Το απρόβλεπτο για τα νέα «μικρά πυρηνικά» του Bill Gates – Ο παράγοντας Ρωσία

Οι αμερικανικές εταιρείες που αναπτύσσουν μια νέα γενιά μικρών πυρηνικών σταθμών για να συμβάλουν στη μείωση των εκπομπών άνθρακα έχουν ένα μεγάλο πρόβλημα: μόνο μία εταιρεία πουλά τα καύσιμα που χρειάζονται και αυτή είναι η ρωσική.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιδιώκει επειγόντως να χρησιμοποιήσει μέρος του αποθέματος ουρανίου για να βοηθήσει να τροφοδοτήσει

τους νέους προηγμένους αντιδραστήρες και να ξεκινήσει να λειτουργεί η βιομηχανία που θεωρεί κρίσιμη για την επίτευξη των παγκόσμιων στόχων καθαρών μηδενικών εκπομπών.

«Η παραγωγή του HALEU είναι μια κρίσιμη αποστολή και όλες οι προσπάθειες για αύξηση της παραγωγής του αξιολογούνται», δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ (DOE).

Η ενεργειακή κρίση μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία έχει ανανεώσει το ενδιαφέρον για την πυρηνική ενέργεια. Οι υποστηρικτές μικρότερων αντιδραστήρων επόμενης γενιάς λένε ότι είναι πιο αποδοτικοί, πιο γρήγοροι στην κατασκευή και θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν με στροβιλοσυμπιεστή.

Αλλά χωρίς μια αξιόπιστη πηγή ουρανίου χαμηλού εμπλουτισμού υψηλής ανάλυσης (HALEU) που χρειάζονται οι αντιδραστήρες, ανησυχούν ότι δεν θα λάβουν παραγγελίες. Και χωρίς παραγγελίες, οι πιθανοί παραγωγοί είναι απίθανο να θέσουν σε λειτουργία τις εμπορικές αλυσίδες εφοδιασμού για να αντικαταστήσουν το ρωσικό ουράνιο.

«Κατανοούμε την ανάγκη για επείγουσα δράση για την παροχή κινήτρων για τη δημιουργία μιας βιώσιμης προμήθειας HALEU με γνώμονα την αγορά», δήλωσε ο εκπρόσωπος του DOE.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ βρίσκεται στα τελικά στάδια της αξιολόγησης της ποσότητας του αποθέματός της 585,6 τόνων υψηλού εμπλουτισμένου ουρανίου που θα διαθέσει στους αντιδραστήρες, δήλωσε εκπρόσωπος.

Το γεγονός ότι η Ρωσία έχει το μονοπώλιο του HALEU απασχολεί εδώ και καιρό την Ουάσιγκτον, αλλά ο πόλεμος στην Ουκρανία άλλαξε το παιχνίδι, καθώς ούτε η κυβέρνηση ούτε οι εταιρείες που αναπτύσσουν τους νέους προηγμένους αντιδραστήρες θέλουν να βασιστούν στη Μόσχα.

Το HALEU είναι εμπλουτισμένο σε επίπεδα έως και 20%, αντί περίπου 5% για το ουράνιο που τροφοδοτεί τους περισσότερους πυρηνικούς σταθμούς. Αλλά μόνο η TENEX, η οποία αποτελεί μέρος της ρωσικής κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας Rosatom, πουλάει το HALEU αυτή τη στιγμή.

Ενώ καμία δυτική χώρα δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Rosatom για την Ουκρανία, κυρίως λόγω της σημασίας της για την παγκόσμια πυρηνική βιομηχανία, οι κατασκευαστές σταθμών ηλεκτροπαραγωγής των ΗΠΑ όπως η X-energy και η TerraPower δεν θέλουν να εξαρτώνται από μια ρωσική αλυσίδα εφοδιασμού.

«Δεν είχαμε πρόβλημα με τα καύσιμα μέχρι πριν από λίγους μήνες», δήλωσε ο Jeff Navin, διευθυντής εξωτερικών υποθέσεων της TerraPower, πρόεδρος της οποίας είναι ο δισεκατομμυριούχος Bill Gates. «Μετά την εισβολή στην Ουκρανία, δεν ήμασταν άνετοι να κάνουμε δουλειές με τη Ρωσία».

Η πυρηνική ενέργεια παράγει σήμερα περίπου το 10% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας και πολλές χώρες διερευνούν τώρα νέα πυρηνικά έργα για να βελτιώσουν τον ενεργειακό τους εφοδιασμό και την ενεργειακή τους ασφάλεια, καθώς και να βοηθήσουν στην επίτευξη των στόχων για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Όμως, καθώς τα έργα μεγάλης κλίμακας εξακολουθούν να αποτελούν πρόκληση για λόγους που περιλαμβάνουν τεράστιο αρχικό κόστος, καθυστερήσεις έργων, υπερβάσεις κόστους και ανταγωνισμό από φθηνότερες πηγές ενέργειας όπως η αιολική ενέργεια, αρκετοί έχουν προτείνει τους λεγόμενους μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες (SMR).

Ενώ οι SMR που προσφέρονται από εταιρείες όπως η EDF και η Rolls-Royce χρησιμοποιούν την υπάρχουσα τεχνολογία και το ίδιο καύσιμο με τους παραδοσιακούς αντιδραστήρες, εννέα στους 10 από τους προηγμένους αντιδραστήρες που χρηματοδοτούνται από την Ουάσιγκτον έχουν σχεδιαστεί για χρήση HALEU.

Οι υποστηρικτές λένε ότι αυτά τα προηγμένα εργοστάσια χρειάζονται λιγότερο συχνό ανεφοδιασμό και είναι τρεις φορές πιο αποτελεσματικά από τα παραδοσιακά μοντέλα. Ορισμένοι αναλυτές λένε ότι αυτό σημαίνει ότι τελικά θα ξεπεράσουν τη συμβατική πυρηνική τεχνολογία, αν και τα σχέδια δεν έχουν ακόμη δοκιμαστεί σε εμπορική κλίμακα.

Εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη έχουν σχέδια να παράγουν το HALEU σε εμπορική κλίμακα, αλλά ακόμη και στα πιο αισιόδοξα σενάρια, λένε ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον πέντε χρόνια από τη στιγμή που θα λάβουν την απόφαση να το κάνουν.

«Κανείς δεν θέλει να παραγγείλει 10 αντιδραστήρες χωρίς πηγή καυσίμου και κανείς δεν θέλει να επενδύσει σε μια πηγή καυσίμου χωρίς 10 παραγγελίες αντιδραστήρων», δήλωσε ο Daniel Poneman, διευθύνων σύμβουλος του αμερικανικού προμηθευτή πυρηνικών καυσίμων Centrus Energy Corp (LEU.A).

Η γαλλική κρατική εταιρεία εξόρυξης και εμπλουτισμού ουρανίου Orano λέει ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει την παραγωγή HALEU σε πέντε έως οκτώ χρόνια, αλλά θα υποβάλει αίτηση για άδεια παραγωγής μόνο όταν έχει πελάτες με μακροπρόθεσμα συμβόλαια.

Σε απάντηση σε αίτημα της DOE για πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο δημιουργίας ενός προγράμματος για τη στήριξη της παραγωγής HALEU, η Orano είπε ότι θα εναπόκειται στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να ξεκινήσει τη βιομηχανία.

Η ευρωπαϊκή εταιρεία εμπλουτισμού ουρανίου Urenco, εν τω μεταξύ, λέει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο εγκατάστασης στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία για την παραγωγή HALEU, αλλά δεν έχει ακόμη υποβάλει αίτηση για άδειες.

Για να επιταχύνει τη διαδικασία και να σπάσει το αδιέξοδο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιδιώκει να «κατεβάσει το μείγμα» ουρανίου υψηλής ποιότητας για όπλα που βρίσκεται στο απόθεμά της, αν και αυτό θα πάρει επίσης χρόνο.

Τον Σεπτέμβριο, ο Λευκός Οίκος ζήτησε από το Κογκρέσο άλλα 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε ένα νομοσχέδιο προσωρινής κρατικής χρηματοδότησης για την ενίσχυση της εγχώριας προμήθειας ουρανίου χαμηλού εμπλουτισμού και HALEU, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανές δυσκολίες στην πρόσβαση στα ρωσικά καύσιμα.

Οι νομοθέτες αφαίρεσαν το μέτρο από το νομοσχέδιο λόγω ανησυχιών για το κόστος, αν και παραμένει προτεραιότητα για ορισμένους αξιωματούχους του Μπάιντεν, συμπεριλαμβανομένης της υπουργού Ενέργειας Τζένιφερ Γκράνχολμ.

Πέρυσι, οι πυρηνικοί σταθμοί στις Ηνωμένες Πολιτείες εισήγαγαν περίπου το 14% του ουρανίου τους από τη Ρωσία, μαζί με το 28% των υπηρεσιών εμπλουτισμού τους, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ.

The post Το απρόβλεπτο για τα νέα «μικρά πυρηνικά» του Bill Gates – Ο παράγοντας Ρωσία appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα