Τα θαλάσσια πάρκα και η τουρκική αντίδραση

Γράφει ο

Δρ Ευάγγελος Στεργιούλης*

Πολύς ο λόγος τελευταία για την ίδρυση θαλάσσιων πάρκων και με την Τουρκία να προβάλλει για μια ακόμη φορά θέσεις, ισχυρισμούς και αντιδράσεις, που όπως φαίνεται «έπιασαν στον ύπνο» τους ιθύνοντες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Πράγματι, η ελληνική πλευρά κατελήφθη εξ απήνης καθότι ευρισκόμενη σε κατάσταση νιρβάνας μετά την υπογραφή της περιβόητης διακήρυξης των Αθηνών

και με την πεποίθηση ότι η δημιουργία θαλάσσιων πάρκων είναι μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, δεν ανέμενε τις τουρκικές αντιδράσεις για ένα ζήτημα μάλιστα που φέρει τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και αντί λοιπόν σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε, από την υπογραφή της διακήρυξης των Αθηνών μέχρι σήμερα,  να έχουμε τις αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς για τις επανειλημμένες προκλήσεις και ενέργειες της Τουρκίας - για τις οποίες ουκ έστιν αριθμός - διαπιστώνουμε να καταγγέλλει η Τουρκία την Ελλάδα ότι παραβιάζει τη διακήρυξη των Αθηνών με την ίδρυση θαλάσσιων πάρκων!

Και κάπως έτσι εδώ και μέρες τώρα συνεχίζεται η ανταλλαγή διαξιφισμών εκατέρωθεν, με την Τουρκία να αμφισβητεί ευθέως κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο και η ελληνική πλευρά να υποστηρίζει μονότονα ότι πρόκειται περί ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας.

Το μείζον όμως ερώτημα εν προκειμένω δεν είναι αν πρόκειται για ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, αλλά αν η ίδρυση των θαλάσσιων πάρκων είναι μία πρωτοβουλία που υλοποιείται σε θαλάσσιο χώρο στον οποίο η Ελλάδα ασκεί απόλυτα κυριαρχικά δικαιώματα, εντός δηλαδή της ελληνικής επικράτειας, σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας.

Τούτων δοθέντων λοιπόν προκαλεί αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά τηρεί στάση κατευνασμού και αποφεύγει συστηματικά  να καταγγείλει διεθνώς την Τουρκία ότι αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στον συγκεκριμένο θαλάσσιο χώρο των Κυκλάδων, γεγονός που η Τουρκία εκμεταλλεύεται δεόντως προβάλλοντας μάλιστα και τη διεκδίκηση ότι θα προβεί η ίδια στη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων, σε αντιπερισπασμό της ελληνικής – ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας.

Και ανακύπτει το ερώτημα:  Σε ποιο θαλάσσιο χώρο η Τουρκία θα δημιουργήσει θαλάσσια πάρκα; Στα χωρικά ύδατα των ελληνικών νησιών του ανατολικού Αιγαίου; ´Η στην Ανατολική Μεσόγειο στα χωρικά ύδατα βορείως της Κυπριακής Δημοκρατίας;

Επιτέλους, πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι δεν επιτρέπεται σε καμία απολύτως περίπτωση να εκδηλώνεται έστω και η παραμικρότερη ένδειξη αδυναμίας στην εξωτερική πολιτική της Χώρας  στην υπεράσπιση κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Και δυστυχώς η αδυναμία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι εμφανής επί σειρά ετών, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει η Ελλάδα σήμερα τεράστιες προκλήσεις από γειτονικές της  χώρες, με αποκορύφωση το πρόσφατο διάβημα της Λιβύης, η οποία δεν αναγνωρίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας νοτίως της Κρήτης - το άκρον άωτον του παραλόγου!

*Ο κ. Ευάγγελος Στεργιούλης είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου  Πανεπιστήμιου, Υποστράτηγος ε.α. της Ελληνικής  Αστυνομίας και απόφοιτος των Σχολών Εθνικής Άμυνας  και Εθνικής Ασφάλειας.

https://m.facebook.com/evangelos.stergioulis

The post Τα θαλάσσια πάρκα και η τουρκική αντίδραση appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τα θαλάσσια πάρκα και η τουρκική αντίδραση,