Το τουρκικό ΥΠΕΞ απορρίπτει όπως αναμενόταν το ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ

Το τουρκικό ΥΠΕΞ με ανακοίνωση του απορρίπτει το ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ.

Η ανακοίνωση αναφέρει

Απορρίπτουμε την δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη δεύτερη φάση της πρωτοβουλίας για το Maraş (Βαρώσια) που ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ),  κ. Ersin Tatar, στις 20 Ιουλίου 2021, καθώς και οι δηλώσεις διαφόρων χωρών που βασίζονται σε αβάσιμους ισχυρισμούς

και ασυμβίβαστες με την πραγματικότητα.

Αυτές οι δηλώσεις βασίζονται στην ελληνο-ελληνοκυπριακή μαύρη προπαγάνδα και σε αβάσιμους ισχυρισμούς, όπως ότι το Μαράς δεν είναι έδαφος της ΤΔΒΚ, ότι η ΤΔΒΚ θα δημεύσει τα ακίνητα στο Μαράς και θα φέρει  εποίκους.

Το Maraş είναι μέρος της επικράτειας της ΤΔΒΚ. Χαρακτηρίστηκε ως στρατιωτική ζώνη ως χειρονομία καλής θέλησης από τις αρχές της ΤΔΒΚ.

Τον περασμένο Οκτώβριο, η κυβέρνηση της ΤΔΒΚ επέτρεψε την πρόσβαση του κοινού σε δύο κεντρικούς δρόμους και την παραλία του Μαράς, η οποία παρέμενε κλειστή για 47 χρόνια και άρχισε να δημιουργεί περιβαλλοντικούς κινδύνους. Τον τελευταίο καιρό, η κυβέρνηση της ΤΔΒΚ αποφάσισε να άρει  το καθεστώς στρατιωτικής ζώνης μιας πιλοτικής περιοχής, η οποία αντιστοιχεί στο 3,5 τοις εκατό του Maraş.

Όλες οι αποφάσεις που λαμβάνονται από τις αρχές της ΤΔΒΚ, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Maraş, σέβονται τα δικαιώματα ιδιοκτησίας και συμμορφώνονται πλήρως με το διεθνές δίκαιο. Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς, οι σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν παραβιάζονται. Επιπλέον, οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν υπερβαίνουν τα δικαιώματα ιδιοκτησίας και κυριαρχίας.

Όπως δήλωσε ο  Πρόεδρος Ερντογάν, αυτά τα βήματα δεν θα προκαλέσουν νέα προβλήματα, αλλά θα εξαλείψουν τα τρέχοντα προς όφελος όλων.

Από την άλλη πλευρά, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επιμένει, δυστυχώς, να μην βλέπει τις  πραγματικές επιπτώσεις και στο Κυπριακό.

Παρά την καλή θέληση της τουρκικής πλευράς, δεκαετίες προσπαθειών δεν μπορούσαν να οδηγήσουν σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδιακή συμφωνία λόγω της αδιάλλακτης στάσης της ελληνοκυπριακής διοίκησης. Ελλείψει συμφωνίας σχετικά με αυτό το μοντέλο μεταξύ των μερών, η επιμονή σε ομοσπονδιακό διακανονισμό βλάπτει τώρα την αξιοπιστία του Συμβουλίου.

Μια νέα διαδικασία διαπραγμάτευσης για μια δίκαιη, διαρκή και βιώσιμη διευθέτηση του Κυπριακού θα μπορούσε να ξεκινήσει μόνο με την εξασφάλιση της ίσης κυριαρχίας και της ίσης διεθνούς κατάστασης του τουρκοκυπριακού λαού.

Καλούμε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να αποφύγει την παραπλανητική προπαγάνδα του ελληνοκυπριακού δίδυμου και να υποστηρίξει τα νόμιμα βήματα που έλαβε η ΤΔΒΚ σχετικά με το Μαράς, καθώς και την εποικοδομητική και ρεαλιστική τους πρόταση που υποβλήθηκε στη Γενεύη.

Δεν έχει νόημα για την ΕΕ να μιλά για νομιμότητα, καθώς αποδέχθηκε παράνομα την ελληνοκυπριακή διοίκηση στην Ένωση, ομολογώντας ότι αυτή ήταν πολιτική απόφαση.

Καλούμε για άλλη μια φορά αυτήν την ομάδα και τη διεθνή κοινότητα να αντιμετωπίσουν τις πραγματικότητες του νησιού, να τερματίσουν την αδικία που έχουν προκαλέσει στον τουρκοκυπριακό λαό, να σεβαστούν τη βούληση του τουρκοκυπριακού λαού, καθώς και την κυρίαρχη ισότητα  που πέτυχαν το 1960.

The post Το τουρκικό ΥΠΕΞ απορρίπτει όπως αναμενόταν το ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΥΠΕΞ, ΟΗΕ,ypex, oie