Τσίπρας: “To Oruc Reis είχε γίνει πλοίο της γραμμής και η κυβέρνηση Μητσοτάκη μίλαγε για τα 6 ν.μ”!

Λάβρος κατά των χειρισμών της κυβέρνησης Μητσοτάκη στα εθνικά θέματα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας. “Το Oruc Reis είχε γίνει πλοίο της γραμμής και η κυβέρνηση Μητσοτάκη έβγαινε και έλεγε ότι τα ελληνικά συμφέροντα περιορίζονται στα 6 ν.μ”, είπε ο κ.Τσίπρας.

“Υπάρχει ένα έλλειμμα Εθνικής στρατηγικής… Γνωρίζουμε τις επιδιώξεις

τις Τουρκίας, που δεν είναι απρόβλεπτη, είναι προβλέψιμη  και θέλει να δημιουργεί τετελεσμένα. 

Αμφισβητεί την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ελλάδας νότια και ανατολικά της Κρήτης, την αμφισβητεί ακόμα περισσότερο μετά από το τουρκολιβυκό σύμφωνο και τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου…

Τι να περιμένει όμως κανείς όταν τον περασμένο Απρίλιο υπήρξε παρενόχληση εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της χώρας μας γαλλικού ερευνητικού σκάφους και η αρμόδια κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι το θέμα δεν αφορά την Ελλάδα αλλά είναι ζήτημα της Γαλλίας!

Τι μήνυμα πέρασε η κυβέρνηση  όταν μεσούσης της κρίσης με το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis να έχει γίνει πλοίο της γραμμής στο νότιο Αιγαίο και να παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα  να βγαίνει ο επικεφαλής υπουργός της κυβέρνησης να λέει ότι κόκκινη γραμμή μας  είναι τα 6 ν.μ. Γι΄ αυτό δεν πρέπει να μας ξαφνιάζει ότι ένα ερευνητικό σκάφος δεν μπορεί να ξεμυτίσει από τα 6 ν. μ.

Η κυβέρνηση στα εθνικά θέματα δεν έχει στρατηγική , κινείται στη λογική του βλέποντας και κάνοντας.

Η κυβέρνηση έχασε μία ευκαιρία μετά την εκλογή Μπάιντεν ,το διάστημα εκείνο που η Τουρκία αναγκάστηκε να χαμηλώσει τους τόνους  έστω και υποκριτικά Τότε που εμφανιζόταν ως μια χώρα που ήθελε το διάλογο .Η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε αυτή τη συγκυρία.

Ζήτησα αν θυμάστε φέτος στις αρχές του χρόνου να αξιοποιήσουμε την  έναρξη των διαπραγματεύσεων για την τελωνειακή ένωση ΕΕ-Τουρκίας προκειμένου να θέσουμε ως προϋπόθεση για τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας  την προοπτική της Χάγης για την ΑΟΖ κρατώντας ακέραιες και αδιαπραγμάτευτες τις κόκκινες γραμμές μας.

Δεν το έκανε αυτό η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Άρα ούτε στρατηγική του διαλόγου , ούτε έχει στρατηγική υπεράσπισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο πεδίο.

The post Τσίπρας: “To Oruc Reis είχε γίνει πλοίο της γραμμής και η κυβέρνηση Μητσοτάκη μίλαγε για τα 6 ν.μ”! appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα