«Το ναυάγιο του East Med,η Τουρκία και οι επιλογές που απομένουν»

Προτεινόμενο δίκτυο αγωγών East Med

Γράφει ο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΙΑΝΝΑΔΑΚΗΣ

μέλος ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ

Οι νεότερες εξελίξεις στην ανατολική μεσόγειο και η πειρατική συμπεριφορά της Τουρκίας  έναντι της Ελλάδος και της Κύπρου, αλλά και η προσπάθειά της να καταστήσει όμηρο και προτεκτοράτο της την Λιβύη, έχουν ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά των υπόλοιπων παικτών της περιοχής. Η Αίγυπτος

διέκοψε τις συνομιλίες, η ανατολική Λιβύη είναι έτοιμη για στρατιωτική δράση, η Ιταλία αντιλαμβάνεται ότι κινδυνεύει να χάσει την προνομιακή της σχέση με την Λιβύη προς όφελος της Τουρκίας, οι ΗΠΑ βλέπουν ότι η Τουρκία υπερεξαπλώνεται δυσχεραίνοντας τους σχεδιασμούς τους στην ανατολική μεσόγειο, το Ισραήλ νοιώθει να απειλείται το στρατηγικό βάθος που σχεδιάζει προς δυσμάς μέσω Κύπρου και Ελλάδος και τέλος Ελλάδα και Κύπρος αντιλαμβάνονται ότι είναι πλέον θέμα εθνικής επιβίωσης να αντισταθούν.

Στην παρακάτω εικόνα απεικονίζεται η τμηματική οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος – Αιγύπτου που “κλείνει την πόρτα προς τα δυτικά για την Τουρκία”, όπως είπε μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο υπουργός εξωτερικών της Αιγύπτου.

Παρακάτω ο περίφημος χάρτης Μπάιντεν, ο οποίος απεικονίζει τις οριοθετημένες ΑΟΖ αλλά και τις τουρκικές διεκδικήσεις. Δείχνει τις πιθανές οδεύσεις του φυσικού αερίου του Ισραήλ, του Λιβάνου και της Κύπρου προς την Τουρκία αλλά δεν αναφέρει τίποτε όσον αφορά τον East Med σε οποιαδήποτε όδευση προς τα δυτικά. Είναι φανερό ότι δεν υποστηρίζει την όδευση του East Med από την Κύπρο προς την Κρήτη, πιθανότατα διότι θεωρεί ότι μεταξύ 28ου και 30ου μεσημβρινού η Τουρκία έχει δίκαιες διεκδικήσεις και δεν θα αφήσει να προχωρήσει το έργο αν δεν συμμετέχει και η ίδια. Προκειμένου λοιπόν οι ΗΠΑ να αποφύγουν αυτή την σύγκρουση τορπιλίζουν το έργο. Με το ίδιο σκεπτικό προτείνουν την όδευση του αερίου μέσω Τουρκίας ώστε να την δελεάσουν και να την αποσπάσουν από την αγκαλιά της Ρωσίας. Καμία όμως από τις συμμετέχουσες χώρες δεν είναι διατεθειμένη να γίνει ενεργειακά δέσμια της Τουρκίας, όπως αφρόνως ποιούσα, κατέστη η Ευρώπη στη Ρωσία.

Η μοναδική εναλλακτική επιλογή λοιπόν των συμμετεχουσών στο East Med Gas Forum χωρών είναι να δημιουργήσουν ένα δίκτυο αγωγών, το οποίο θα διοχετεύσει το φυσικό αέριο της ανατολικής μεσογείου στην αγορά της Ευρώπης χωρίς να περνάει από περιοχή που θα μπορεί η Τουρκία να προβάλει διεκδικήσεις. Οι μοναδικές διεκδικήσεις της θα είναι στις περιοχές του τουρκολιβυκού μνημονίου όπου είτε με το καλό (αποδοχή του διεθνούς δικαίου) είτε με το άγριο (προβολή σκληρής στρατιωτικής ισχύος από Ελλάδα, Αίγυπτο, Ισραήλ), θα αναγκαστεί να συμμορφωθεί.       

The post «Το ναυάγιο του East Med,η Τουρκία και οι επιλογές που απομένουν» appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
East Medη Τουρκία,East Medi tourkia