Τι καιρό θα κάνει την 25η Μαρτίου 2023 – Τι λένε τα Μερομήνια

Θα έχει καλό καιρό την 25η Μαρτίου 2023 ή θα μας τα «χαλάσει»; Δείτε τι λένε τα Μερομήνια για τον καιρό την 25η Μαρτίου – τι λέει η πρόγνωση.

Ας δούμε, λοιπόν, τι λένε τα Μερομήνια Μαρτίου 2023 σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Σαχτούρη. Ο Χαράλαμπος Σαχτούρης έχει αρκετούς που εμπιστεύονται τη δική του μετεωρολογική και λαογραφική ερμηνεία για τα μερομήνια.

Αναλυτικά για τα Μερομήνια Μαρτίου 2023.

Μερομήνια Μάρτιος 2023:

Γελαστός και γλυκός μας καλημερίζει ο προάγγελος της άνοιξης, Μάρτιος.

Φυσάει λίγο έντονα βέβαια, αλλά δεν μας ενοχλεί η δροσερή πνοή του. Αντιλαμβάνεται, ως φαίνεται, αυτή την πραγματικότητα κι αποφασίζει να την αλλάξει λιγουλάκι.

Έτσι σηκώνει συννεφάκια, που σιγά – σιγά μαυρίζουν και το ποθητό νεράκι πέφτει, στα χαμηλά ως βροχούλα και στα ψηλώματα ως χιονόνερο. Όλα αυτά, ως τη συμπλήρωση της πρώτης δεκάδας των μαρτιάτικων ημερών.

Και η συνέχεια όμως δεν εμφανίζεται πολύ αλλαγμένη. Ίσως με κάπως ηπιότερα φαινόμενα, αλλά με τη γενική εικόνα να συνεχίζεται μέχρι και το τέλος της τρίτης εβδομάδας του μήνα.

Τι καιρό θα κάνει την 25η Μαρτίου 2023

Οδεύοντας προς την έξοδο, τα πράγματα ηρεμούν ακόμα περισσότερο κι αφού, μια ακόμα βροχούλα δώσει τονωτική πνοή στην αρχόμενη βλάστηση της άνοιξης, περνάμε την πύλη του Απρίλη μέσα σε συνθήκες πραγματικά ανοιξιάτικες.

Ο καιρός και τα Μερομήνια

Τα Μερομήνια είναι μία πανάρχαια μέθοδος πρόβλεψης του καιρού και είναι διαχρονικά ένα  εργαλείο για την παρατήρηση των καιρικών φαινομένων.

Οι άνθρωποι της υπαίθρου διατήρησαν από γενιά σε γενιά την πρακτική γνώση της μελέτης για την πρόγνωση του καιρού.

Εξετάζοντας συστηματικά κάποια φυσικά φαινόμενα ή «σημάδια» στον ουρανό, μπορούσαν να μαντέψουν ή να «δουν» τα μερομήνια. Δηλαδή ν’ αποκωδικοποιήσουν τον καιρό ολόκληρου του επόμενου έτους, αρχής γενομένης από την εμφάνιση του ένατου φεγγαριού μέχρι και το χάσιμο του επόμενου ογδόου (μετρώντας πάντα τα φεγγάρια από την αρχή του κάθε έτους).

Άνθρωποι της υπαίθρου, της θάλασσας και οι ιδίως οι μοναχοί, ήταν αυτοί οι οποίοι αφιερώσει αρκετό μέρος της ζωής τους, στη σπουδή και την παρατήρηση για τα καιρικά φαινόμενα.

Οι αποκλίσεις τόσο στα παρατηρούμενα σημάδια, όσο και στις ημέρες κατά τις οποίες γίνονται οι παρατηρήσεις μπορούν να δικαιολογηθούν από τις διάφορες, εδαφολογικές και τις κλιματολογικές συνθήκες του κάθε τόπου. Δηλαδή, οι προγνώσεις για τα μερομήνια έχουν κυρίως τοπικό – υπερτοπικό ενδιαφέρον.

Μερομήνια ονομάζει ο λαός τις 12 πρώτες ημέρες του ογδόου φεγγαριού του έτους. Παρατηρώντας τα καιρικά φαινόμενα αυτών των πρώτων ημερών της, οι άνθρωποι μάντευαν την καιρική κατάσταση των επόμενων 12 στην αρχή φεγγαριών και αργότερα μηνών.

Μερομήνια ονομάζονται οι μέρες που γίνεται η πρόβλεψη, από τις λέξεις «μέρα και μήνας» γιατί σε κάθε μέρα απ’ αυτές, αντιστοιχεί ένα πλήρες κύκλος του φεγγαριού (γιόμιση και χάση) ή ένας μήνας. Κατά τον Ν. Πολίτη τα μερομήνια ήταν λείψανα αρχαίων προγνωστικών του καιρού, που έχουν άμεση σχέση με αστρολογικές παρατηρήσεις.

Βάσει των παρατηρήσεων που πραγματοποιούν αποφαίνονται: Τι καιρό θα κάνει την πρώτη μέρα της παρατήρησης; Τον ίδιο καιρό θα κάνει τον πρώτο μήνα του χρόνου. Ο υπολογισμός των μηνών για τις καιρικές προβλέψεις αρχίζει από την εμφάνιση του ογδόου φεγγαριού.

The post Τι καιρό θα κάνει την 25η Μαρτίου 2023 – Τι λένε τα Μερομήνια appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Αναζητήσεις
Τυχαία Θέματα
25η Μαρτίου 2023 –, Μερομήνια,25i martiou 2023 –, merominia