Τι κρύβεται πίσω από τη «διάσκεψη της Μαύρης Θάλασσας» που συγκάλεσε ο Ερντογάν; Ποιοι συμμετείχαν και ο ρόλος των ΗΠΑ

Η Τουρκία συγκάλεσε τηλεδιάσκεψη των υπουργών Άμυνας έξι χωρών, για να συζητήσουν θέματα ασφάλειας της Μαύρης Θάλασσας.  Οι πέντε από τις έξι χώρες Τουρκία, Ουκρανία, Γεωργία και Βουλγαρία είναι παράκτια κράτη . Η έκτη χώρα που προσκλήθηκε ήταν η Πολωνία που δεν έχει καμία σχέση με τη Μαύρη Θάλασσα.

Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ

Επισήμως αναφέρθηκε ότι οι έξι χώρες συζήτησαν το θέμα των ναρκών, και αποφάσισαν τη συνεργασία για την επικράτηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

Εντύπωση προκαλεί η απουσία της Ρωσίας από τη συνάντηση. Μήπως πρόκειται για

ένα μέτωπο εναντίον της Ρωσίας; Θα τολμούσε η Άγκυρα να αναλάβει μόνη της μια τέτοια πρωτοβουλία; Ή πρόκειται για σχέδιο της Ουάσιγκτον να δημιουργήσει μια μικρή συμμαχία με την συμμετοχή της Αγγλίας, Πολωνίας, της Τουρκίας και των παράκτιων κρατών της Μαύρης Θάλασσας έναντι του άξονα Γερμανίας-Γαλλίας στην Ευρώπη; Ενδεχομένως στόχος της Αμερικής είναι η εξισορρόπηση της Ανατολικής με τη Δυτική Ευρώπη και η παρεμπόδιση της ευρύτερης συνεργασίας Ευρασίας.

Οι σκέψεις αυτές εστιάζονται κυρίως στις αποκαλύψεις του επιχειρηματία, στενού φίλου του Ερντογάν ,Ετχέμ Σαντζάκ  για τις σχέσεις του κυβερνώντος κόμματος με τις ΗΠΑ.

Ο Ετχέμ Σαντζάκ τάραξε τα νερά με την ομιλία του στο Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά με θέμα την Ασφάλεια της Τουρκίας και το ΝΑΤΟ. Οι επίμαχες δηλώσεις του συνοπτικά είναι:«Οι ΗΠΑ έφεραν στην εξουσία το ΑΚΡ. Τι κακό υπάρχει σε αυτό; Κι εμείς αγωνιστήκαμε ενάντια στο καθεστώς προστασίας».

Η προστασία αφορά τις υποθέσεις Εργκενεκόν και Μπαλιόζ.

«Ο Ερντογάν είναι συν-πρόεδρος του σχεδίου της Μεγάλης Μέσης Ανατολής. Στην πραγματικότητα η Τουρκία βρίσκεται σε συνεχή πόλεμο με το ΝΑΤΟ και τη Δύση.  Είμαστε οι φύλακες του ΝΑΤΟ εδώ κι εβδομήντα χρόνια. Έχει βοηθήσει σε κάτι αυτή τη χώρα το ΝΑΤΟ; Δεν μας επιτρέπει να φτιάχνουμε περίστροφα. Το ΝΑΤΟ είναι ένα καρκίνωμα στο εσωτερικό μας. Εάν η Τουρκία θέλει να νικήσει τον καρκίνο πρέπει να φύγει από το ΝΑΤΟ. Ήδη άργησε να το κάνει».

Ο Σαντζάκ ομολόγησε αυτό που όλοι σκεπτόμαστε και γνωρίζουμε. Όλα αυτά τα ανέπτυξε λεπτομερώς ο αείμνηστος Τουράν Γιαβούζ στο έργο του Çuvallayan İttifak, όπου γράφει λεπτομέρειες για την πρώτη επίσκεψη του Ερντογάν στην Αμερική, για τα ταξίδια του «άγνωστου» Grenville Byford που ήταν ο αρχιτέκτονας αυτής της σχέσης, χωρίς να αναφερθεί καθόλου το όνομα του  στον Τύπο. Και μια άλλη μικρή λεπτομέρεια η σύζυγος του Byford , η Orit Gadiesh  ήταν κουνιάδα του πρωθυπουργού του Ισραήλ Σιμόν Πέρεζ…

 

The post Τι κρύβεται πίσω από τη «διάσκεψη της Μαύρης Θάλασσας» που συγκάλεσε ο Ερντογάν; Ποιοι συμμετείχαν και ο ρόλος των ΗΠΑ appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μαύρης Θάλασσας, Ερντογάν, ΗΠΑ,mavris thalassas, erntogan, ipa