Τελικά εκείνοι οι Scalp Naval που θα είχαν οι Belharra που χάθηκαν; Οι 3 «δικαιολογίες»

Τελικά εκείνους τους Scalp Naval τους θέλαμε; Αν δεν κάνουμε λάθος,  η συζήτηση για γαλλικά πλοία στο Στόλο πάντα είχε ως βασικό επιχείρημα υποστήριξης τα Scalp Naval. Μια συζήτηση που πάει πολλά, πολλά χρόνια πίσω, όταν η Ελλάδα συζητούσε σοβαρά να προμηθευτεί φρεγάτες Fremm. Η τελευταία απόφαση του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου υπέρ των Fremm είχε ληφθεί επί Αρχηγίας του Ναύαρχου Κοσμά Χρηστίδη. Τα επιχειρήματα και τότε ήταν η ανάγκη να αποκτήσει το ΠΝ πλοία που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν

αξιόπιστη άμυνα περιοχής και δεύτερον τα Scalp Naval , ένα όπλο στρατηγικό που θα άλλαζε όντως τις ισορροπίες στο Αιγαίο και μόνο με την ύπαρξη του!

Τα ίδια επιχειρήματα «έσπρωξαν» και τη λύση των Belharra. Μόνο που τελικά δεν θα έχουν Scalp Naval ! Τα υπόλοιπα οπλικά συστήματα εξασφαλίζουν την αεράμυνα περιοχής αν και οι αρχικές προτάσεις προέβλεπαν περισσότερα όπλα απ΄ όσα τελικά αποκτούμε.

Τι άλλαξε και δεν μας κάνουν οι Scalp Naval. Υπάρχει η δικαιολογία που επικαλέστηκε ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιώτοπουλος απαντώντας  στον Βουλευτή Φθιώτιδας και Αναπληρωτή Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων, αρμόδιο για την Έρευνα & Τεχνολογία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία Γιάννη Σαρακιώτη. Δεν ακούγεται και πολύ πειστική.

Υπάρχει η δικαιολογία ότι «δεν μας έβγαιναν τα λεφτά»!  Αν αυτή είναι η αιτία, γιατί δεν εξετάστηκε η πιθανότητα να αγοράσουμε δύο φρεγάτες με Scalp Naval; Μήπως επιχειρησιακά αυτή η εκδοχή θα ήταν πολύ πιο χρήσιμη για τον Στόλο; Όπως είναι γνωστό και τα πλοία και τα αεροσκάφη είναι πλατφόρμες και αυτό που ενδιαφέρει πρώτα απ΄ όλα είναι τι όπλα μπορούν να φέρουν. Τα πολεμικά πλοία -όπως και τα αεροσκάφη- δεν τα αγοράζουμε απλά για την παρουσία τους…

Τέλος υπάρχει και η εκδοχή ότι οι Αμερικανοί δεν επέτρεψαν να τοποθετηθούν Scalp Naval στις Belharra, θέλοντας να αποφύσουν τις διαμαρτυρίες και τις πιέσεις των Τούρκων. Κανένας δεν πρόκειται να επιβεβαιώσει αυτή την εκδοχή που όμως ακούγεται πειστική.

The post Τελικά εκείνοι οι Scalp Naval που θα είχαν οι Belharra που χάθηκαν; Οι 3 «δικαιολογίες» appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τελικά, Scalp Naval, Belharra,telika, Scalp Naval, Belharra