Το ποδόσφαιρο στα χρόνια του πολέμου! Οι Έλληνες στα γήπεδα στις 27 Οκτωβρίου 1940

Γράφει ο Δημήτρης Σταυρόπουλος

Το φθινόπωρο του 1940 ενώ τα σύννεφα του πόλεμου είχαν απλωθεί σχεδόν σε ολόκληρη την Ευρώπη, στην Ελλάδα ο λαός ζούσε με την ελπίδα και την ψευδαίσθηση ότι θα μείνει μακριά από τον επερχόμενο όλεθρο, και την καταστροφή, αφού ο Ι. Μεταξάς κρατούσε μυστικά τα απειλητικά μηνύματα και τις προκλήσεις της Ρώμης του Μουσολίνι.

Έτσι η ζωή κυλούσε σχετικά ήρεμα.

Κι όλα αυτά μέχρι την Κυριακή 27 Οκτωβρίου, μια ηλιόλουστη μέρα όπου τα γήπεδα σε όλη την χώρα γέμισαν από ανέμελους

φιλάθλους για να παρακολουθήσουν το αγαπημένο τους θέαμα.

Ένα ποδοσφαιρικό αγώνα…

Παραμονή της 28ης Οκτωβρίου 1940, θέατρα και κινηματογράφοι λειτούργησαν επίσης κανονικά.

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΑΤΣ

Στις 27 Οκτωβρίου οι διοργανώσεις Αθήνας και Πειραιά, διακόπηκαν για να διεξαχθεί για 15η συνεχόμενη χρονιά το περίφημο Κύπελλο Πόλεων.

 Το τουρνουά είχε ξεκινήσει ήδη στις 16 Ιουνίου 1940 με την Ξάνθη να κερδίζει 3-2 την Καβάλα.

 Ήταν μια ιδιότυπη διοργάνωση κατά την οποία δεν αγωνίζονταν μεταξύ τους οι ομάδες, αλλά οι μικτές ολόκληρων πόλεων.

 Συμμετείχαν μικτές της Αθήνας, του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, της Ξάνθης, της Καβάλας, της Πάτρας, του Αιγίου, του Βόλου και της Λάρισας. 

Ετσι για παράδειγμα η ομάδα της Αθήνας αποτελείτο -ως επί το πλείστον- από παίκτες του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ, όπως και του Πειραιά συνέβαινε κάτι παρόμοιο, με παίκτες από Ολυμπιακό και Εθνικό.

Έγιναν δυο ματς εκείνη την ημέρα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ακρόπολις», στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας, παρουσία πάνω από 5.000 φιλάθλους, η Αθήνα κέρδισε το Βόλο με 6-0, (3 γκολ ο Τζανετής, κι από ένα οι Βασιλείου, Μαρόπουλος της ΑΕΚ και ένα ο Τριανταφύλλης του Παναθηναϊκού).

Στον άλλο αγώνα οι παίκτες του Πειραιά ταξίδεψαν στη Πάτρα και κέρδισαν με σκορ 3-1 (Βαγιακάκος, Γόδας και Αναματερός όλοι παίκτες του Ολυμπιακού, ενώ ο Λούης της Παναχαϊκής σκόραρε για τους ηττημένους).

Την επομένη του αγώνα και στις 9:20 το πρωί, η ιταλική αεροπορία άρχισε να ρίχνει τις πρώτες βόμβες επί ελληνικού εδάφους στη πρωτεύουσα της Αχαΐας.

 Ο απολογισμός της ημέρας στη πόλη της Πάτρας ήταν 193 νεκροί, εκ των οποίων 125 άνδρες, 43 γυναίκες και 25 παιδιά.

Τη σεζόν 1940-41 το πρωτάθλημα δεν τελείωσε ποτέ (τα επόμενα πέντε ούτε καν άρχισαν), αφού δεν ολοκληρώθηκαν καν τα τοπικά πρωταθλήματα, που διεξάγονταν. 

Στην Αθήνα διεκόπη το 15ο τοπικό πρωτάθλημα και στη Θεσσαλονίκη το 14ο. 

Το τελευταίο πρωτάθλημα πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο το κατέκτησε η ΑΕΚ (το δεύτερο στην ιστορία της), ενώ με την επανέναρξη το κατέκτησε ο Άρης Θεσσαλονίκης.

Τον Ιούλιο 1940 έγινε στη Θεσσαλονίκη το Κύπελλο Στρατού, ανάμεσα σε Άρη, Ηρακλή και ΠΑΟΚ, με σκοπό τα έσοδα να διατεθούν για την ενίσχυση του Ελληνικού Στρατού. 

Το κύπελλο κατέκτησε ο «Δικέφαλος του Βορρά», καθώς νίκησε τους Άρη με 2-1 και «Γηραιό» με 2-0.

 Το Κύπελλο Αεροπορίας διεξήχθη τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα, με σκοπό τη συλλογή χρημάτων υπέρ της Πολεμικής Αεροπορίας.

 Ο Παναθηναϊκός κατέκτησε τον τίτλο νικώντας στον τελικό τον Εθνικό Πειραιώς με 3-1. 

Οι δύο αυτές διοργανώσεις έδειχναν πως η κυβέρνηση Μεταξά προετοιμαζόταν για την είσοδο της Ελλάδας στον Β’ παγκόσμιο πόλεμο.

 Παράλληλα δεν υπήρξε καμία επίσημη ενημέρωση προς τους πολίτες για την καταλληλότερη προετοιμασία ενός δυσάρεστου συμβάντος, και εκμεταλλεύτηκε την διαρκώς αυξανόμενη δημοφιλία του ποδοσφαίρου.

Το πρωτάθλημα είχε ξεκινήσει στις 6 Οκτωβρίου 1940 και γινόταν σε τρεις ομίλους, των Ενώσεων Αθήνας, Πειραιά και Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη). Ουσιαστικά έγιναν τρεις αγωνιστικές στις 6, 13 και 20 Οκτωβρίου. 

Στην Αθήνα προηγούντο ο Απόλλων Σμύρνης και η ΑΕΚ με τρεις νίκες, στο Πειραιά προηγείτο ο Ολυμπιακός και αυτός με τρείς νίκες, με δεύτερη τη Προοδευτική, ενώ στο πρωτάθλημα της Μακεδονίας, ΠΑΟΚ και Άρης ήταν στη πρώτη θέση της βαθμολογίας με μια νίκη και μια ισοπαλία αντίστοιχα.

Ως φυσικό επόμενο όλες οι ποδοσφαιρικές διοργανώσεις (πρωτάθλημα, κύπελλο και το κύπελλο πόλεων) καθώς και γενικότερα όλες οι αθλητικές δραστηριότητες διακόπηκαν αυτόματα. 

Πού σκέψη και χρόνος για μπάλα. 

Ο πόλεμος διέλυσε κάθε πλουτοπαραγωγικό πόρο. 

Όλα τα σωματεία ανέστειλαν τη λειτουργία τους και περιορίστηκαν αργότερα να δίνουν φιλικά ματς με τις δυνάμεις των στρατευμάτων κατοχής. 

Τα περισσότερα γήπεδα μετατράπηκαν σε νοσοκομεία ή αποθήκες και οι πιο πολλοί από τους παίκτες των ομάδων επιστρατεύθηκαν για να δώσουν διαφορετικές «μάχες» από αυτές που είχαν συνηθίσει να δίνουν. 

Αλλοι θα τα καταφέρουν να γυρίσουν αργότερα σπίτια τους και στις οικογένειές τους, ωστόσο αρκετοί από αυτούς άφησαν την τελευταία τους πνοή στη πρώτη γραμμή.

ΚΑΤΟΧΗ ΚΑΙ ΜΠΑΛΑ

Δύο χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου, οι Έλληνες ποδοσφαιριστές (αλλά και αθλητές), είχαν οργανώσει την Ένωση Ελλήνων Αθλητών με στόχο τη βοήθεια παικτών που είχαν φυλακιστεί ή είχαν φυματίωση και γέμιζαν τότε τα δωμάτια του νοσοκομείου «Σωτηρία». 

Όταν δε το «Σωτηρία» βομβαρδίστηκε για αντίποινα από τις Αγγλικές δυνάμεις και την ντόπια χωροφυλακή το συγκεκριμένο σωματείο πρωτοστάτησε και διοργάνωσε αρκετούς φιλικούς ποδοσφαιρικούς αγώνες για φιλανθρωπικούς σκοπούς και μέρος των εσόδων πηγαίνει στην ανοικοδόμηση.

 Επιπλέον τα περισσότερα φιλικά ή κύπελλα Χριστουγέννων κ.λπ., είχαν στόχο εκτός από το να συντηρούνται οι ομάδες και να νοιώθουν μέσω του ποδοσφαίρου όλοι πιο δυνατοί (το καλύτερο αντίδοτο για εκείνη την εποχή), να συγκεντρώνονται και χρήματα για να βοηθούν τους συναθλητές τους που το είχαν ανάγκη.

Στην Ιστορία έχει μείνει ένα παιχνίδι, που δεν έγινε ποτέ.

 Ένας αγώνας που μετατράπηκε σε διαδήλωση.

 Την άνοιξη του 1942 ο Παναθηναϊκός προγραμματίζει να αντιμετωπίσει την ΑΕΚ σε φιλικό παιχνίδι στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας (είχε επιταχθεί από τους Γερμανούς) η οποία έχει γεμίσει από 15.500 θεατές. 

Οι παίκτες των δύο ομάδων είχαν κανονίσει μεγάλο μέρος από τα έσοδα να πάνε στο νοσοκομείο «Σωτηρία». 

Οι Γερμανοί επενέβησαν ορίζοντας διαιτητή έναν Αυστριακό αξιωματικό, ενώ απαίτησαν μέρος των εσόδων. 

Η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν άρεσε τόσο στον αρχηγό του Παναθηναϊκού, τον Κρητικό, όσο και του «Δικέφαλου», Κλεάνθη Μαρόπουλου.

 Έτσι, αποφάσισαν να ενημερώσουν τον κόσμο πως αν γινόταν αυτό το ματς, θα ήταν σαν να έσκυβαν το κεφάλι στον κατακτητή. 

Πολλοί ήταν αυτοί που μπήκαν στο γήπεδο, έσπασαν τα δοκάρια, κατέστρεψαν τις ξύλινες εξέδρες και τον αγωνιστικό χώρο.

 Ακολούθησε μια από τις μεγαλύτερες αντιπολεμικές διαδηλώσεις μέχρι την πλατεία Ομόνοιας και οι φίλαθλοι – διαδηλωτές διαλύθηκαν μόνο με την εμφάνιση των γερμανικών δυνάμεων Κατοχής.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ-ΝΑΖΙ, ΣΑΜΟΣ-ΙΤΑΛΟΙ

Η Κατοχή βέβαια δεν αφορούσε μονάχα την Αθήνα ή την Θεσσαλονίκη, αλλά ολόκληρη την Ελλάδα.

 Στη Καλαμάτα οι Γερμανοί νικούσαν συνέχεια τους Ιταλούς στα αναμεταξύ τους παιχνίδια και έτσι αποφάσισαν να κοντραριστούν με μια μεικτή ομάδα της περιοχής. 

Οι Καλαματιανοί νίκησαν με πρωταγωνιστές τους αδελφούς Αλησμόνη (εκ των πιονέρων του αθλήματος στην πόλη), με τον κόσμο να είναι κρεμασμένος σε δέντρα και λόφους για να δει το ματς, διότι δεν υπήρχαν ουσιαστικά κερκίδες.

 Ο διοικητής των Γερμανών έγινε έξαλλος και όρισε αμέσως την ρεβάνς, που έληξε με 3-2 υπέρ των Γερμανών. 

Μια… μικρή λεπτομέρεια.

 Όταν οι παίκτες της Καλαμάτας μπήκαν στο γήπεδο, αντίκρισαν πίσω από το τέρμα ένα μυδραλιοβόλο (!) και δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί ηττήθηκαν με αυτό το σκορ!

Στη Σάμο, οι Ιταλοί είχαν κάνει απόβαση με πάνω από 25.000 στρατιώτες, οι οποίοι πολλές φορές αντιμετώπιζαν ομάδες της περιοχής, με τους ντόπιους να κρατούν ψηλά το φρόνημά τους και μέσα από το ποδόσφαιρο. 

Είχε δημιουργηθεί ουσιαστικά πρωτάθλημα του νησιού με αρκετές ιταλικές ομάδες όπως οι «Αλτελιρία», «Τζένιο», «Κουαρτιέρο», «Σουσουστέντσα», Υγειονομική ομάδα, και στο Καρλόβασι η «Οττάβα». Αποτελούμενες από Ιταλούς στρατιώτες έπαιζαν κυρίως κόντρα στο Βάθυλο και τον Απόλλωνα από τις ομάδες της Σάμου. Κάτι αντίστοιχο γινόταν και στο Λουτράκι, όπου ο τοπικός Ολυμπιακός δεν σταμάτησε να λειτουργεί τα χρόνια της Κατοχής, αντιμετωπίζοντας τις ομάδες των Γερμανών (υπήρχαν πολλοί διεθνείς τους τότε στην πόλη).

Πληροφορίες

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Όλες οι ειδήσεις

«Θα σας απελάσω»! Ο Ερντογάν απειλεί πρεσβευτές 10 χωρών για την υπόθεση Καβαλά!Ερντογάν: «Θα πάρουμε τα λεφτά των F-35 πίσω με τα F-16»

Μπαράζ απειλών από την Τουρκία αλλά και συνάντηση Παναγιωτόπουλου-Ακάρ !

Πούτιν: «Απειλή για τη Ρωσία η στρατιωτική ανάπτυξη της Ουκρανίας που υποστηρίζεται από τη ΔύσηΤι λένε οι Τούρκοι για τη σύλληψη 15 πρακτόρων της Μοσάντ

Ενδιαφέρον Fincantieri για «την εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας», μένει να δούμε το πως

Αυτοί είναι οι άνθρωποι που «ντύνουν» το F-16 ΖΕΥΣ με τη γαλανόλευκη- Φωτογραφίες«Η Ελλάδα επιστρέφει στη Λιβύη , παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της Τουρκίας για το αντίθετο» δήλωσε ο Δένδιας

The post Το ποδόσφαιρο στα χρόνια του πολέμου! Οι Έλληνες στα γήπεδα στις 27 Οκτωβρίου 1940 appeared first on Militaire.gr.

Keywords
γηπεδα, ποδοσφαιρο, ελλαδα, αθηνα, πειραιας, ιουνίου, ξανθη, καβαλα, θεσσαλονικη, παναθηναικος, ΑΕΚ, ολυμπιακος, γκολ, πατρα, αρης, ηρακλης, ΠΑΟΚ, συγκεκριμένο, διαδηλωσεις, εμφάνιση, καλαματα, ρωσία, συλληψεις, λιβυη, ομαδα διας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, ολυμπιακοί αγώνες, η ζωη, κινηματογραφοι, ρωσία, κοντρα, λουτρακι, παιχνιδια, πειραιως, φυματιωση, αγωνες, ανοιξη, απολλων, βοηθεια, βομβες, γκολ, γηπεδο, δευτερο, δεντρα, διοικητης, δωματια, εγινε, ελπιδα, ενημερωση, εμφάνιση, εξελιξη, ερντογαν, ευρωπη, ζωη, υπηρχαν, υποθεση, θεατρα, ηρεμα, κυβερνηση, κυπελλο, λεφτα, λειτουργια, μακρια, μηνυματα, μυστικα, ναζι, νικη, νοσοκομεια, ομαδα, ουσιαστικα, παιδια, πνοη, πρωταγωνιστες, πρωι, σεζον, συγκεκριμένο, συνεχεια, συλληψη, σπιτια, σωματειο, τουρκια, φθινοπωρο, φυσικο, χρονος, αγωνας, δημητρης, ενωση, εθνικο, χωρα, ιουνίου, κυριακη, μεινει, νεκροι, νοσοκομειο, ομαδες, παιχνιδι
Τυχαία Θέματα