“Το Νταβός θα έπρεπε να εφεύρει τον Τραμπ ακόμη και αν δεν υπήρχε”

Επιμέλεια: Δημήτρης Ε.Θωμάς

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προειδοποιήσει ότι στο ζήτημα των εμπορικών δασμών θα υπάρξουν εξελίξεις. Ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνιούτσιν, που έφτασε πρώτος από την αμερικανική αποστολή στο Νταβός, δήλωσε ότι ο “Πρόεδρος Τραμπ είναι αποφασισμένος να αντιμετωπίσει το ζήτημα του άδικου εμπορικού ανταγωνισμού”.

Η προειδοποίηση έρχεται μετά την επιβολή νέων δασμών από την αμερικανική κυβέρνηση σε εισαγόμενα ψυγεία και ηλιακούς συλλέκτες, ύψους 50%, κάτι που προκάλεσε την αγανάκτηση της Κίνας και της Νότιας Κορέας, χώρες που πλήττονται

περισσότερο από τα αντίμετρα της Ουάσινγκτον. Ο κύριος Μνιούτσιν ανέφερε ότι τα εμπορικά αντίμετρα προκλήθηκαν από “ακατάλληλες συμπεριφορές” των οικονομικών εταίρων της Αμερικής.

Ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλ πορ Ρος αρνείται ότι πρόκειται για μέτρα προστατευτισμού και έκανε λόγο για προσπάθεια παρεμπόδισης της διεθνούς εμπορικής νομοθεσίας. Η αμερικανική κυβέρνηση διατείνεται ότι η τήρηση της νομοθεσίας δεν είναι προστατευτισμός και απορρίπτει τις αιτιάσεις για πιθανή πρόκληση εμπορικού πολέμου. Όμως ο κύριος Ρος δεν διστάζει να τονίσει ότι οι ΗΠΑ είναι ήδη σε πόλεμο εμπορικό φυσικά, με τις χώρες που παραβιάζουν νόμους και συμφωνίες και προσπαθούν να κερδίσουν το εμπορικό πλεονέκτημα με αθέμιτα μέσα και πρακτικές.

Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι ο εμπορικός πόλεμος έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό, αλλά ότι η διαφορά τώρα είναι ότι “στέλνουν το ιππικό στο πεδίο της μάχης”. Η αμερικανική προειδοποίηση έρχεται την ώρα που πολλές χώρες υπογράφουν τη συμφωνία εμπορικής συνεργασίας του ειρηνικού που απέρριψε πριν από μερικούς μήνες ο Ντόναλντ Τραμπ. Η σχετική συμφωνία εμπορικής συνεργασίας είναι μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, ενώ η αμερικανική κυβέρνηση αρνείται ότι πλέον δεν ενδιαφέρεται για εμπορικές συμφωνίες.

Οι Αμερικανοί ισχυρίζονται ότι προτιμούν τις διμερείς εμπορικές συμφωνίες, και ότι πιστεύουν στο ελεύθερο εμπόριο με βάση την αρχή της αμοιβαιότητας. Ο Πρόεδρος Τραμπ πηγαίνει στο Νταβός συνοδευόμενος από δέκα υπουργούς και το ανώτατο προσωπικό του Λευκού Οίκου, πρόκειται για τη μεγαλύτερη αποστολή των ΗΠΑ που επισκέπτεται ποτέ το ελβετικό χειμερινό θέρετρο.

Η απόφαση του Προέδρου Τραμπ να πάει στο Νταβός εξέπληξε πολλούς, καθώς οι στόχοι του Φόρουμ που είναι η προώθηση της παγκοσμιοποίησης και της διεθνούς συνεργασίες συγκρούονται με το σύνθημα “ πρώτα η Αμερική” του Αμερικανού προέδρου και την προσωπική του κοσμοθέαση. Η Ουάσινγκτον όμως υποστηρίζει ότι επιθυμεί τη διατήρηση της επικοινωνίας με τους εταίρους της Αμερικής, και ότι η προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων απαιτεί την επικοινωνία και τη συνεργασία με εταίρους και συμμάχους, αλλά την επιβάλλει επί τη βάσει σχέσεων ειλικρίνειας και αμοιβαίου κέρδους, χωρίς υστεροβουλίες και καιροσκοπικές πρακτικές μακιαβελικού τύπου.

Πηγή: BBC REUTERS

The post “Το Νταβός θα έπρεπε να εφεύρει τον Τραμπ ακόμη και αν δεν υπήρχε” appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα