«Βαρύ το φορτίο κ.Δένδια»! Το καλοσώρισμα του νέου ΥΕΘΑ από τον Κων.Φράγκο

Φωτογραφία ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Άρθρο

Καλωσόρισμα στον νέο Υπουργό Άμυνας

κ. Νίκο Δένδια

Του Κωνσταντίνου Φράγκου*

Νομίζω ότι πρώτο σας μέλημα είναι ν’ αντιληφθείτε, να συνειδητοποιήσετε τον χώρο που κληθήκατε να ηγηθείτε. Είναι βαρύ το φορτίο! Στο παρελθόν αρκετοί συνάδελφοί σας θεώρησαν ότι το ΥΕΘΑ είναι το Υπουργείο που εξασφαλίζει γόητρο, απόλαυση της Εξουσίας και ενίοτε, μικρό ή μεγάλο πλουτισμό. Το Υπουργείο Άμυνας, κατά ττην τελευταία 50 ετία, υπήρξε
χώρος ασυνείδητης λεηλασίας, σειράς απατών, προκλητικής και ανεξέλεγκτης ληστείας. Οι εξαιρέσεις ολίγες. Ουδείς εσυγκινείτο και συγκινείται, μηδέ της Δικαιοσύνης εξαιρουμένης.

Κυριαρχούσε η προστασία των λωποδυτών, η κομματικοκρατία και η συμπαγής ενότης του «συνδικάτου». Η OMΕRTA. Η ληστείες δεν αφορούσαν μόνον στο κύριο υλικό αλλά και στ’ αντισταθμιστικά. Η κρατική Αμυντική Βιομιχανία κατεδαφιζόταν συστηματικά.

Εντοπίσθηκαν υπουργοί οι οποίοι δεν ήσαν μόνο ανεπαρκείς, φανφαρόνοι, στερούμενοι στοιχειώδους Παιδείας που απαιτεί ο θώκος αλλά και καταχραστές εξουσίας, ανάγωγοι, ασυνείδητοι, άπληστοι λωποδύτες. Πρέπει να κάνετε, αμέσως, πολλά. Μη χάνετε ούτε μια ημέρα. Παραμερείστε την επιδειξιομανία και την άχρηστη εθιμοτυπία, την οποία «απολαύσαμε» τελευταία και ασχοληθείτε με την οργάνωση της αποτροπής που πάσχει και την θεραπεία των προβλημάτων της, τα οποία είναι ουκ ολίγα. Εστιάστε την προσοχή σας στο έμψυχο υλικό που πρέπει να του ενισχύσετε το φρόνημα, με πολλούς τρόπους. Να λάβετε άμεσα μέτρα για την Αμυντική Βιομηχανία την οποία οι προκάτοχοί σας κατεδάφισαν μεθοδικά. Χρειάζεται τεχνοκράτες για να λειτουργήσει και ουχί κομματάρχες. Ζητήστε, οπωσδήποτε να σας δώσουν ως συνεργάτη ένα Υφυπουργό Αμυντικής Βιομηχανίας. Να επιμείνετε για τον διορισμό του. Το ΥΕΘΑ, επί δεκαετίες, ή αδράνησε εντελώς ή προχωρούσε με ελαττωμένη ταχύτητα, όπως την τελευταία 4ετία. Αλλάξτε, πάραυτα ταχύτητες. Χρειάζονται γοργοί ρυθμοί εξοπλισμών. Όχι ραθυμία, αναβλητικότητα, αρρωστημένη γραφειοκρατία. Επιλέξατε ως συνεργάτες όχι κομματικούς κολαούζους ούτε συγκαλυμμένα λαμόγια που καιροφυλακτούν. Σεβαστείτε τις εισηγήσεις της Στρατιωτικής Ηγεσίας. Διαθέτετε την νοημοσύνη να τις κρίνετε. Πρέπει να λαμβάνετε αποφάσεις ταχέως. Να είσθε decision maker. Αν δεν το κάνετε θα καταλήξετε αποτυχών, από χέρι.

Για να σας διευκολύνω να αντιληφθείτε τον χώρο στον οποίο εισήλθατε θα σας δώσω μια, λίαν περιληπτική εικόνα του. Δεν κάνω τυμβωρυχία αλλά πρέπει να γνωρίζετε, οπωσδήποτε τα παρακάτω:

8ετία Σημίτη. Πέραν των οργίων και της διαφθοράς, της ληστείας των ΑΩ (που συνέχιζαν ληστευόμενα και επί Αντωνομπένηδων) έγινε προμήθεια και χρήσιμων εξοπλισμών (πάντοτε υπερκοστολογισμένων) χωρίς όμως εγγύηση υποστήριξης (FΟS) 5ετία Καραμανλή. Ο αυτοδιαφημισθείς ως «φονεύς τον νταβατζήδων» Πρωθυπουργός όχι μόνο δεν ενδιαφέρθηκε για το όργιο των προκατόχων του (omerta) αλλά απέλυσε τον Υπουργό του (Σπηλιωτόπουλο) που άρχισε να ελέγχει. Ο νέος ΥΕΘΑ κ. Ε. Μεϊμαράκης υπήρξε μνημείο αδιαφορίας για τους εξοπλισμούς και την άμυνα αλλά απερχόμενος μείωσε την θητεία για αλίευση ψήφων Σπουδαίος! 2ετία Παπανδρέου. Παντελής αδιαφορία. Μειώσεις στρατ. Δαπανών. Δολοφονία της διαφάνειας με μεθόδευση προμηθειών δια Νόμου (2 υποβρύχια των οποίων η τύχη αγνοείται από τότε) Νόμος περι ΜΗ προμηθειών κά (Υπουργός ο κ. Ε. Βενιζέλος) Τελμάτωση της αποτροπής. 3ετία Αντωνομπένηδων. Τέναγος! Ακραίος κομματισμός με συνεχείς αποστρατείες ικανότατων Α/ΓΕΣ. 5ετία ΣΥΡΙΖΑ. Απόφαση εκσυγχρονισμού F-16. Εγκρίθηκε ο εκσυγχρονισμός 5 Α/Φ Ρ-3 του ΠΝ (Η καυτή πατάτα παραδόθηκε, έτοιμη, από τους προκατόχους) έναντι 500 εκ.$ επαναλαμβάνω ΠΕΝΤΑΚΟΣΙΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΛΑΡΙΑ!! Εκτελεστής της εργασίας η ΕΑΒ. Σήμερα δεν έχει παραδοθεί, μετά οκτώ (8) χρόνια, ούτε ΕΝΑ! Ουδενός ιδρώνει το ους. Το τίμημα καταβλήθηκε. 4ετία ΝΔ. Απελπιστικά βραδείς ρυθμοί, ενώ τα ποδοβολητά των αλόγων, απέναντι ακούγονταν εκκωφαντικά. Προβλήματα, εσωτερικής φύσεως στο Υπουργείο. Αγορά με πρωτοβουλία Μητσοτάκη μαχητικών RAFALE και φρεγατών BΕLHARRA με κραυγαλέα προβλήματα υποστήριξης και χωρίς βιομηχανικές επιστροφές για την δύστυχη αμυντική βιομηχανία (κάτι «ψιλά» από NAVAL GROUPE)

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ κ. Υπουργέ! Καλή Επιτυχία κ. Υφυπουργοί! Έχετε την έξωθεν καλήν μαρτυρίαν.

  Συμπληρώνω την ενημέρωση μου με το κείμενο που ακολουθεί. Το έγραψα πριν τις εκλογές αλλά δεν το δημοσίευσα για να μην θεωρηθεί ότι βάλλω κατά κάποιας παράταξης. Ίσως σας φορτίσω λίγο αλλά πρέπει οπωσδήποτε να πληροφορηθείτε τα της μακροχρόνου Λεηλασίας της Άμυνας, τα του δόγματος ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ… ΠΑΡΤΗΣ, συναδέλφων σας. Δεν φτάσαμε τυχαία, εδώ που είμαστε.

Κολάσιμες παρεκκλίσεις στους εξοπλισμούς

Άπληστον το διά παντός κέρδος

Περίανδρος

Έχουν γραφεί αμέτρητες μελέτες, άρθρα, αναλύσεις και βιβλία (τρία μόνο δικά μου) για τα σκάνδαλα των εξοπλισμών ώστε ένα ακόμη κείμενο, ίσως, να μην έχει τίποτα να προσφέρει.…

Δεν θα επιχειρούσα λοιπόν να επανέλθω αν δεν το επέβαλαν τα σημερινά  προβλήματα αποτροπής, που έχουν αναδείξει τις επιπτώσεις αυτής της απάτης τις οποίες κανείς δεν θα αναζητούσε.

Είναι όμως αναμφισβήτητο ότι μερικές προμήθειες δρομολογήθηκαν μόνο και μόνο από την μιζολαγνεία, αρπακτικότητα και το ακόρεστο των Εξουσιαστών, χωρίς καμμία προσφορά στην Άμυνα. Στις περιπτώσεις αυτές οι παρανομίες προσεγγίζουν τον ορισμό της Εθνικής προδοσίας της ασυνειδησίας και του δωσιλογισμού.

Τι ενθάρρυνε την ασυδοσία

Η χρονική συγκυρία χαρακτηριζόμενη ως χρυσή εποχή, της διαφθοράς, ανυπαρξίας ΝΕΜΕΣΕΩΣ, ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΣΕΩΣ.

Η Κάθαρσις, η Νέμεσις που εικονίζονται

δια χειρός φίλου Στάθη, μαζί με της απουσιάζουσες Αξιοκρατία και Διαφάνεια,

στραγγαλίσθηκαν στο ΥΕΘΑ την τελευταία 50 ετία με ολίγες εξαιρέσεις.

Η παντελής έλλειψη ελέγχου από τους προϊσταμένους των αυτουργών. Το άρθρο 86 του Συντάγματος το οποίο εξασφάλιζε την παραγραφή οικονομικού εγκλήματος Υπουργού. Παραθέτω αφορισμό του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη «Το άρθρο 86 είναι κατάπτυστο. Δεν υφίσταται σε Σύνταγμα άλλης Χώρας, παγκοσμίως». Η επικρατούσα σιωπή, η αλληλεγγύη, των πολιτικών. Ο Θ. Πάγκαλος, σε μια έκρηξη ειλικρίνειας του, έγραψε ένα φοβερό άρθρο (ΝΕΑ 02/10/18) στο οποίο αναλύει ωμά την ιερή υποχρέωση κάθε πολιτικού να μην καταγγέλλει, να καλύπτει παρανομούντα συνάδελφο του. Την ωραία αυτή παράδοση ονομάζει OMERTA και την παρομοιάζει μ’ αυτή των μαφιόζων της Σικελίας!

Επιλέγω μόνο επτά περιπτώσεις αποκαλύψεων αφού προτάσσω με μερικούς αφορισμούς.

Γύρω από στις εξοπλισμούς φτιάχτηκαν περιουσίες εντός και εκτός του Πενταγώνου. (Π. Μπεγλίτης – τ. ΥΕΘΑ ΒΗΜΑ 29/09/02). Ο κ. Μπεγλίτης παραλίγο να λυντσαρισθή από «συναδέλφους». Ταχέως αποβλήθηκε του πολιτικού κόσμου. Μαρτυριάρης…. Άχρηστα όπλα στοιβάζονται στις αποθήκες του Στρατού, φορτώνοντας με απίστευτα χρέη την πλάτη του Έλληνα φορολογουμένου. (Καθημερινή 24/02/0).Στην Ελλάδα, η μίζα είναι ο κινητήριος μοχλός των Εξοπλισμών. Η διαφθορά δεν είναι κάτι το δευτερεύον στις αποφάσεις προμήθειας όπλων.

Τζο Ρέμπερ / Αντιπρόεδρος

TRANSPARENCY INT (Ελευθεροτυπία 15/01/05)

Βρισκόμαστε μπροστά σε χωρίς προηγούμενο σκάνδαλα όχι μόνο εις βάρος του Δημοσίου Χρήματος αλλά και του αξιόμαχου των ΕΔ.

Σπ. Σπηλιωτόπουλος – ΥΕΘΑ (Καθημ. 7/5/04)

(Και αυτός ετιμωρήθηκε με αποβολή του από το «σύστημα»)

Χωρίς Αιδώ

Εθνικό είναι το αληθές

Δ. Σολωμός

Προχωρώ στην συνοπτική παρουσίαση με ντοκουμέντα μόνο εφτά (7) περιπτώσεων προμηθειών οι οποίες όζουν, κυριολεκτικά, και προκάλεσαν όχι μόνο οικονομική ζημία στο κράτος αλλά και έπληξαν καίρια, την επιχειρησιακή ικανότητά των Ε.Δ.

Αντεροπορικό Σύστημα ΑΡΤΕΜΙΣ 30 (1985-90) Μεγάλη απάτη που στοίχισε 80 δις δρχ. και στέρησε από τον Στρατό ένα Α/Α/ σύστημα που είχε ανάγκη. Η απόρρητη σύμβαση που υπογράφηκε μεταξύ ΥΕΘΑ και, κομματικά διοικουμένης ΕΒΟ, αποτελεί μνημείο αλαζονείας και θρασείας περιφρόνησης της νομιμότητας. «Άρθρο 2. Ο προμηθευτής έχει ήδη κατασκευάσει το όπλο, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του αγοραστή που υποβλήθηκε από τον αγοραστή (ΥΕΘΑ) με επιτυχία στις προβλεπόμενες δοκιμές». Ούτε κατασκευή υπήρχε, ούτε δοκιμές. Ο τότε Α/ΓΕΣ έντιμος, αείμνηστος Στρατηγός Β. Κούρκαφας, ωρύετο. Απεστρατεύθη εν τω άμα… Αερόστρωμνα πλοία ZUBR (2 από Ρωσία – 2 από Ουκρανία – 1999). Η Επιτροπή Αξιολόγησης του ΠΝ αποφασίζει ομόφωνα ότι «τα τεχνικά και επιχειρησιακά χαρακτηριστικά των πλοίων διαφοροποιούνται πολύ από τις προδιαγραφές του ΠΝ (24-9-99). Το «σύστημα» επενέβη «χημικώς» αυξάνοντας τα μέλη της επιτροπής. Η πλειοψηφία επετεύχθη. Κόστος 600 εκ. £ (!!). Τα πλοία είναι επιχειρησιακώς διαθέσιμα; Ραντάρ TPQ 37 (1998) – 130 εκ. £.

Απορρίπτονται από το ΓΕΣ ομοφώνως. Ο Υπουργός επιμένει στην προμήθεια. Το σκάνδαλο παρεπέμφθη σε Εξεταστική Επιτροπή, υπό τον κ. Τραγάκη που έκρινε τους δράστες αθώους. Μία τραγική τρύπα στην Άμυνα.

Πυροβόλα SUSANA (Σλοβακίας) 1998

Επαναληπτικές αξιολογήσεις έκριναν το πυροβόλο ακατάλληλο. Το ΥΕΘΑ το προμηθεύθηκε (18 δις δρχ). Αρνηθέντος του Α/ΓΕΣ να το παραλάβει, ο Υπουργός το έστειλε ως δώρο στην …. Κύπρο. Bon pour l’ Orient, που έλεγαν παλιά.

Κινητήρες μαχητικών F16 (2000)…. Για μια χούφτα δολάρια.

Το ΚΥΣΕΑ απεφάσισε την προμήθεια 40 α/φ F-16 από FMS (Στρ. πωλήσεις) προς ενίσχυση του δυναμικού της ΠΑ. Τα παλαιότερα F-16 έφεραν κινητήρα Α (τα αμερικανικά F-16, περί τα 3500, έφεραν κινητήρα Α ή Β). Οίκοθεν νοείται, ότι τα ολίγα ελληνικά έπρεπε, οπωσδήποτε, να φέρουν τον ίδιο κινητήρα για λόγους επιχειρησιακούς οικονομικούς και συντήρησης δεδομένου ότι Α και Β δεν ήσαν εναλλάξιμοι. Ο Υπουργός απεφάσισε την προμήθεια κινητήρων Β κάτω από την χλεύη των πάντων. Για μια χούφτα δολάρια, σχολίασαν τινες. Δεν είδα ένα Πτέραρχο να παραιτείται. Το ζήτημα αυτό προκάλεσε ένα τεράστιο επιχειρησιακό πλήγμα στην ΠΑ.

Αντισταθμιστικά (ΑΩ αγοράς Α/Α πυροβόλων TOR-MΙ (20εκ. €) Δεν πραγματοποιήθηκε η κατασκευή ένταυθα ούτε μίας βίδας. Ο τότε ΓΔ εξοπλισμών (2000) παρέδωσε βεβαίωση στην υπόλογο εταιρεία περί ολοκληρωτικής υλοποίησης μετ’ ευχαριστιών! Η περί ης ο λόγος παρέλαβε την εγγυητική επιστολή από την τράπεζα και απήλθε προς την διανομή της λείας. Η υπόθεση ετάφη από το συνδικάτο. Ο έντιμος ΥΦΕΘΑ κ. Γιάννης Λαμπρόπουλος (2007) ανακαλύπτει ένα τερατώδες σκάνδαλο που αφορά σε εξοπλιστικό πρόγραμμα (Η.Π.), προχωρεί σε έρευνα, συντάσσει σχετικό καταγγελτικό φάκελο και τον υποβάλλει στον Υπουργό του (κ. Ε. Μεϊμαράκη). Ο φάκελος «χάθηκε» στο Υπουργικό Γραφείο! Ήταν τότε που έγραψα στην Ελευθεροτυπία ολοσέλιδη καταγγελία με τίτλο: «Χάσαμε τον ….. θείο STOP». Ουδεμία συγκίνηση. Ο κ. Γ.Λ. πήρε σύντομα «φύλλο πορείας». Ο διάδοχός του κ. Ε.Μ.,  κ. Ε.Β. ουδόλως ασχολήθηκε με το θέμα. Ο ΣΞ έκτοτε στερείται ενός βασικού του οργάνου άμυνας.

Ακολούθησε η κραιπάλη των εποχών Κων. Καραμανλή, Γιωργάκη Παπανδρέου, η διάλυση της Άμυνας, η χρεωκοπία της Χώρας, η απώλεια της εθνικής κυριαρχίας. ΟΥΔΕΙΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ.

Ο δε παράνομος Ιούδας ουκ η βουλήθη συνιέναι

Σήμερα που η διαφάνεια και η υπευθυνότητα Υπουργών είναι δυσεύρετα, εφευρέθηκε μια άλλη πονηρή μέθοδος εξοπλισμών. Να γίνονται δια Νόμου (ίδετε RAFALE, Φρεγάτες, Υ/Β). Μετέτρεψαν, αυθαίρετα, την Νομοθετική εξουσία σε Εκτελεστική! Εφευρέτης ο κ. Βενιζέλος. Αν προκύψει σκάνδαλο και ζητηθούν ευθύνες, τότε ο κ. Υπουργός θα «δείξει» τη Βουλή! Ψύλλοι στ’ άχυρα! Η αξιοκρατία, η Αιδώς και η Νέμεσις εξαφανίσθηκαν. Ο Ευρών αμοιφθήσεται… Χωρίς αυτά γίνεται αποτροπή;

Τώρα που άνοιξε το καπάκι του βόθρου του ΟΣΕ, με αφορμή το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, είναι καιρός ν’ ανοίξουν κι΄ άλλα. Με πρώτο, αυτό των εξοπλισμών. Πριν η πληγωμένη αποτροπή οδηγηθεί σε σύγκρουση των δικών της συρμών.

Κων. Φράγκος είναι υπτγος ε.α.

Αναλυτής θεμάτων άμυνας,

Συγγραφέας – DEA Παν. Σορβόννης στην Πολιτική Άμυνας

The post «Βαρύ το φορτίο κ.Δένδια»! Το καλοσώρισμα του νέου ΥΕΘΑ από τον Κων.Φράγκο appeared first on Militaire.gr.

Keywords
υεθα, κων, υεθα, κων, υπουργοι, omerta, παπανδρεου, βενιζελος, συριζα, εαβ, νεα δημοκρατια, rafale, επιτυχια, εκλογες, προσφορες, υφίσταται, συνταγμα, βομβα mall, βημα, ελλαδα, μίζα, ελευθεροτυπια, δις, δρχ, εβο, ρωσία, ΓΕΣ, κυπρος, orient, κυσεα, fms, βεβαίωση, εταιρεία, τραπεζες, χρεωκοπια, αυθαιρετα, βουλη, ΟΣΕ, καιρος, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, βιβλια, χρεοκοπια, σταση εργασιας, στρατος, αυθαιρετα παραταση, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, μειωση μισθων, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, 600 δις, κυπρος εκλογες, νεος παπας, αμα, fms, omerta, μια ημερα, ρωσία, το θεμα, βημα, εαβ, θεμα, θητεια, μνημειο, ουκρανια, προγραμμα, τυχη, ψυλλοι, αγορα, αδιαφορια, αρθρα, αρθρο, αιδως, εξαιρεσεις, αλληλεγγυη, αμυνα, απιστευτα, απωλεια, αφορμη, βεβαίωση, γινεται, γινονται, γοητρο, δις, δρχ, δωρο, εβο, εγγυητικη επιστολη, εγινε, εγγυηση, εκρηξη, ελλειψη, εμψυχο, ενημερωση, ενιοτε, εποχη, επρεπε, επτα, επιτυχια, ερευνα, εταιρεία, ζημια, ιδιο, υποθεση, υφίσταται, θειο, εικονα, ιουδας, κειμενο, κυσεα, ληστειες, μίζα, μικρο, νεμεσις, νικο, νοημοσυνη, οκτω, οπωσδηποτε, παγκαλος, παρουσιαση, πλοια, προβληματα, ρανταρ, ρυθμοι, συντομα, σιωπη, φοβερο, χερι, χρυση, ωμα, αχρηστη, εξεταστικη, ελληνικα, ετοιμη, φακελος, υπουργειο, κωνσταντινου, μεθοδος, μπροστα, orient, rafale, tor, τραπεζα, υλικο
Τυχαία Θέματα
Βαρύ, Δένδια, ΥΕΘΑ, Κων Φράγκο,vary, dendia, yetha, kon fragko