλη. Χαμένη βγαίνει η ανθρωπότης που θα έχει να αντιμετωπίσει τις οικονομικές συνέπειες αυτής της κρίσεως και κυρίως ο άμοιρος Ουκρανικός λαός που πληρώνει λάθη και συμφέροντα των εμπλεκομένων. Οι Ουκρανοί μάχονται ηρωικά και απελπισμένα, αλλά οι συσχετισμοί είναι εξαιρετικά δυσμενείς.Θα ήταν χρήσιμο να ξαναδιαβάσουν όλοι τον Κίσσιγκερ σχετικά με την Ουκρανία, (αν η Ουκρανία θέλει να επιβιώσει και να ευδοκιμήσει, δεν πρέπει να είναι το φυλάκιο καμίας πλευράς ενάντια στην άλλη).

The post Ζελένσκι: Θα γίνει ήρωας ή θα αποδειχτεί μοιραίος; appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα