Το περιττό έξοδο στο οποίο επιμένουν να υποβάλλουν τους στρατιωτικούς

Απλά προβλήματα των στρατιωτικών αναμένουν λύση χρόνια τώρα, αλλά για κάποιους ανεξήγητους λόγους μένουν άλυτα. Προβλήματα που θα τους ελαφρύνουν από έξοδα αχρείαστα και από ταλαιπωρία που δεν είναι αναγκαία. Το θέμα μας; Η αδυναμία των στρατιωτικών να ταξιδέψουν στο εξωτερικό χωρίς διαβατήριο! Κι αυτό γιατί πολύ απλά η στρατιωτική τους ταυτότητα δεν έχει ισχύ ταξιδιωτικού εγγράφου…

Το θέμα δεν έχει να κάνει με…τουρισμό ,τον οποίο οι στρατιωτικοί δεν έχουν τη δυνατότητα

να κάνουν ούτε στο εσωτερικό,πόσο μάλλον στο εξωτερικό. Έχει να κάνει με την επείγουσα ανάγκη κάποιου να ταξιδέψει στο εξωτερικό ,για παράδειγμα για λόγους υγείας. Γιατί θα πρέπει μόνο οι στρατιωτικοί να πληρώνουν επιπλέον για την έκδοση διαβατηρίου, όταν λύση υπάρχει κι έχει προταθεί από την ΠΟΕΣ από το 2014. Για άλλη μια φορά την υπενθυμίζουμε:

Από το 2014 ακόμη, η ΠΟΕΣ με έγγραφό της προς την τότε ηγεσία του ΥΠΕΘΑ έδινε έτοιμη τη λύση!

Ποια ήταν και είναι; Διαβάστε το έγγραφο που είχε στείλει η ΠΟΕΣ:

“κε Υπουργέ.

Από το έτος 1995 άρχισε να ισχύει η συμφωνία Σένγκεν, από δε το έτος 1997 (με τη συνθήκη του Άμστερνταμ) η συμφωνία και η σύμβαση Σένγκεν ενσωματώθηκαν στις θεμελιώδεις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), με τη μορφή πρόσθετου πρωτοκόλλου αποτελώντας πλέον κομμάτι του πρωτογενούς ευρωπαϊκού δικαίου (το οποίο συναποτελούν οι ιδρυτικές συνθήκες της ΕΕ καθώς και οι γενικές αρχές που απορρέουν από αυτές).

Το «κεκτημένο Σένγκεν», πραγματώνοντας στην ουσία την αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας, έθεσε τις βάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη της κοινής, εσωτερικής αγοράς. Η χώρα μας υπέγραψε τα σχετικά πρωτόκολλα και τη συμφωνία προσχώρησης στην ανωτέρω συμφωνία Σένγκεν και στη Σύμβαση Εφαρμογής αυτής στη Μαδρίτη την 6-11-1992, ενσωμάτωσε δε στο εθνικό της δίκαιο και κύρωσε αυτά με το σχετικό νόμο.

Η εν λόγω συμφωνία προβλέπει την ελεύθερη διέλευση των πολιτών των κρατών που την έχουν κυρώσει, στα πλαίσια δε εφαρμογής της οι Έλληνες πολίτες ταξιδεύουν, πλέον, στα ανωτέρω κράτη χωρίς να απαιτείται η έκδοση και κατά συνέπεια η επίδειξη διαβατηρίου, παρά μόνο η επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητάς τους, η οποία έχει ισχύ ταξιδιωτικού εγγράφου. Κατ’ εξαίρεση και μόνο λόγω επείγουσας ανάγκης μπορεί να αρθεί η ελεύθερη κυκλοφορία στον χώρο Σένγκεν και να ασκηθούν έλεγχοι διαβατηρίων στα σύνορα. Κάτι τέτοιο συνέβη, για παράδειγμα, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου της Γερμανίας το 2006 καθώς και στις συνόδους του ΝATO και του G8.

Ήδη οι υπηρετούντες στα Σώματα Ασφαλείας προχώρησαν, προ πολλού, στην αλλαγή του δελτίου υπηρεσιακής ταυτότητάς τους και μπορούν να μετακινούνται, πλέον, στις χώρες που ανήκουν στη συμφωνία Σένγκεν μόνο με την επίδειξη του νέου δελτίου, χωρίς να απαιτείται η επίδειξη διαβατηρίου.

Οι μόνοι που εξακολουθούν, μέχρι και σήμερα, να υποχρεούνται στην έκδοση διαβατηρίου και στην επίδειξή τους στις χώρες της συμφωνίας Σένγκεν είναι οι Έλληνες στρατιωτικοί, το δελτίο στρατιωτικής ταυτότητας των οποίων δεν έχει ισχύ ταξιδιωτικού εγγράφου.

Η έκδοση διαβατηρίου απαιτεί μεγάλο κόστος και ειδικά σε πολυμελείς οικογένειες στρατιωτικών που επιλέγουν να μετακινηθούν σε χώρα της συμφωνίας Σένγκεν καθίσταται ανέφικτη, λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης που όλοι μας έχουμε περιέλθει, σε αντίθεση με όλους τους λοιπούς Έλληνες πολίτες που μετακινούνται με την επίδειξη των απλών αστυνομικών ή υπηρεσιακών ταυτοτήτων τους.

Κατόπιν των ανωτέρω και θεωρώντας ότι η νομιμότητα στην εφαρμογή των συμφωνημένων αφορά και στους στρατιωτικούς, παρακαλούμε όπως εξετάσετε δυνατότητα αλλαγής των στρατιωτικών δελτίων ταυτότητας και καθιέρωσης νέων, κατά τα πρότυπα των υπηρετούντων στα Σώματα Ασφαλείας, τα οποία θα έχουν ισχύ ταξιδιωτικού εγγράφου. Εάν παρ ́ ελπίδα κάτι τέτοιο κριθεί ανέφικτο παρακαλούμε όπως εξετάσετε τη δυνατότητα εκδόσεως από την Υπηρεσία εγγράφου με ισχύ ταξιδιωτικού ομοίου, το οποίο θα παρέχεται δωρεάν στο στρατιωτικό που επιθυμεί να ταξιδέψει – μετακινηθεί σε χώρα της συμφωνίας Σένγκεν ή εκδόσεως και εφοδιασμού των Ελλήνων στρατιωτικών και δεύτερου δελτίου ταυτότητας το οποίο θα χρησιμοποιείται από τους κατόχους του αποκλειστικά και μόνο στις μετακινήσεις τους στις χώρες της συμφωνίας Σένγκεν. Άλλωστε η παράγραφος 2 του άρθρου 4 του Ελληνικού Συντάγματος επιτάσσει οι Έλληνες και οι Ελληνίδες να έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις.

Είμαστε σίγουροι για την αποδοχή του αιτήματός μας και παραμένοντας στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία επαναφέρουμε το αίτημά μας για συνάντηση μαζί σας”.

The post Το περιττό έξοδο στο οποίο επιμένουν να υποβάλλουν τους στρατιωτικούς appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα