Τι πραγματικά είπε ο Ράμα περί “τσάμηδων”! Η ακριβής μετάφραση

“Χαμένοι στη μετάφραση”… Οι δηλώσεις περί “τσάμηδων” από τον Έντι Ράμα, έγιναν κι αυτές αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης στην Αθήνα. Άλλο που δεν θέλουμε…

Αναζητώντας την ακριβή μετάφραση των όσων είπε ο Ράμα, προκύπτει ότι δεν είπε πως “δεν άκουσε ο Κοτζιάς καλά” (για “τσάμικο”), αλλά “δεν άκουσαν (η αλβανική αντιπολίτευση) καλά τι είπε ο Κοτζιάς”.

Η λέξη, λέξη μετάφραση

των δηλώσεων Ράμα για να βγάλετε συμπέρασμα:

“Η Ελλάδα έχει μια παράνοια, μια φαντασία, νομίζοντας, για τους δικούς της λόγους, ότι η Αλβανία με το “τσάμικο”, τρέφει εδαφικές διεκδικήσεις εις βάρος της. Εμείς δεν τρέφουμε εδαφικές διεκδικήσεις, απορούμε μάλιστα όταν ακούμε και από υψηλούς ελληνικούς κύκλους να λένε ότι η κυβέρνηση Ράμα επιδιώκει τη “Μεγάλη Αλβανία”, ζητά την ΄΄ Τσαμουριά ΄΄. Εμείς θα θέσουμε τέρμα σ΄ αυτή την παράνοια. Από πλευράς μας, αυτούς που ονομάζουμε Τσάμηδες, είναι Αλβανοί, μιλάμε δηλαδή για Αλβανούς που έχουν ένα ιστορικό παρελθόν στο ελληνικό κράτος, που έχουν περιουσίες στην Ελλάδα. Εμποδίζονται στην ελεύθερη διακίνησή τους λόγω της καταγωγής τους. Μιλάμε για Αλβανούς πολίτες που έχουν πικρές αναμνήσεις και δικαιολογημένα ζητάμε να τιμηθεί η μνήμη τους. Τον κ. Κοτζιά τον άκουσαν λάθος δεν τον άκουσαν όμως τι είπε για τους Τσάμηδες. Είπε ότι η αλβανική πλευρά θέτει επιθετικά το “τσάμικο”. Για μας “τσάμικο” δεν υπάρχει ως εδαφικό θέμα, θα προσπαθήσουμε όμως για μια ξεχωριστή συμφωνία για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

-Ποιος άνοιξε το “τσάμικο”; Το άνοιξε η Ελλάδα, ή το ανοίξαμε εμείς; Συμπεριλάβαμε το «τσάμικο» στο πρόγραμμα της κυβέρνησής μας το 2013 και σήμερα το συζητούμε, με μία απόχρωση. Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι δεν αναγνωρίζει το «τσάμικο», και έχει λόγο που το κάνει, διότι για την Ελλάδα, το «τσάμικο» σημαίνει διεκδίκηση εδαφών της Ελλάδας. Τρέφουμε εμείς εδαφικές διεκδικήσεις σε βάρος της Ελλάδας; Όχι, κατ΄ ουδένα τρόπο. Το «τσάμικο» έχει αυτό το όνομα, εκπροσωπεί όμως τα προβλήματα μιας αλβανικής κοινότητας που έχουν σχέση με το δικαίωμα απότισης φόρου τιμής, με τις περιουσίες και με το δικαίωμα ελεύθερης διακίνησης. Δεν είναι δικό μας πρόβλημα εάν η Ελλάδα λέει πως δεν αναγνωρίζω το «τσάμικο», διότι για μας είναι σαφές, εμείς δεν διεκδικούμε εδάφη, εμείς όμως θέλουμε ανθρώπινα δικαιώματα. Σωστά τα λέει ο Υπουργός (σ.σ: Ο κ. Κοτζιάς) όταν δηλώνει ότι δεν αναγνωρίζουμε το «τσάμικο», το οποίο σύμφωνα με αυτούς (σ.σ: Τους Έλληνες), σημαίνει εδαφική διεκδίκηση. Στο τραπέζι όμως συζητούμε και ο Υπουργός δήλωσε ότι οι Αλβανοί το ζητούν με επιθετικό τρόπο.

The post Τι πραγματικά είπε ο Ράμα περί “τσάμηδων”! Η ακριβής μετάφραση appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα