Το ΚΙΝΑΛ ρωτάει για τα 27 εκ. ευρώ που πήρε η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Αμυντικής Βιομηχανικής Ανάπτυξης

Ερώτηση στη Βουλή κατατέθηκε από τον βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής,  Βασίλη Κεγκέρογλου, κατόπιν προτάσεων του Τομέα Άμυνας, με θέμα “Αξιοποίηση της Επιχορήγησης των 27 εκ ευρώ από το ΕΠΑΒΑ”, προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο.

Η Ελλάδα στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Αμυντικών Κεφαλαίων έλαβε τον Ιούνιο τ.ε. επιχορήγηση 27 εκ. ευρώ για την ανάπτυξη τεσσάρων (4) αμυντικών προγραμμάτων από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Αμυντικής

Βιομηχανικής Ανάπτυξης (ΕΠΑΒΑ).

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι υποχρεωμένο να συντονίσει τις ενέργειες με τα Πανεπιστήμια και τις αρμόδιες ελληνικές εταιρίες που ειδικεύονται σε αυτά τα προγράμματα για την υλοποίηση των συγκεκριμένων έργων, με βάση τις επιχειρησιακές απαιτήσεις που έχουν καθοριστεί από το ΓΕΕΘΑ.

Προκειμένου να ενημερωθούμε όσον αφορά στις σχετικές ενέργειες του ΥΠΕΘΑ για την απορρόφηση και αξιοποίηση του υπόψη κονδυλίου και την σχετική κατανομή του στα τέσσερα προγράμματα, συντάχθηκε και προωθείται συνημμένα προς έγκριση η σχετική ερώτηση. 

Σκοπός της υπόψη ερώτησης είναι να ενημερωθούμε για τις σχετικές ενέργειες του ΥΠΕΘΑ όσο αφορά στην απορρόφηση και την αξιοποίηση του υπόψη κονδυλίου και τη σχετική κατανομή του στα τέσσερα προγράμματα.

Συγκεκριμένα, στην υπόψη ερώτηση, αναφέρεται ότι, 

Η Ελλάδα στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Αμυντικών Κεφαλαίων έλαβε τον Ιούνιο 2021 επιχορήγηση 27 εκ. ευρώ για την ανάπτυξη τεσσάρων (4) αμυντικών προγραμμάτων από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Αμυντικής Βιομηχανικής Ανάπτυξης (ΕΠΑΒΑ).

Η Ελλάδα μαζί με τις υπόλοιπες χώρες που συνεργάζονται στο πλαίσιο αυτών των προγραμμάτων, έλαβαν το 14% του συνολικού διαθέσιμου ποσού του ΕΠΑΒΑ,που ανέρχεται στα 205 εκ. ευρώ.

Τα προγράμματα με τα οποία η χώρα μας συμμετείχε στον διαγωνισμό αφορούν στα ακόλουθα:

• Την ανάπτυξη ενός μη επανδρωμένου συστήματος (Drone). 

• Ενός λογισμικού για την ανίχνευση απειλών στον κυβερνοχώρο.

• Ενός λογισμικού υποστήριξης για τη λήψη αποφάσεων σε θέματα θαλάσσιας επιτήρησης.

• Ενός τακτικού συστήματος για την ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών.

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι υποχρεωμένο να συντονίσει τις ενέργειες με τα Πανεπιστήμια και τις αρμόδιες ελληνικές εταιρίες που ειδικεύονται σε αυτά τα προγράμματαγια την υλοποίηση των συγκεκριμένων έργων, με βάση τις επιχειρησιακές απαιτήσεις που έχουν καθοριστεί από το ΓΕΕΘΑ.

Αν η Ελλάδα δεν προχωρήσει αποτελεσματικά στην ανάπτυξη των εν λόγω προγραμμάτων κινδυνεύει να αμαυρώσει την αξιοπιστία της.

Το στοίχημα είναι μεγάλο δεδομένου ότι η χώρα οφείλει να αναζητήσει και άλλα χρηματοδοτικά κεφάλαια από τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ του Ευρωπαϊκού Αμυντικού Ταμείου.

Δεδομένου ότι, τα προγράμματα αυτά είναι απαραίτητα για την επιχειρησιακή ικανότητα των ΕΔ.

Δεδομένου ότι, από την αποτελεσματική αξιοποίηση της επιχορήγησης των 27 εκ.ευρώ κρίνεται η αξιοπιστία της χώρας και οι μελλοντικές επιχορηγήσεις για νέα καινοτόμα επιστημονικά επιχειρησιακά  προγράμματα των ΕΔ.

Ερωτάσθε κ.Υπουργέ:

1. Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί για την αποτελεσματική  απορρόφηση  και αξιοποίηση του εν λόγω κονδυλίου για την υλοποίηση των τεσσάρων (4) προγραμμάτων;

2. Πως έχει κατανεμηθεί το ποσό των 27 εκ.ευρώ για τα τέσσερα προγράμματα; Και με ποιες συγκεκριμένες δράσεις και χρονοδιαγράμματα  θα τα υλοποιήσετε;

The post Το ΚΙΝΑΛ ρωτάει για τα 27 εκ. ευρώ που πήρε η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Αμυντικής Βιομηχανικής Ανάπτυξης appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΚΙΝΑΛ, Ελλάδα, Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Αμυντικής Βιομηχανικής Ανάπτυξης,kinal, ellada, evropaiko programma amyntikis viomichanikis anaptyxis